Lesken eläkkeen kustantaa kumppani

Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Reija Lilja kirjoitti näyttävästi leskeneläkkeestä HS:ssä antaen ymmärtää, että lesket saavat jotain sellaista, joka heille ei kuulu.

Kirjoitus osoittaa huonoa työeläkejärjestelmän tuntemusta. Niin kuin täällä 19.2. kirjoitin, miehet maksoivat työeläkemaksuja 11,1 miljardia euroa ja naiset 7,9 miljardia. Perhe-eläkkeestä leskeneläkkeen osuus on alle 1,5 miljardia. Perhe-eläkkeistä maksettiin naisille 84 % ja miehille 16 %.

http://paulisumanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/98098-mit%C3%A4-ty%C3%B6el%…

Kun miehistä elää parisuhteessa noin 80 % ja parisuhteessa elävät miehet ansaitsevat huomattavasti enemmän kuin sinkkumiehet, niin parisuhteessa elävät miehet kyllä maksavat niin paljon liikaa TyEL-maksuja, että niistä riittää leskenkin eläkkeeseen, mies kun kuolee 5-6 vuotta kumppaniaan aikaisemmin.

Lesken eläkkeessä voi olla muita puolia, miksi se on epäoikeudenmukainen, mutta sen rahoitus ei ole. Perheen tasolla työeläkemaksut ovat balanssissa. Perhe maksaa sen verran TyEL-maksuja kuin mitä perhe sitten eläkkeenä saakin.

Ongelma onkin sinkuissa. Kun miesten ja naisten eläkemaksuprosentti on sama, niin aikaisemmin kuolevat miessinkut kustantavat pidempään eläville naissinkuille huomattavan eläke-edun.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu