Segregaation väri on vihreä

Kohotin kulmiani, kun luin viime keväänä artikkelin THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekin koronaan sairastumisesta. [1] Siinä hän ehdotti kaikille koronan sairastaneille nappia, hihamerkkiä tai koronapassia signaalina tartuttamattomuudesta. Asiasta oltiin vasta puhuttu useissa eurooppalaisissa julkaisuissa, mm. The Guardianissa. [2] Heitä ennen aiheesta ehti kuitenkin puhua Bill Gates, joka sanoi omassa mediassaan vapaasti käännettynä seuraavasti: ”Lopulta meillä tulee olemaan jonkinlaisia sähköisiä sertifikaatteja osoittamaan, ketkä ovat toipuneet tai tulleet testatuksi tai, kun meillä on rokote, ketkä ovat saaneet sen.” [3] Herra Gatesin kommentointi koronaan, rokotteisiin ja varsinkin rokotettujen tunnistamiseen liittyen aiheutti viime vuonna kovaa kuohuntaa sosiaalisessa mediassa. Hänen jo vuonna 2019 teettämänsä tutkimus käsitteli paljaalle silmälle näkymättömän mustepisteiden (”quantum dots”) pistämistä ihon alle mikrokokoisilla neuloilla. Mustepisteiden muodostamasta kuviosta voisi lähellä infrapuna-aluetta toimivan kameran avulla tunnistaa, mitä rokotteita yksilö on saanut ja milloin. [4] Hieman kuin tatuoitu QR-koodi siis. Sinänsä melko harmittoman kuuloinen uusi tekniikka sai osaltaan aikaiseksi salaliittoteorioiden vyöryn ja tekee aiheen käsittelyn hankalaksi. IT-alan jättiläisenä Gates on luonnollisesti kiinnostunut myös digitaalisista tunnisteista. Kiinnitin erityisesti huomiota siihen, että edellämainitussa lausunnossaan ”jonkinlaisista sähköisistä sertifikaateista” hän kuulostaa suorastaan kummallisen itsevarmalta. Tarkastellaanpa tilannetta nyt, noin vuosi viitattujen artikkelien jälkeen.

Rokotepassista puhuminen ei ole enää salaliittomateriaalia. Kaikki mediaa seuraavat ovat varmasti kuulleet siitä. Monilla valtioilla on jo virallinen suunnitelmansa passia koskien. Euroopan komissio on matkailua varten esittänyt EU:n yhteistä rokotepassia (digitaalinen vihreä todistus), jossa mahdollisesti näkyisi tieto rokotuksesta, testituloksista sekä sairastamisesta. Pisimmällä asian kanssa taitaa olla kuitenkin Israel, jossa passijärjestelmä (sattumoisin kutsumanimeltään Green Pass, Vihreä Passi) on jo toteutettu. [5] Heidän järjestelmänsä ominaisuuksia lienee selkeintä käsitellä listana, joka on käännetty englannista suomeksi suoraan Israelin terveysministeriön internetsivuilta.

  • Vihreän Passin voi saada joko yli 16-vuotias rokotettu henkilö tai toipunut koronapotilas. Rokotettu henkilö saa Passin, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut viikko ja se on voimassa kuusi kuukautta. Toipuneen koronapotilaan passi on voimasssa 30.05.2021 asti. Koronasta toipuneet alle 16-vuotiaat lapset voivat saada merkinnän vanhempiensa Passiin.
  • Mennessään sisään ”Vihreän Passin vaatimuksia vastaavaan tilaan” henkilön täytyy esittää henkilöllisyystodistus sekä Vihreä Passi jossain muodossaan.
  • Tiloja, joita Vihreä Passi koskee, ovat kuntosalit, liikuntasalit, uima-altaat, ravintolat, kahvilat, hotellit, areenat, urheilukentät, urheilutapahtumat, urheilupaikat, teatterit, elokuvateatterit, kulttuurikohteet, kulttuuritapahtumat, näyttelyt, puutarhat, turistikohteet.

Toisin sanoen, rajoitukset koskevat valtavaa määrää erilaisia tiloja. Tällä hetkellä Israelissa on tehty eniten koronarokotuksia maailmassa. Yhden rokoteannoksen on saanut 65% ja kaksi annosta 53% väestöstä. [6] Israelissa on käytössä Pfizer-BioNTech -koalition rokote eli se on mRNA-pohjainen. Luvut tarkoittavat sitä, että 53% väestöstä voi hakea sekä saada Vihreän Passin ja palata enemmän tai vähemmän vielä reilu vuosi sitten elettyyn elämään. ”Hieno homma!”, jotkut saattavat ajatella. Onko kuitenkaan näin?

Natsi-Saksan aikaan Puolan juutalaisväestön tuli käyttää Daavidin Tähdellä varustettua rintamerkkiä tai käsivarsinauhaa julkisena signaalina juutalaisuudestaan. Olisi ollut turhankin ironista, mikäli Israelissa yli 80 vuotta myöhemmin olisi alettu käyttämään ylilääkäri Nohynekin ehdottamia rinta- ja hihamerkkejä merkitsemään ihmisiä, vaikkakin sitten käänteisessä merkityksessä. Ironiaa riittää kuitenkin näkyvien merkkien puutteesta huolimatta. Tilanne on absurdiudessaan lähes uskomaton. Tulee mieleen Etelä-Afrikan apartheid ja Yhdysvaltojen 1900-luvun alun rasistinen segregaatio. Passiton henkilö ei saa terveysturvallisuuden perusteella käyttää monia palveluita tai osallistua mihinkään yleisötapahtumiin samaan tapaan kuin tummaihoinen väestö ei aikoinaan saanut etnisin perustein käyttää valko-ihoisille tarkoitettuja palveluita tai osallistua valko-ihoisten tapahtumiin. Tämä kaikki modernissa Israelissa, jonka kansalaisten vanhemmat polvet kokivat järjestelmällistä sortoa verrattain vähän aikaa sitten.

Kuka tätä merkkiä kantaa, on kansamme vihollinen.

Kuten edellä mainittiin, rokotepassi on tulossa kovaa vauhtia käyttöön ympäri maailmaa. Israelin tapaus osoittaa, että se voi johtaa ilmiselvään järjestelmälliseen segregaatioon, jossa ihmiset asetetaan erittäin epätasa-arvoiseen asemaan valtiolliselta taholta. Perusteena käytetään terveysturvallisuutta, mutta parhainkaan peruste ei muuta katastrofaalista lopputulosta miksikään. Mikä sai tavalliset ihmiset kohtelemaan kanssaihmisiään kuin saastaa Etelä-Afrikassa ja Yhdysvalloissa? Se, että yleinen mielipide sanoi heidän olevan saastaa ja valtio tuki ajattelumallia käytännön tasolla. Joukkoon kuulumisen tarve on ihmisellä todella suuri. Sen ansiosta myös kyky sokeutua oman joukon ajattelun, sanojen sekä tekojen sisältämille vääryyksille on usein yhtä suuri.

Ihmisten mieliin on iskostunut yli vuoden taukoamattoman propagandan vaikutuksena pelko: muut ihmiset ovat vaarallisia. Heitä ympäröi näkymätön, säteeltään kahden metrin ympyrän muotoinen alue, jonka sisällä voi saada tartunnan. Kasvomaskia käyttämällä voi silloin tällöin lyhyesti vierailla tuolla vaaravyöhykkeellä. Tilanteeseen tulee muutos: rokote. Ihmisille kerrotaan, että vain kaikki rokottamattomat ovat vaarallisia. Samalla valtio keventää asettamiansa rajoituksia, sallien rokotetun väestön alkaa käyttämään erilaisia palveluita ja tiloja suhteellisen normaalisti. Siisti jako tasan kahtia. Muodostuu kaksi ryhmää, vastuulliset ihmiset ja vaaralliset ihmiset. Vastuullisten ihmisten mielestä on oikein, etteivät vaaralliset ihmiset pääse liikkumaan heidän kanssaan samoissa tiloissa. Joskus aiemmin oli vastaavasti oikein, etteivät tummaihoiset saa liikkua samoissa tiloissa valkoihoisten, ”kunnon ihmisten”, kanssa. Lopulta päädyttiin siihen, että Ku Klux Klan lynkkasi tummaihoisia ihmisiä puihin ja se oli osasta kunnon ihmisiä oikein. Tämä on ääriesimerkki, mutta kuitenkin totisinta totta. Pelkkä ihonväriin perustuva sosiaalinen ketjureaktio riitti aiheuttamaan toteutunutta murhanhimoa. Mitä tapahtuu siinä tapauksessa, että yksi ihmisryhmä pitää toista ryhmää ihan käytännön tasolla vaarallisena? Kyse on erittäin vakavasta asiasta, joka on toistunut historiassa vähän väliä.

Koronapassi on väline, joka mahdollistaa terveysturvallisuusperusteisen segregaation. Missä laajuudessa segregaatio toteutuu missäkin maassa, sitä on hankala sanoa. Esimerkiksi Israelissa se kuitenkin on laajaa heti lähtöviivalla. EU:n alueella se näyttää koskevan aluksi ainakin matkustamista. Jakoviivan huonommalle puolelle joutumisen välttämiseksi yksilöllä on ennen pitkää käytössään vain yksi keino: ottaa rokote. Rokotteen ottaminen on totta kai virallisesti vapaaehtoista. Pakkorokotuksia ei tule, luvataan. Pohditaanpa kuitenkin hieman, mitä tarkoittaa vapaaehtoinen tässä kontekstissa. Mikäli rokotetta ei anneta yksilön oman tahdon vastaisesti, sen voi väittää olevan vapaaehtoinen. Jättämättä ottamisella on kuitenkin seurauksensa. Vastuulliset ihmiset alkavat suhtautua alentuvasti, jopa vihamielisesti. Valtiollinen taho kohtelee epätasa-arvoisesti ihmisiä määritelmällisesti vaarallisen terveydentilan perusteella. Yksilö voi näet olla täydellisen terve ja tulla silti syrjityksi. Ainoa vaikuttava tekijä on leima passissa. Paluu entiseen elämäntyyliin ei ole mahdollista ottamatta rokotetta. On suoraa epärehellisyyttä väittää rokotteen ottamista vapaaehtoiseksi, jos samalla tehdään ottamatta jättämisestä mahdollisimman hankalaa. Ilmiö on nähtävissä jo kasvomaskin osalta. Vaikkapa terveysasemilla ilman maskia vierailleilta on tullut paljon kokemusperäisiä kertomuksia, joissa todetaan kohtelun olleen eriarvoistavaa.

Ensisijainen ongelma statuksensa muuttamisessa vastuulliseksi ihmiseksi on se, että sitä varten pitäisi ottaa rokote. Vaihtoehtoja on kaksi: mRNA-pohjainen rokote (Pfizer-BioNTech) tai vähän perinteisempi vektorirokote (AstraZeneca). Yhteistä molemmille on se, että ne on hyväksytty käyttäen nopeutettua pandemiaprosessia (Fast-track), kuten kaikki maailman COVID19 -rokotteet. [7] Standardihyväksymisprosessiin nähden kliiniset kokeet ovat paljon lyhyemmät. Perusteluna tälle on ”laajojen nykyisten tietojen soveltaminen rokotekehitykseen”. Tämä on tosin hieman kyseenalainen väite mRNA-pohjaisten rokotteiden tapauksessa, koska niitä ei ole kokeiltu väestötasolla lainkaan ennen tätä vuotta. Kyseessä on siis tästä näkökulmasta katsoen täysin kokeellinen uusi teknologia, joka perustuu geeniterapiaan, ei aikaisempiin rokotteisiin. Toinen vaihtoehto on ottaa perinteisempi AstraZeneca. Kliiniset testit olivat todella lyhyet, mutta tekniikka on ollut jo käytössä. Tuoteselostetta lukiessa ei kuitenkaan herää varsinaista innostusta ottaa tätäkään rokotetta:

Yksi annos (0,5 ml) sisältää:

Simpanssin adenovirusta, joka koodaa SARS-CoV-2-viruksen piikkiglykoproteiinia (ChAdOx1-S*), vähintään 2,5 × 108 infektoivaa yksikköä

*Tuotettu muuntogeenisissä ihmisalkion munuaisten 293-soluissa (HEK293) yhdistelmä-DNA-tekniikalla.

Tämä valmiste sisältää muuntogeenisiä organismeja (GMO).

Pikakaistaa kehitettyjen rokotteiden muista potentiaalisista riskeistä ja ongelmista voisi kirjoittaa paljon enemmänkin, mutta jo tämän lyhyen kappaleen perusteella voisi todeta, että on erittäin kyseenalaista painostaa ulkoisilla olosuhteilla ihmisiä ottamaan kokeellisia rokotteita, joiden mahdollisia pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä ole edes mahdollista tutkia. Peruste eli terveysturvallisuus näyttää puhtaasti tilastojen valossa melko hataralta, eritoten työikäisen väestön osalta. Alle 70-vuotiaita on kuollut THL:n tilaston mukaan tähän mennessä 107 koko korona-aikana. Mikäli myöhemmin todetaan, että rokote on aiheuttanut vammoja ja jopa kuolemia henkilöille, joita on esimerkiksi rokotepassin välityksellä painostettu ottamaan se, kyseessä on äärimmäisen vakava asia. Kukaan ei varmaankaan vapaaehtoisesti ota tällaisessa tilanteessa vastuuta, mutta vastuulliset tulisi kyllä selvittää ja tuomita – Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa, kuten muutkin rikokset ihmisyyttä vastaan.

 

Lähdeluettelo:

[1] THL:n koronaa tutkiva ylilääkäri sairastui itse: ”Taudin rajuus ja kesto yllättivät”, Iltalehti, 08.04.2020

https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/c685df3f-0c6c-45a1-ae14-4671bd025628

[2] ’Immunity passports’ could speed up return to work after Covid-19, The Guardian, 30.03.2020

https://www.theguardian.com/world/2020/mar/30/immunity-passports-could-speed-up-return-to-work-after-covid-19

[3] 31 questions and answers about COVID-19, GatesNotes, 19.03.2020

https://www.gatesnotes.com/Health/A-coronavirus-AMA

[4] Invisible Ink Could Reveal whether Kids Have Been Vaccinated, Scientific American, 18.12.2019

https://www.scientificamerican.com/article/invisible-ink-could-reveal-whether-kids-have-been-vaccinated/

[5] What is a Green Pass?, Israelin terveysministeriö

https://corona.health.gov.il/en/directives/green-pass-info/

[6] https://www.nytimes.com/interactive/2021/world/covid-vaccinations-tracker.html

[7] COVID-19 vaccines: development, evaluation, approval and monitoring, EMA

https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-threats/coronavirus-disease-covid-19/treatments-vaccines/vaccines-covid-19/covid-19-vaccines-development-evaluation-approval-monitoring

[8] COVID-19 VACCINE ASTRAZENECA injektioneste, suspensio

https://laakeinfo.fi/Medicine.aspx?m=29829

+5
Paulus Kaipainen

Puuseppä, konetekniikan DI, tapahtumien tarkkailija

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu