Lasten koronarokottaminen – turhaa vai tarpeetonta?

Viime kirjoitukseni 10.8.2021 sensuroitiin asiattoman sisällön vuoksi ilman mitään kommenttia siitä, mikä siinä sisällössä oli asiatonta. Pyysin asiasta lisätietoa vastausta saamatta. Keskustelua ehti kuitenkin muutamien tuntien aikana herätä. Niinpä kirjoitan nyt samoja asioita uudelleen, tällä kertaa vailla ensimmäistäkään asiattomaksi luokiteltavissa olevaa ilmaisua.

Kuten kaikki ovat varmasti lukeneet, yli 12-vuotiaiden lasten koronarokotukset on aloitettu. THL:n mukaan terveydenhuollon ammattilainen voi arvioida, onko 12-vuotias riittävän kypsä tehdäkseen päätöksen ”hoidostaan”. Jos arvion mukaan on, vanhempien suostumusta ei tarvita. [1] Onko ehdollisella myyntiluvalla jaeltava koronarokote todella potilaslain 7 § tarkoittama hoito, jota alaikäisen päätäntävalta koskee? Tästä tulisi saada oikeuden ennakkopäätös.

YLE:n tekemän uutisoinnin perusteella lapset saavat luettavakseen lyhyen koronarokotuksesta kertovan tietoiskun. Sen jälkeen heidän on allekirjoitettava joko se tietoisku tai jokin muu dokumentti, jonka laatua ei ainakaan YLE täsmennä. Myöskään allekirjoituksen taustalla olevaa syytä ei kerrota. [2] Mistä syystä lasten täytyy allekirjoittaa jotain rokotuksen yhteydessä?

Suomessa on tähän mennessä saanut positiivisen PCR-koronatestituloksen 25 914 alle 20-vuotiasta. [3] Heistä yksikään ei ole menehtynyt sairauteen. Mikäli yksi menehtyisi, kuoleman tilastollinen todennäköisyys olisi silloin 0.0039%. Tämä sisältää myös kroonisesti sairaat lapset. Tällä hetkellä lukema on kuitenkin tasan 0% eli lapset ja nuoret selviävät Suomessa koronasta erinomaisesti.

Vertaillaan ulkomaihin: CDC:n tilaston mukaan ikäryhmässä 0-17 vuotta oli aikavälillä 1.3.2020 – 12.12.2020 yhteensä 1 222 023 tartuntaa. Tuosta määrästä joutui sairaalahoitoon tiedetysti 11 882 henkilö, teholle 866 henkilöä ja menehtyi 178. [4] Prosentteina saadaan siis seuraavat luvut:

 • Riski joutua sairaalaan: 0,97%
 • Riski joutua teholle: 0,07%
 • Riski kuolla: 0,015%

Tästä ikäryhmästä mm. 10 521 henkilöllä tiedettiin olevan krooninen keuhkosairaus. Toisin sanoen, mikäli oletetaan että kaikki kuolleet olisivat olleet kroonisesti keuhkosairaita, vain 1,7% koronaan sairastuneista keuhkosairaista olisi menehtynyt. Yhteensä koronan kannalta riskejä aiheuttavia kroonisia sairauksia tiedettiin tartunnan saaneilla olevan 43 388:lla henkilöllä. [4]

Lapsen sairaalahoitoon joutumisen riski näyttää olevan Suomessa pieni. Ilmeisesti niin pieni, että asiasta on vaikeaa löytää edes lukuja. HS uutisoi 16.3.2021, että alle 20 lasta on ollut HUS:ssa koronan vuoksi hoidettavana. [5] Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla on todettu tähän mennessä noin puolet tartunnoista. [3] Tehohoitoon joutuneista lapsista löysin ainoastaan yhden maininnan päivämäärällä 25.8.2020 eli melkein vuosi sitten. Silloin HUS kertoi yhden lapsen olleen hetken aikaa teholla. [6] Näyttää siltä, että lasten joutuminen sairaalaan koronan vuoksi on erittäin harvinaista.

Lasten pitkittyneeseen koronatautiin liittyen Lancetissa julkaistiin viikko sitten Isossa-Britanniassa tehty uusi tutkimus.[7] Laajuus on suuri: 258 790 iältään 5-17-vuotiasta lasta. Sen havaintoja:

 • Oireellinen koronatartunta kestää lapsilla keskimäärin 6 päivää, kun se aikuisilla kestää 11 päivää.
 • Tauti on yleensä lieväoireinen.
 • Vanhemmat raportoivat 4.4% prosentissa tapauksista yli 28 päivää kestäneitä oireita, mikä on kolme kertaa vähemmän kuin aikuisilla. Yli 56 päivää kestäneitä oireita raportoitiin 1.8% tapauksista. Yleisimmät oireet lasten koronataudissa olivat päänsärky (62.2%) ja väsymys (55.0%). Pitkittyneessä taudissa yleisin raportoitu oire oli väsymys (84.4%).

Samassa tutkimuksessa mainittiin, että aiemmin tehtyjen tutkimusten mukaan:

 • 60 prosentilla alle 20-vuotiaista on taipumusta päänsärkyyn.
 • 4.4 prosentilla oli enemmän kuin muutaman päivän kestänyt toimintakyvyttömäksi tekevä väsymystila 1 prosentilla 11-16 -vuotiaista lapsista oli selittämätön, yli kolme kuukautta kestänyt toimintakyvyttömäksi tekevä väsymystila.
 • 1.5% 13-vuotiaista ja 2.2% 16-vuotiaista lapsista oli yli kuusi kuukautta kestänyt toimintakyvyttömäksi tekevä väsymystila.

Tästä voi tehdä johtopäätöksen, että lasten pitkittyneen koronataudin merkittävimmät oireet ovat enemmän tai vähemmän yhtä yleisiä muutoinkin kuin koronataudin jälkitilana. Yleiskommenttina tutkijat toteavat, että lasten pitkittyneen taudin oireet eivät pahentuneet ajan myötä ja useimmat toipuivat päivään 56 mennessä.

 

Faktat lyhyesti:

 • Lapsia ja nuoria ei ole Suomessa menehtynyt koronaan puolessatoista vuodessa yhtään ja esimerkiksi kansanterveyden käänteinen mallimaa Yhdysvalloissa alle 17-vuotiaan tilastollinen riski menehtyä koronaan oli 0,015%. Vertailun vuoksi, menehtyneitä oli 178 ja sairastuneista koronan kannalta riskejä aiheuttavia kroonisia sairauksia tiedettiin olevan 43 388:lla henkilöllä. [4]
 • Seitsemästä maasta kerätyn datan perusteella 99,52% lasten ja nuorten menehtymisistä johtuu muista syistä kuin koronasta. Korona on lasten ja nuorten kuolinsyynä erittäin harvinainen. [8] Tämän lisäksihän lasten ja nuorten menehtyminen ylipäätään on melko harvinaista.
 • Korona leviää kouluympäristössä heikosti sekä muihin oppilaisiin että opettajiin, usean tutkimuksen toteamana. Koululaiset eivät ole epidemiaa kiihdyttävä tekijä. [9] Lasten väliset koronatartunnat ovat harvinaisia. [10] Koronatauti on lapsilla lievempi, joten he levittävät sitä vähemmän ja lasten tartunnat ovat muutenkin vain murto-osa kaikista tartunnoista. Korona leviää harvoin lasten kautta kotitalouden muihin jäseniin. [11] Koronan leviäminen kouluympäristössä on vähäistä eivätkä lapset tai opettajat olleet merkittävä tekijä epidemian leviämisessä. [12]
 • Korona on lapsilla lieväoireinen ja mediaanikesto vain 6 päivää. [7]
 • Lapsia ja nuoria joutuu koronan vuoksi sairaalaan todella harvoin varsinkin Suomessa.
 • Long covid vaikuttaa erittäin laajan tutkimuksen perusteella olevan lapsilla harvinainen. Lisäksi yleisimpien raportoitujen jälkioireiden esiintyminen ei merkittävästi poikkea siitä, kuinka yleisiä ne ovat muutoinkin kuin koronan jälkitilana. [7]

Jäljelle jää laumasuoja. Ajatus, että lapsetkin tulisi koronarokottaa, jotta viruksen leviäminen saadaan pysäytettyä. Delta-variantti näyttäisi kuitenkin kykenevän tarttumaan ja leviämään rokotuksesta huolimatta. [13][14][15] Sir Andrew Pollard, yksi Oxfordin yliopiston AstraZeneca -rokoteprojektin päätutkijoista, totesi brittilainsäätäjille laumasuojan saavuttamisen olevan mahdotonta nykyisen variantin kanssa, koska rokotetutkin voivat levittää sitä. Lisäksi hän sanoi, että seuraava variantti on todennäköisesti vieläkin parempi leviämään rokotetussa väestössä. [16]

 

Tiedämme, että lapset selviävät koronasta erinomaisesti lievin oirein ja vakava taudinkuva näyttää olevan erittäin harvinainen.

Tiedämme, että lasten pitkittynyt korona on harvinainen, lievempi kuin aikuisilla, oireet eivät pahene ajan myötä ja yleisimmät oireet ovat lieviä.

Tiedämme, etteivät lapset koronapotilaina juurikaan kuormita terveydenhuoltojärjestelmää.

Tiedämme, että korona leviää kouluympäristössä heikosti. Lapset ja koulut eivät ole epidemiaa kiihdyttävä tekijä.

Tiedämme, että varsinkin delta-variantti leviää myös rokotetussa väestössä ja on epätodennäköistä, että laumasuojaa tullaan koskaan saavuttamaan. Lasten rokottaminen laumasuojan toivossa on siis jo lähtökohtaisesti turhaa.

 

Silti viranomaiset perustelevat lasten koronarokotuksia haittoja suuremmalla hyödyllä. Unohdetaan toistaiseksi haitat. Mitkä ovat ne hyödyt? Tässäpä minun henkilökohtainen, yllä olevalla aineistolla perusteltu mielipiteeni: hyötyjä ei käytännössä yksinkertaisesti ole. Lasten koronarokottaminen on siis turhaa ja irrationaalista. Mikäli tämän sanominen on Uuden Suomen Puheenvuoro -blogialustan ylläpidon tarkoittamaa asiatonta sisältöä, aihepiiriin liittyvä sensuuri alkaa olla kestämätöntä.

Viranomaisten ja päätöksiä tekeviä poliitikkoja avustavien asiantuntijoiden tulisi tietää kaikki kirjoittamani asiat ammattinsa puolesta. Miksi lasten massarokotukset ovat silti käynnissä?

Mikä saa 12-vuotiaan lapsen ottamaan koronarokotteen itsenäisellä päätöksellään? Mielestäni median luoma pelko, eivät faktat. Myös lapset lukevat pelolla mässäileviä otsikoita, vakavista yksittäistapauksista kyhättyjä skandaalinhakuisia kauhutarinoita ja taukoamatonta tartunta- ja kuolinlukupommitusta.

 

Lähteet:

[1] https://thl.fi/fi/-/kunnat-voivat-aloittaa-kaikkien-12-15-vuotiaiden-koronarokotukset-kasvavat-rokotemaarat-nopeuttavat-koko-vaeston-rokotuksia

[2] https://yle.fi/uutiset/3-12052015

[3] https://experience.arcgis.com/experience/d40b2aaf08be4b9c8ec38de30b714f26

[4] https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7003e1.htm

[5] https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000007863760.html

[6] https://yle.fi/uutiset/3-11508504

[7] https://www.thelancet.com/journals/lanchi/article/PIIS2352-4642(21)00198-X/fulltext

[8] https://www.thelancet.com/journals/lanchi/article/PIIS2352-4642(21)00066-3/fulltext

[9] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32489179/

[10] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32914746/

[11] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32430964/

[12] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32758454/

[13] https://www.reuters.com/world/uk/england-says-delta-infections-produce-similar-virus-levels-regardless-vaccine-2021-08-06/

[14] https://www.independent.co.uk/news/science/delta-variant-vaccine-covid-uk-b1898190.html

[15] https://www.forbes.com/sites/jemimamcevoy/2021/08/06/fully-vaccinated-may-transmit-delta-just-as-easily-and-new-variant-shows-signs-of-vaccine-evasion-early-uk-research-suggests/

[16] https://www.cnbc.com/2021/08/12/herd-immunity-is-mythical-with-the-covid-delta-variant-experts-say.html

+14
Paulus Kaipainen

Puuseppä, konetekniikan DI, tapahtumien tarkkailija

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu