Hölmöläisten hommia osa 1

Olipa Hölmölässä sähköliike, jossa työskentelivät sähköasentajat Tuula ja Urho sekä palkanlaskija Paavo. Heille tehtiin Hölmölän Samapalkkaohjelman mukainen palkkakartoitus ja siinä todettiin, että he kaikki tekevät samanarvoista työtä. Tosin Tuula ja Urho tekivät 8-tuntista työpäivää ja Paavo 7,5 tuntista, mutta sehän ei saa vaikuttaa mihinkään, sanoi Samapalkkaohjelma. Niinpä heille kaikille maksettiin palkkaa 2000 euroa kuukaudessa. Kaikki hyvin Hölmölässä.

Sitten sähköliikkeellä kävi mäihä. Se pääsi aliurakoitsijaksi uraanivoimalaan, missä töitä tehtiin 24/7-tahtiin. Urho pistettiin sinne töihin urakkapalkalla ja niin Urhosta tuli Urakka-Urho. Luottamusmiehenä toimiva Tunti-Tuula jatkoi entisiä hommiaan entisellä tuntipalkalla ja Palkanlaskija-Paavolla oli vanha kuukausipalkka.

Uraanivoimalassa Urakka-Urho teki niin hyviä urakoita, että hänen bruttokuukausipalkkansa lisineen ilman ylityökorvauksia nousi 4000 euroon. Luottamusmies Tunti-Tuula näki listoistaan, että samanarvoista työtä tekevien miesten keskikuukausipalkka oli nyt 3000 euroa ja niin tasa-arvolain mukaan hänen palkkaansa korotettiin siihen. Kun palkalaskija Paavo huomasi, että naisten keskiansio yrityksessä oli samanarvoisista töistä 1000 euroa yli hänen palkkansa niin tasa-arvolain mukaan hänen palkkansa nostettiin 3000 euroon.

Seuraavaksi Tunti-Tuula huomasi, että nyt miesten keskipalkka onkin jo 3500 euroa ja hänen palkkansa nostettiin ensin ja Palkanlaskija-Paavon palkka perässä, molemmat tasa-arvolain mukaan.

Muutaman tasa-arvokierroksen jälkeen kaikkien palkka oli 4000 euroa kuussa ja sähköliikkeen omistaja huomasi palkkojen tuplaantuneen, firman kannattavuuden menneen ja ehti lopettaa yrityksensä juuri ennen vararikkoa.

Onneksi tämä tapahtui Hölmölässä, jossa oli hölmöt Samapalkkaohjelman palkkavertailut, joihin tasa-arvolaki sitten nojasi.

Eihän elävässä elämässä näin hölmösti palkkavertailua voi kukaan tehdä, eihän?

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu