Kaatuva puu, palava rovio

 

”Jos puu kaatuu metsässä, eikä kukaan ole sitä kuulemassa niin kuuluuko siitä ääni?”

Kysymystä voi pitää keittiöfilosofian klassikkona. Vastaus on, että riippuu näkökulmasta ja sanojen merkityksestä. Oleellista onkin pystyä ajattelemaan asiaa eri näkökulmista. Onko ääntä olemassa, jos sitä ei kuulu? Jos joku puhuu, mutta muut eivät pysty kuulemaan, oliko puhetta edes olemassa? Ainakin sen olemassaolo on helppo kyseenalaistaa. Tästä löytyy käytännön esimerkkejä historiasta ja nykyaikanakin Kiinasta, Pohjois-Koreasta ym. kansandemokratioista. Vallanpitäjä sensuroi mielipiteitä ja sitten kiistää niiden olemassaolon. Kuinka kätevää. Samoin Uusi Suomi Puheenvuoro sensuroi erinäisiä perusteita koskevia mielipidekirjoituksia ja sitten muut blogistit kiistävät kyseisten perusteiden olemassaolon. Jälleen viikon mittaisen kirjoituskiellon saaneella perustelijalla ei ollut selvästikään mitään sanottavaa, koska hiljaisuus on väärässä olon merkki. Perustelu on muutenkin hieman haastavaa, koska pelkkä mielipidekin tulkitaan pelon ja vihan lietsomiseksi sekä valheellisen tiedon levittämiseksi. Miten on mahdollista esittää valtavirrasta eriävä mielipide, jos mikä tahansa sitä tukeva perustelu johtaa sensuuriin?

”Jos puu kaatuu metsässä ja monet näkevät sekä kuulevat tapahtuman niin kaatuiko se puu?”

Osan mielestä ei, vaikka olisi sen omin silmin nähnyt. Miksi? Koska propagandalla voidaan saada enemmistö ihmisistä olemaan uskomatta omia silmiään. Totuus on se, mitä joka päivä toistetaan eri informaatiokanavissa. Totuus ei suinkaan ole omien silmien ja korvien tuottama niin kovin vaillinainen ja epäluotettava informaatio tai omien, maailman kaikkiin tiedemiehiin nähden niin vajavaisten aivojen tuotokset.

Mutta mutta! Jotkut kehtaavat väittää, että se puu kaatui. Sehän on salaliittoteoria, joka vaarantaa kaikkien terveyden ja turvallisuuden! Median mukaan kaikki maailman tiedemiehet sanovat, ettei puu kaatunut. Päinvastaisen väittäminen on tiedevastaisuutta. Kaikki poliitikot ja viranomaiset sanovat, ettei puu kaatunut. Näiden foliohattujen, anarkistien ja Pitkäniemestä karanneiden hullujen väitteet ovat yhteiskuntarauhan järkyttämistä ja suoranaista putinismia.

Puiden oikean kaatumisen estämiseksi kaikkien on jatkossa esitettävä puupassi. Sen saaminen edellyttää käymistä metsänhoitajalla, joka kalauttaa puukalikalla napakasti otsaluuhun ja lyö leiman passiin. Toimenpiteestä voi seurata lieviä ohimeneneviä oireita, mutta vakavat haittavaikutukset ovat kuulemma erittäin harvinaisia. Riittävä määrä puumerkittyjä ihmisiä estää puiden kaatumisen. Miksi ja miten? Älä kysele tyhmiä! Kaikki tietävät, että asia on niin.

Ikävä kyllä, osa ihmisistä uskoo edelleenkin puun kaatuneen eivätkä suostu kalautettavaksi, koska sillä ei heidän mukaansa ole paljoakaan tekemistä puiden kaatumisen kanssa. Hups, käytin vahingossa pronominia ”heidän”. Tarkoitus oli sanoa ”niiden”.

”Korona on tullut jäädäkseen niin kuin rokotevastaisetkin, ja nyt pitäisi päättää, mitä niiden kanssa tehdä. Ovatko ne hölmöjä, hulluja vai vakaumuksellisia, mikä on niiden oikeuksien arvo rokotettuihin nähden? Ja kun kyseessä ei ole yhtenäinen joukko, vaan harhaisten lisäksi mukana on myös niitä, jotka pelkäävät.”

-Jyrki Lehtola, Ilta-Sanomat, 19.11.2021

Pronominia ”he” käytetään ihmisistä. ”Ne” viittaa tekstimuotoisessa kirjakielessä esineisiin, eläimiin ja niin edelleen. Onko esineen mielipiteellä arvoa? Kannattaako siltä kysellä mielipidettä? Onko sillä oikeuksia? No ei, ja jos se silti yrittää sanoa jotain järkevän kuuloista, ei pidä uskoa mitään, jättää se täysin huomiotta sekä poistaa totuudenvastainen materiaali muita vaarantamasta.

Tehdään pieni ajatusleikki. Vaihdetaan substantiivi ”rokotevastaiset” alkuajan kristittyihin, noitiin, pakanoihin, Ruandan tutseihin tai vaikka siihen paljonpuhuttuun n-sanaan. Sen jälkeen luetaan Lehtolan teksti ja muita vastaavia artikkeleita. Miltä kuulostaa? Tutulta ainakin kaikille historiasta edes hieman perillä oleville. Sen sijaan on täysin eri asia myöntää alaa valtaavan retoriikan samankaltaisuus. Miksi? Tietenkin siksi, että aikoinaan sorretuilla ryhmillä oli ihmisarvo, mutta rokottamattomilla ei yhä useampien ihmisten mielestä ole. Kulkutautimyönteiset ovat vaarallisia, mutta kaikkihan tietävät, etteivät noidat oikeasti olleet vaarallisia vaan pikemminkin päinvastoin eli kansanparantajia.

Menkää kertomaan se niille noidille, jotka aikalaiset polttivat elävältä siksi, että kirkon papisto saarnasi noitien olevan äärimmäisen vaarallisia ja pahoja kuin Saatana itse.

 

PS. Väärinymmärrysten välttämiseksi kerron suoraan, että tekstissäni kalikalla kalauttamisen yhteys puiden kaatumiseen tarkoittaa koronapassin yhteyttä koronan leviämiseen. Koronarokotteen henkilökohtainen haitta-hyötysuhde voi erityisesti riskiryhmiin laskettavien viiteryhmässä olla hyvinkin edullinen, koska itse tauti on heille tilastollisestikin vaarallinen. Tarkoitus ei siis ole kritisoida päätöstä ottaa koronarokote omaksi suojakseen millään tavalla. Muistutan kuitenkin, ettei kyseinen päätös tietenkään velvoita kannattamaan koronapassia.

+9
Paulus Kaipainen

Puuseppä, konetekniikan DI, tapahtumien tarkkailija

Puheenvuorossa vallitsevan sensuurin vuoksi julkaisen tekstini myös osoitteessa pauluskaipainen.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu