Kiista ylitöistä maksoi yli miljoona euroa opettajalle

Tänään 21.12.2011 Aamupostissa oli uutinen, että Korkein Oikeus ei antanut valituslupaa SAK:n Koulutussäätiön Kiljavan Opiston entiselle opettajalle Marita S-H:lle, joka oli hävinnyt Hyvinkään käräjäoikeudessa ja Kouvolan Hovioikeudessa vaatimuksensa saada palkka tekemiltään lisä- ja ylityötunneilta. Hän joutuu maksamaan korvauksia SAK:n Koulutussäätiölle 470 000 euroa ja joutuu lisäksi maksamaan omat kulunsa, yli puoli miljoonaa jo käräjäoikeusvaiheessa, eli takkiin tuli reilusti yli miljoona auroa.

Asia koskee sitä, tekikö hän kokonaistyöaikaa vai ei.

Kokonaistyöaikaa tekevä saa kiinteän kuukausipalkan, joka kattaa myös lisä- ja ylityökorvaukset. Suomessa on kymmeniä/satoja tuhansia palkansaajia, jotka tekevät kokonaistyöaikaa, osa varmasti tietämättään.

Tilastokeskus sanoo asiasta näin:
http://www.stat.fi/til/tyoolot/kas.html
”Työaikalainsäädännön säätämät enimmäistyöajat koskevat myös ylempiä toimihenkilöitä, vaikka he sanoisivatkin tehneensä työsopimuksen, jossa ylitöiden katsotaan kuuluvan palkkaukseen. Vain aivan ylin yritysjohto jää työaikalain ulkopuolelle.” Tilastokeskus on tässäkin tulkinnassa väärässä.

Niinpä Tilastokeskus ei tilastoissaan huomioi näitä kokonaistyöajassa olevia mitenkään, vaan väittää, että heidän palkkansa on ”säännöllisen työajan palkkaa”. Tilastokeskus ei ole lukenut Työaikalakia pykälään 39 asti, missä asia kokonaistyöaikaa tekevistä kerrotaan erittäin selvästi. Siellä puhutaan esimiehistä, aivan yleisellä tasolla. Jotkut tekevät esimiestasoista työtä, vaikka heillä ei olisi alaisiakaan.

Tämä on merkittävä oikeusjuttu, jossa SAK ajoi voitokkaasti monien työnantajien asiaa. Työnantajajärjestöt ovat ison jouluisen kiitoksen velkaa SAK:lle, niin muhkean joululahjan SAK heille antoi.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu