Naisen logiikkaa a la Raija Julkunen

Käväisin tässä Hyvinkään kirjastossa ja lainasin sieltä professori Raija Julkusen kirjan ”Sukupuolen järjestykset ja tasa-arvon paradoksit”, Vastapaino 2010.

Jos teillä on korkea verenpaine tai sydänvikaa, en suosittele lukemista.
Tässä muutama kirjasta poimittu Julkusen väite kommentoituna.

Väitteet 1 ja 2: ”Feministisestä näkökulmasta naisalojen matalampi palkkaus ja naisten tekemä hoiva- ja kotityö on miehille ja miesaloille annettua taloudellista tukea.”

Kaksi huikeata väitettä, joille ei löydy selitystä muualta kuin naisen (=feministitutkijan) logiikasta.

Väite 1: Naisalojen matalampi palkkaus? Naisaloilla ei ole sen matalampi palkkaus keskimäärin kuin miesaloillakaan, sillä Suomessa miehet ja naiset saavat samaa keskituntipalkkaa tehtyä vuosityötuntia kohden. Jos miehet saavatkin noin 23 % parempaa vuosiansiota, niin sen vastapainoksi heidän vuosityötuntinsa on noin 23 % suuremmat kuin naisten. Jos löytyy palkkauksessa joitakin matalampipalkkaisia sektoreita, niin keskiarvosäännön mukaan löytyy vastaavasti sellaisia sektoreita, joissa naisilla on miehiä parempi palkkaus. On selvää, että tuntipalkkaisilla naisilla (noin 4 % työvoimasta) on keskimääräistä alemmat ansiot, mutta oletteko kuulleet kenekään feministin vaatineen tuntipalkkaisille naisille lisää ansioita siten, että hyväpalkkaisten naisten ansioita alennettaisiin vastaavasti?

Väite 2: ”Naisten tekemä hoiva- ja kotityö on miehille ja miesaloille annettua taloudellista tukea.”
Parisuhteessa elävät miehet tekevät yhteenlaskettua ansio- ja kotityötä noin 8,5 tuntia viikossa enemmän kuin heidän kumppaninsa, kertoo Hannu Piekkolan työministeriölle tekemä tutkimus. Parisuhteessa miehet siis antavat taloudellista tukea perheelleen enemmän kuin naiset.

Miehet eivät muuten koskaan alentuisi väittämään, että se on naiselle annettua taloudellista tukea, vaan miehet painavat niska limassa töitä perheensä hyväksi. Eivätkö feministit Raija Julkusen mukaan siis tee kotitöitä perheelleen, vaan vain miehelle?

Ja jos sinkuilla asiat ovat jotenkin muuten, se ei ketään kiinnosta. Epäilen kuitenkin, että sinkkunaiset eivät pyykkää, kokkaa ja siivoa siten, että antavat siinä taloudellista tukea sinkkumiehille. Ja jos antavat, kuuluuko se meille? Ainahan muutamia naisen siivellä eläviä auervaaroja on ollut.

Väite 3: ”Suomalaista palkkakuilua ei voi selittää naisten vähäisemmällä koulutuksella, työkokemuksella ja ammatillisella järjestäytymisellä tai lyhyemmällä työajalla.”

Taas Raija Julkunen on vetänyt roosat sukupuolisilmälasit päähänsä. Minä nimenomaan osoitan Tilastokeskuksen tilastoilla, että ns. ”palkkakuilun” selittää täysin naisten lyhyemmät vuosityötunnit. Puhuminen työajasta tarkoittaa tarkoituksellista tilastollista harhautusta. Eihän naisten työehtosopimusten mukaiset minimiviikkotyöajat ole toki paljonkaan miesten minimiviikkotyöaikoja lyhyemmät, mutta naisten työsopimuksiin on leivottu sisään sellaisia ehtoja, että miehet tekevät vuodessa noin 19% enemmän työtunteja kuin naiset.

Väite 4: Esimerkkinä eriarvoisuudesta Raija Julkunen mainitsee ”insinöörin ja sairaanhoitajan klassisen esimerkkieron”.

Tämä on ns. ”musta tuntuu” tietoa. En ole nähnyt koskaan tasa-arvoisesti tehtyä insinöörin ja sairaanhoitajan palkkojen välistä vertailua. Pyynnöistä huolimatta en edes minä halua alkaa tehdä sitä, sillä se vaatisi rutkasti rahaa, eikä eläkkeeni riittäisi siihen. Olen käsitellyt asiaa täällä blogissani:

http://paulisumanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/83476-ovatko-sairaanhoitaja…

Kirjaa lukiessa suosittelen roosat sukupuolisilmälasit päähän. Muuten kirjaa on vaikea tajuta.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu