Mitä työeläke vaikuttaa palkkatasa-arvoon?

Eräs toimittaja kysyi minulta haljattain, mitä merkitsisi miesten ja naisten palkkojen vertailussa, jos työeläkkeet otettaisiin siihen mukaan? Kuten tunnettua, molemmat maksavat saman verran työeläkemaksua, vaikka naisten nautinta-aika työeläkkeestä on monta vuotta pidempi.

Mietin hetken ja vastasin: ”Valistunut arvaukseni on, että naisten vertailupalkat nousisivat jotain viiden ja kymmenen prosentin välillä.”

Vaikka työeläkejärjestelmään siirretään valtava summa rahaa, noin neljäsosa palkkasumman koosta, eläkejärjestelmä on yksi tarkimmin varjelluista tasa-arvosalaisuuksista Suomessa. Mistään ei löydy lukuja, kuinka paljon miehet/naiset rahoittavat työeläkejärjestelmää eikä myöskään tarkkoja lukuja, kuinka paljon eri eläkelajeja maksetaan miehille/naisille. Puhumattakaan siitä, keneltä ne huikeat rahasummat on kerätty, jotka makaavat eläkerahastoissa. Niissä on noin 136 miljardia euroa, joka on noin kolminkertainen summa valtion vuosibudjetin tuloihin verrattuna.

Olen Elon laskuopin mukaan kerran laskenut, että suunnilleen koko miehiltä kerätty eläkemaksu (vajaat 5 %) menee kokonaisuudessaan naisten eläkesuorituksiin, eivätkä miehet näe heiltä pidätetyistä rahoista koskaan senttiäkään. Mutta se oli yksinkertaistettua laskuoppia, ei vakuutusmatematiikkaa. Koska eläkkeet ovat valtiosalaisuus, kukaan vakuutusmatemaatikko ei uskalla tehdä vastaavaa laskua julkisesti.

Internetistä katselin Eläketurvakeskuksen Taskutilastoa vuodelta 2011. Siitä voi rivien välistä yrittää päätellä jotain. Seuraaviin lukuihin en hirttäydy, mutta julkaisen ne kaikkien reposteltaviksi.

Työeläkemaksuja kerättiin vuonna 2010 noin 19 miljardia euroa, joka luku sisältää 2 miljardia budjetista siirrettyä valtion eläkkeiden vajauskatetta. Summasta miehet maksoivat noin 11,1 miljardia ja naiset noin 7,9 miljardia euroa.

Eläkesuorituksina maksettiin miehille noin 10 miljardia euroa ja naisille noin 9 miljardia euroa.

Jos miehiltä olisi työeläkemaksuna kerätty miehille maksetut työeläkkeet, olisi miesten maksua voitu alentaa 3,3 prosenttiyksikköä. Jos naisilta olisi vastaavasti työeläkemaksuna kerätty naisille maksetut työeläkkeet, olisi naisten maksua pitänyt korottaa 3,3 prosenttiyksikköä.

Eli vuonna 2010 naisten vartailupalkkaa olisi tullut korottaa noin 6,6 prosenttiyksikköä tasa-arvoisessa palkkavertailussa.

Mutta kuten sanottu, tuossa on virhemarginaalia ehkäpä prosenttiyksikön verran, sillä laskelmaan tarvittavat luvut olen osin joutunut laskemaan julkisuuteen annettujen tietojen rivien välistä.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu