Viisi uutista sairaspoissaoloista

Kunta-alan työntekijä on sairauden takia pois töistä keskimäärin 18 vuorokautta vuodessa, sanomalehti Kouvolan Sanomat kertoo verkkosivuillaan.Sairauspoissaolojen määrä vaihtelee ammattiryhmien välillä. Ylemmät toimihenkilöt ja lääkärit ovat poissa 6–8 päivää vuodessa, kun taas esimerkiksi keittiöapulaiset ja siivoojat noin 30 päivää. (Yksityisellä sektorilla ollaan pois 10 sairaspäivää vuodessa, naiset 11, miehet 9 päivää, STM)
_________________________________

Lähes 40 prosenttia palkansaajista työskentelee naisen alaisena, ja erityisen paljon naispomoja on kunnissa. Niissä melkein 70 prosentilla työntekijöistä on nainen lähimpänä esimiehenään.
_________________________________

Erityisesti kuntien ja valtion naisvaltaisilla aloilla kiusaaminen on jopa ”tyypillistä”, eivätkä edes yhdessä sovitut kiusaamista ehkäisevät pelisäännöt todellisuudessa auta asiaan.Erityisesti kiusaamista esiintyy opetus-, sosiaali- ja terveysaloilla. Näin huomasi asiaa väitöskirjassaan tutkinut Timo Pehrman.

_________________________________

Kuntasektorin vuosityötunnit ovat noin 10 % alhaisemmat kuin yksityisen sektorin vuosityötunnit. (Lähde Tilastokeskus)
_________________________________

Aamupostin Pohjois-Uudellamaalla tehdyssä tutkimuksessa kävi ilmi, että noin 5 % palkansaajista pitää sairaslomaa kerran kuussa tai useamminkin, vaikka ei ole sairas. (Eli yli 12 päivää vuodessa!)
_________________________________

 

Kun nuo liittää yhteen syntyy seuraavanlaisia mielikuvia/korrelaatiota:

1. Naisvaltaisilla sektoreilla on enemmän sairastuvuutta.

2. Mitä vähemmän työtunteja tehdään, sitä enemmän sairastetaan.

3. Mitä enemmän naisesimiehiä, sitä enemmän sairastuvuutta.

4. Onkohan todellisen sairastamisen valvonta oikealla tasolla kaikilla sektoreilla?

 

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu