Väestöliiton perhebarometri

Tänään julkaistiin Väestöliiton perhebarometri 2011. Sen on tehnyt Anneli Miettinen. Siinä on tutkittu Tilastokeskuksen aineiston lisäksi noin tuhatta suomalaisperhettä haastatteluin.

Oma tilastotieteen professorini kehotti aina sytyttämään punaisen lampun, jos kuulee sanan haastattelu. Haastattelulla voidaan hänen mielestään tutkia asenteita, ennakkoluuloja ja mielipiteitä. Hänen mielestään faktaa ei voi tutkia haastatteluin. Sama tunnetila vallitsi minullakin, kun luin edellisen tutkimuksen.

Väestöliitto haluaa rahastaa tutkimuksellaan ja pyytää siitä 22 euroa + postikulut, joten en voi kommentoida sitä muuten kuin lehdistötiedotteen ja ennakkomainoksen tietojen avulla. Väestöliiton rahoituksesta tulee noin 58 % Raha-automaattiyhdistyksen, kuntien ja valtion rahoituksesta, eli se on julkisin varoin rahoitettu yhdistys. Raha-automaattiyhdistyksen toimitusjohtaja on Sinikka Mönkäre ja se on tiukasti valtiovarainministeriön pihdeissä, vaikka nettisivuilta onkin vaikea löytää sen kytköstä valtioon. Meillä on ”valtio valtiossa”, eli osa valtiohallinnon toiminnoista on irroitettu eduskunnan ulottumattomiin ulkoistamalla bisnestä, ihan niinkuin kunnissakin toimitaan. Jos halutaan suhmuroida julkisin varoin, poistetaan ne suorasta kontrollista, niinkuin Veikkaus, Raha-automaattiyhdistys jne toimivat. Eikö julkisin varoin valtaosin toimivan yhdistyksen tulisi antaa pääosin verovaroin hankittua tietoa ilmaiseksi kansalaisille?

Tutkimus on ns. nollatutkimus. Miehet osallistuvat kotitöihin aikaisempaa enemmän. Tuonhan nyt arvaa tyhmempikin, kun kerran miesten ansiotyötunnit ovat laman seurauksena vähentyneet noin 25 % vuodesta 2000. Ei se kaikki lisääntynyt aika nyt kapakassakaan kulu, kotityöt saavat siitä osansa. Naisten kotityöaika on sensijaan vähentynyt vuodesta 2000, vaikka naisten ansiotyöaikakin on vähentynyt noin 10 %. Ihme että siitä ei ole vedetty mitään johtopäätöksiä. Miksi on niin, että naiset eivät käytä vähentyneestä työajasta ylijäänyttä aikaa perheensä hyväksi? Onko esimerkiksi naisten kapakassaoloaika lisääntynyt? Vai mihin tuo ylimääräinen lisääntynyt aika on käytetty? Kysyy nimimerkki ”epätietoinen”.

Tutkija ottaa sen kannan (siis lehdistötiedotteen mukaan), että tilanne näyttää nyt paremmalta kuin vuonna 2000, (jolloin valtion budjetti oli ylijäämäinen).

Parempi tilanne siis tarkoittaa sitä, että valtio velkaantuu sitä vauhtia, että se ottaa velkaa yli 7 miljardia euroa vuodessa (yli 7 % budjetista) ja sekään tuskin riittää, kun Kreikan velat tulevat maksuun.

Anteeksi nyt vaan. Kaikki riippuu kaikesta, kun kansantaloudesta on kysymys. Kun miehillä on aikaa osallistua aikaisempaa enemmän kotitöihin, se merkitsee sitä, että yhteiskunta on syöksykierteessä. Jos se on toivottava tila, kaikkien on nyt osallistuttava lamatalkoisiin. Vyötä on kiristettävä niin, että kaikkia alkaa heikottaa.

Miksi Väestöliitolla ei ole kanttia kertoa tätä tosiasiaa? Vai eikö tutkija ymmärrä kansantaloustieteen perusasioita?

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu