Kuu Kiurusta mätäkuuhun

 

”Krista Kiuru Ylellä: Suomessa on vapaana enää seitsemän tehohoito-paikkaa” [1]

Viimeisimmän julkisen datan mukaan tällä hetkellä tehohoidossa olevien koronapotilaiden määrä on 42. [2] Normaalisti tehohoitopaikkoja on n. 300. Tarkoittaako ministeri Kiuru siis sitä, että tehohoidossa on muiden syiden vuoksi 251 potilasta, koronan vuoksi 42 potilasta ja jäljelle jää seitsemän paikkaa? Vai kenties sitä, että koronapotilaille on päätetty varata n. 50 paikkaa, vaikka tilaa kyllä olisi enemmänkin? Kun koronapotilaita oli teholla 29, Suomi valmistautui ottamaan potilaita jopa naapurimaasta asti. [4] Kolmeatoista kotimaista potilasta myöhemmin jäljellä onkin kuulemma enää seitsemän paikkaa ja kriisi tulilla.

 

 

”Krista Kiuru: tehohoito-paikkojen määrä nostetaan tuhanteen” [5]

”Hallituksen lupaamat tuhat tehohoitopaikkaa saadaan varmasti kasaan, uskoo TYKS:n teho-osaston ylilääkäri, dosentti Mika Valtonen. Hän toimii myös Suomen tehohoitoyhdistyksen puheenjohtajana. – Tarvittaessa saadaan enemmänkin paikkoja.” [6]

Hetkinen. Jos normaalisti käytettävissä on 300 paikkaa ja määrä kyetään nostamaan varmasti tuhanteen, sehän tarkoittaa, että kapasiteetti riittäisi vielä 707:lle potilaalle. Ministeri Kiuru, miten tämä nyt menee?

”– Me olemme tällä hetkellä siinä tilanteessa, että meillä on seitsemän tehohoitopaikkaa tässä valtakunnassa jäljellä. Ja sen jälkeen joudutaan erittäin poikkeuksellisiin toimiin, Kiuru sanoi Ylelle. ” [1]

Vai niin. Poikkeuksillisia toimia siis tiedossa, mikäli tehohoitoon päätyy vielä seitsemän potilasta mistä tahansa syystä. Mitähän nämä toimet ovat? Kuulostaa jopa siltä, että ministeri uhkailee kansalaisia.

Ehkä ministeri tarkoittaa pelkkiä koronapotilaita tuolla seitsemällä paikalla, kukaan vain ei ole asiaa viitsinyt täsmentää. Sekään ei silti tarkoita, että potilaat olisivat sairaalassa alun perin koronan vuoksi.

”Psykiatrian osasto 15 (aikuispsykiatria) on todettu koronavirustartuntoja, minkä vuoksi osa osastosta on jouduttu eristämään. Soiten koronavalmiusryhmä toteaa, että osaston tilanne vaikeuttaa psykiatrisen hoidon saatavuutta maakunnassa. Osastolla todetut tartunnat myös kasvattavat sairaalahoidossa olevien potilaiden lukua, vaikka potilaat eivät olekaan hoidossa koronaosastolla. ” [7].

Lieköhän yleinenkin ilmiö? Kuinka paljon tapahtuu siten, että potilas tulee sairaalaan minkä tahansa muun syyn takia, saa positiivisen PCR-testituloksen ja onkin sen jälkeen terveydenhuoltojärjestelmää romahduksen partaalle kyykyttävä koronapotilas?

Ministerin mukaan, tai siis ministerin epäselvien puheiden perusteella tehtävän arvailun mukaan, Suomen terveydenhuoltojärjestelmä kestää n. 50 vakavasti sairasta infektiopotilasta. Meitä on 5.5 miljoonaa. Voisi kysyä, mistä me oikein maksamme n. 22 miljardia euroa vuodessa? [8] Voisi myös kysyä, miten tehohoitomme kesti 8.4.2020 yhteensä 82 koronapotilasta? [9] Entä siitä, kun vuonna 2016 teholla oli yli 100 influenssapotilasta? [10]

Väitetysti vakavaa pandemiatilannetta on jatkunut jo yli puolitoista vuotta, mutta käytettävissä olevat tehohoitopaikat vähenevät. Onko STM tehtäviensä tasalla? Mitä, jos ilmaantuu rokotteille vastustuskykyinen variantti tai uusi vastaava virus?

Toinen mahdollinen selitys, ministeriön täydellisen kyvyttömyyden lisäksi, on tietenkin se, että tehohoitopaikkoja käytetään vain härskisti tekosyynä koronapassijärjestelmän tiukentamiseen ja vastakkainasettelun sekä vihan lietsomiseen kansalaisten välillä.

 

Lähteet:

[1] https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008429771.html

[2] https://experience.arcgis.com/experience/d40b2aaf08be4b9c8ec38de30b714f26

[3] https://yle.fi/uutiset/3-11286794

[4] https://yle.fi/uutiset/3-12175928

[5] https://www.is.fi/politiikka/art-2000006444967.html

[6] https://www.laakarilehti.fi/ajassa/ajankohtaista/rdquo-tuhat-tehohoitopaikkaa-saadaan-kasaan-rdquo/

[7] https://yle.fi/uutiset/3-12184184

[8] https://thl.fi/fi/tilastot-ja-data/tilastot-aiheittain/sosiaali-ja-terveydenhuollon-resurssit/terveydenhuollon-menot-ja-rahoitus

[9] https://www.koronatilastot.fi/fi/sairaala/

[10] https://www.is.fi/kotimaa/art-2000001119298.html

+17
Paulus Kaipainen

Puuseppä, konetekniikan DI, tapahtumien tarkkailija

Puheenvuorossa vallitsevan sensuurin vuoksi julkaisen tekstini myös osoitteessa pauluskaipainen.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu