Miksi kasvomaskeja ei voi ostaa kaupoista? Eivätkö ne ole hyödyksi?

Uniapneamaskista tuunattu koronamaski

1. Ensin koronatilastoista hieman. Kirjoitin asiasta 21.3.2020.

Vaikka minut teilattiin silloin, en ole muuttanut mielipidettäni siitä, minkälaiset tilastot paljastavat, missä mennään koronainfektiossa. Tosin on huomattava, että näin tilastotieteilijänä tiedän, että sekä tartunnat että kuolleet -tilastot valehtelevat eikä niihin voi luottaa. Tartunnat-tilasto riippuu siitä ketä tutkitaan, eihän sitä nyt tehdä millään otantamenetelmällä. Ja kuolleet-tilasto kertoo totuudenmukaisesti vain sairaalahoidossa kuolleet (ja vain jos siellä kaikki kuolleet testataan?). Kun kaikista muualla kuolleista ei tehdä koronatestiä, emme voi tietää, onko korona edesvaikuttanut heidän kuolemaansa.
Mutta yhä koronatilastoista puuttuu sukupuolijako, vaikka Eduskunnan valitsema Tasa-arvoasiain neuvottelukunta (TANE) vaati jo 1980-luvulla, että kaikissa henkilöitä koskevissa tilastoissa tulee olla sukupuolijako.

2. Sitten kasvomaskiasiaa.

Eri puolilla US-keskustelupalstoja olen esittänyt, että erilaisten kasvomaskien käytöstä pitäisi tehdä tutkimuksia ja niiden perusteella eri kasvomaskien käytöstä pitää laatia: 1. Pakolliset käyttöpaikat ja 2. Suositeltavat käyttöpaikat. Muu käyttö olkoon ihmisen oma asia.

Kerropa, mikä on kasvomaski?
Kysymys on samaa luokkaa kuin jos kysyt: Kerro, millainen on sieni? Sieniä on joka lähtöön, koon, värin, myrkyllisyyden ym. tekijöiden suhteen. Heti herää minulla kysymyksiä kuten, onko jalkasieni sieni? jne.

Kasvomaski ei sanana kerro mitään, jos sitä ei tarkenneta. Kun nainen laittaa illalla kurkkuja kasvoilleen, sekin on kasvomaski, vaikka tuskin vaikuttaa koronainfektiossa mitenkään. Paitsi ehkä mieltä piristävästi naisella ja hämmentävästi hänen kumppanillaan. Ja rautahaarnissakin oli aikoinaan kasvomaski.

Minä itse jaan kasvomaskit seuraavasti (tämä on varmaan epätieteellinen jako, mutta en ole löytänyt mistään sitä tieteellistäkään jakoa). Ennen lukemista on otettava huomioon, että Suomessa on saatavissa tällä hetkellä (15.5.2020) tavallisista kaupoista vain kategoriaan 1, sattumoisin kategoriaan 2 ja todella harvoin kategoriaan 3 kuuluvia kasvomaskeja.

1. Kaulaliinat ja huivit suun edessä
2. Muita suojaavat puuvillaiset kasvomaskit.
3. Muita suojaavat keinokuituiset kasvomaskit.
4. Muita suojaavat kirurgiset paperiset kasvomaskit.
5. Itseä suojaavat FFP2-luokan kasvomaskit
6. Itseä ja muita suojaavat FFP2-luokan kasvomaskit
7. Itseä (ja ehkä muita) suojaavat FFP3-luokan kasvomaskit
8. Kaasunaamarit, happinaamarit yms.
9. Muut

Mitä siis esimerkiksi tarkoittaa, että Finnavia ja lentoyhtiöt vaativat kasvomaskien käyttöä? Jos ne tarkoittavat sillä jotain eksaktia, se saattaisi tarkoittaa esimerkiksi tason 4 kasvomaskeja. Sellaisesta en ole nähnyt vaatimuksia. Eikä noita tason 4 kasvomaskeja voi juuri ostaa mistään. Miksi he eivät jaa niitä asiakkailleen, kun vaativat kerran käyttöä?

Ei ole olemassa mitään muuta ”kasvomaskistandardia” kuin se, mitä FFP2 ja FFP3 kertovat. Ei Suomessa eikä EU:ssa. Riittääkö siis, että kun vetää mustan liinan nenän eteen kuten lännen filmien pankkiryöstäjät? Minusta sen pitäisi riittää, sillä se estää syljen lentämisen toisten kasvoille. ”Sylkeä” syntyy paitsi yskiessä ja köhiessä, myös puhuttaessa. Spray-ilmaa eli aerosoleja syntyy lisäksi aina hengitettäessä. Uloshengitysilma ei ole pelkkää ”ilmaa”.

Mitä nuo kuvaamani tasot ovat??

Taso 1: Kaulaliinat ja huivit suun edessä. Tämä on riittävä taso, jos halutaan estää se, että koronasairas lennättää ysköksiään/aerosolihiukkasiaan yli kahden metrin päähän. Tutkimukset ovat osoittaneet, että ilman suun/nenän edessä olevaa estettä ne lentävät jopa 5-6 metrin päähän. Nykyinen kahden metrin suositus siis on väärä, jos minkäänlaisia kasvomaskeja ei käytetä. kaulaliinat ja huivit eivät suojaa käyttäjäänsä itseään juuri miltään. Jos maskiin tulee limaklöntti koronasairaalta, siinä olevat virukset siirtyvät käyttäjään sisäänhengityksen yhteydessä.

Taso 2: Muita suojaavat puuvillaiset kasvomaskit. Tämä on samantasoinen kuin taso 1. Puuvillainen maski kostuu hetkessä ja kerää kaikki epäpuhtaudet itseensä, mistä ne siirtyvät helposti käyttäjän hengityselimiin. Jokainen silmälasien omistaja tietää sen kikan, missä laseihin ”hönkäistään” ja höyrystyneet lasit puhdistetaan sitten puuvillaisella kankaalla. Talouspaperia ei saa käyttää, sillä se naarmuttaa muovilinssejä.

Taso 3: Muita suojaavat keinokuituiset kasvomaskit. Nyt on tutkimuksissa havaittu, että keinokuituiset kasvomaskit ovat hieman parempia kuin puuvillaiset, sillä ne eivät kostu yhtä helposti ja niitä voidaan tehdä materiaaleista, joissa on ”tiheämpi verkko” kuin puuvillaisissa maskeissa. Niinpä ne toimivat pidempään ja suodattavat hieman enemmän pöpöjä sisäänhengitettäessä. Paljon tietysti riippuu siitä, montako kerrosta niissä on ja minkälaista materiaalia niissä on suodatuskyvyltään. Tasojen 1-3 mas onkit ovat siinä mielessä kertakäyttöisiä, että ne pestävä ja silitettävä jokaisen käyttökerran jälkeen. Silitys ”sulkee” kankaassa olevia reikiä jonkin verran.

Taso 4: Muita suojaavat kirurgiset paperiset kasvomaskit. Sairaaloilla on varmaan näihin joku standardi, mutta kaupoissa myytävistä sanotaan usein: ”Ei sairaalakäyttöön”. Nämä ovat niitä, jotka ovat tavallisesti vaalean sinisiä ja joita yleisesti näytetään kuvissa. Niissä on taitoksia, jotta ne istuvat paremmin kasvoihin ja ne voivat olla monikerroksisia. Mutta ne suojaavat vain muita kuten tasot 1-3. Ne eivät yleensä taivu täysin kasvoihin siten, että ulkopuolista vuotoa ei esiinny, joten ne eivät suojaa täysin käyttäjäänsä koronavirukselta. Yleinen kuvaus on: ”Roiskeen-/nesteenpitävä”. Eli jos koronapotilas yskii, yskökset jäävät kirurgiseen suojaan. Mutta kun myytäessä kertoo, että se on ”kirurginen”, voi tuplata/triplata hinnan, sillä tavallinen pulliainen ei ymmärrä, mitä se tarkoittaa. Kirurgista maskia ei voi pestä.

Taso 5: Itseä suojaavat FFP2-luokan kasvomaskit. Tällaisia myytiin jokaiselle rakentajalle jo ennen koronaa. Näitä käytetään hiontapölysuojana ja spraymaalatessa. Minulla oli näitä kymmenisen jo ennen koronaa, sillä hion ja lakkaan/maalaan omakotitalon omistajana ja halusin toimia vastuullisesti itseäni kohtaan. Näiden valmistajista 3M oli yleisin. Näissä on ulostuloventtiili, jotta uloshengitys on helpompaa. Eli sisäänhengitys suodattaa yli 95 % epäpuhtauksista, mutta uloshengitys tapahtuu venttiilin kautta, joka levittää ilman sivulle. Ei siis suoraan eteenpäin. Yskökset eivät siis menekään puhekumppanin kasvoille vaan leviävät maskin käyttäjän sivuille.

Taso 6: Itseä ja muita suojaavat FFP2-luokan kasvomaskit. Sama kuin taso 5, mutta myös uloshengitys tapahtuu maskin suodattimien lävitse, ei venttiilin kautta. Ongelma näissä on tietysti se, että jos olet koronasairas, kuinka kauan maski pystyy suodattamaan koronavirusta? Tästä ei liene tutkimuksia, joten oma valistunut arvaukseni on noin tunnin. Eli aina tunnin välein olisi koronasairaan vaihdettava kasvomaski, jotta hänen uloshengitysilmansa ei sisältäisi enää koronavirusta.

Taso 7: Itseä ja muita suojaavat FFP3-luokan kasvomaskit. Niitäkin on myös venttiilein varustettuna, joten sellaiset suojaavat silloin käyttäjäänsä, eivät juurikaan ulkopuolisia. FFP3-luokan maskeista olen nähnyt vain kuvia. Ne muistuttivat jonkun avaruusolennon häkkyröitä. Sellaisen kanssa ei auta mennä julkiselle paikalle kuten kauppaan, paitsi jos aikoo päästä lehtiin. Ja hintakin oli silloin yli viisinkertainen FFP2-suojaimiin verrattuna.

Tasojen 5,6 ja 7 suojaimet ovat sairaaloissa kertakäyttöisiä. Mutta Suomen puolustusvoimat rakensivat kymmeniä metrejä pitkän siirrettävän koelaitoksen ulos, hankkivat kymmeniä tuhansia kertaalleen käytettyjä FFP” ja FFP3-luokan suojaimia sairaaloista ja puhdistivat ne liukuhihnatyyppisesti vetyperoksidilla. Lopputuloksena oli bakteeri- ja virusvapaa kasvosuojain. Eihän terveydenhuoltohenkilökunta suostu näitä käyttämään, mutta voitaisiinko niitä myydä halukkaille yksityishenkilöille? Itse puhdistan FFP2-luokan suojaimeni saunassa. Ulkomailla on tutkittu, että koronavirus kuolee 80 asteen lämpötilassa alle tunnissa, joten puulämmitteisen saunani katosta roikkuen ne puhdistuvat kahden saunavuoron aikana. Sen jälkeen jätän ne kuivumaan muutamaksi päiväksi eli käytän samaa suojainta muutaman päivän välein.

Luokka 8: Kaasunaamarit ja happinaamarit. Jokainen asevelvollisuuden suorittanut on kai istunut kaasunaamari päässä teltassa, johon on laskettu kyynelkaasua. Kaasunaamarit etu on se, että naamari ei ole kertakäyttöinen, vaan siinä on vaihdettava suodatinpatruuna. Hiljattain näin lehdessä kuvan saksalaismiehestä, joka kulki kaasunaamari päässä kadulla. Ilmeisesti Saksassa myydään täyttöpatruunoita, Suomessa kaasunaamarit maksavat parisataa ja vaihdettavat suodatinpatruunat kolmisen kymppiä. Tehohoidossa voidaan käyttää (avaruuspuvun tapaisia) happinaamareita, joissa huoneilmaa ei käytetä lainkaan hengitykseen. Tämä on tietysti kaikkein turvallisin tapa, mutta myös kallein toteuttaa.

Luokka 9: Muut, lähinnä itse tuunatut. Kun minulla on uniapnea, käytän muovista kasvomaskia joka yö. Vaikka se saippuapestään joka aamu, se, sen letku ja veden höyrystämisastia vaihdetaan hygieniasyistä noin puolentoista vuoden välein. Kun olen luonteeltani keksijä, en heittänyt sitä roskiin vaan tein siitä itselleni koronasuojaimen. Se suojaa vain itseäni, sillä liimasin kasvo-osaan hengityksen helpottamiseksi poistoilmaventtiilin. Ilmaletku johdetaan vesihöyrystysastiaan, jonka pohjaan porasin reikiä. Höyrystysastiaan laitoin ilmastointilaitteen suodattimen ja sen kahta puolen vaihdettavat paperisuodattimet. Imuosan laitan repun sivulle juomapulloverkkoon. Kun hengitän sisään, ilma tulee takaani repun vierestä suodatettuna letkua pitkin ja uloshengitys tapahtuu naamariosan poistoilmaventtiilistä sivullepäin, ei eteenpäin niin kuin normaalihengityksessä juttukaverin kasvoille. (Katso kuva)

Suodatustehot käyttäjän kannalta: Kun happinaamarin teho on 100 %, niin FFP2 ja FFP3-suojaimien tehoksi lasketaan noin 95 %. Kaulaliinat, kangasmaskit ja paperimaskit eivät juuri suojaa käyttäjäänsä, joten teho on käyttäjälleen ehkäpä vain 10 %. Sen sijaan kokeet ovat osoittaneet, että esimerkiksi pölynimureissa, autoissa ja ilmastointilaitteissa käytettävät tehokkaimmat mikrosuodatinmateriaalit (esim. HEPA) pääsevät jopa arvoon 70-80 %, joten muutkin kuin minä voivat rakennella itse sellaisia suojaimia, joilla on edes vähän itseä suojaavaa merkitystä. Tällainen mikrokuitusuodatin (noin 25 x 25 cm) maksaa tyypillisesti 3-6 euroa kaupassa.

Mihin kasvomaskeja tarvitaan muualle kuin sairaaloihin ja hoitajille?

”250 vuoden aikana on ollut kymmenen pandemiaa. Jokaisessa niistä on tullut kuuden kuukauden jälkeen uusi aalto. Se on aika pysäyttävä tieto.” Näin sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä Ilta-sanomissa 16.5.2020.

Olisi vastuutonta hallitukselta olla varautumatta uusiin aaltoihin, vaikka korona olisikin poikkeus aikaisemmasta ja tämä päättyisi nyt tähän. Eri ihmisryhmillä kasvosuojaimet eri tavoin eri paikoissa käytettynä ovat yksi hyvä keino hillitä koronaviruksen leviämisnopeutta. Tällä hetkellä käytän itse FFP2-tason suojainta aina kun menen sisälle julkiseen tilaan, jossa on muitakin ihmisiä, kuten kaupat, apteekit ja kirjastot. Julkisen liikenteen käytön olen lopettanut toistaiseksi. Enkä kävele kaduilla, jos siellä on runsaasti muita kulkijoita. Enkä mene muiden ihmisten tavoin julkisiin luontokohteisiin, sillä metsää riittää kävellä jokamiehenoikeudella Hyvinkäällä ilman ihmismassojakin. Ilman kasvomaskia on todistettu yskösten ja aerosolien leviävän aivastaessa tai yskiessä jopa 5-6 metrin päähän. Netistä löytyy videoita asiasta. Kahden metrin suojaväli pätee vain kasvomaskia käytettäessä, eikä se riitä aina silloinkaan.

Maskin käyttäminen osoittaa, että sen kantaja ei ole itsekäs vaan välittää muiden ihmisten terveydestä. Kaiken tyyppiset maskit estävät yskimisen/aivastamisen/puhumisen/hengittämisen kautta leviävän ilman suuntautumisen suoraan eteenpäin kohti muita ihmisiä. Uloshengitysilma leviää maskista sivuille, joten kahden metrin suojaväli riittää perussäännöksi. Ilman maskia suojaetäisyyden tulisi olla noin 5 metriä. Ja se ei meidän yhteiskunnassamme onnistu.

Miksi Suomessa kasvomaskeja ei voi ostaa vapaasti kaupoista? Miksi kasvomaskeja ei julkisuudessa olleiden tietojen mukaan ole jaettu riittävästi edes ihmiskontakteissa toimivalle asiakaspalvelu-/hoitohenkilökunnalle siten, että he voivat tehdä päätöksen, kuinka he suojautuvat itse ja suojaavat potilaitaan /asiakkaitaan tartunnalta?

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu