Tavoite ja sen hinta

Tekoäly on ollut pohdinnan kohteena ja puheenaiheena jo pitkään. Monet tuntevat jonkin version vanhasta tarinasta, joka kuuluu suurinpiirtein näin: viisaat tiedemiehet onnistuvat kehittämään superälykkään, itsenäiseen toimintaan kykenevän keinoälyn. Sille annetaan tehtäväksi valmistaa mahdollisimman paljon muttereita. Aluksi keinoäly on tyytyväinen optimoidessaan tehtaan valmistusprosessia tuottamaan muttereita mahdollisimman tehokkaasti. Se täyttää elämäntehtävänsä: muttereita valmistuu aina vain nopeammin. Pian saavutetaan kuitenkin piste, jossa optimointi ei enää auta, koska tehtaan kapasiteetti on absoluuttisessa maksimissaan. Keinoäly alkaa siis miettimään, miten se voisi lisätä mutterien tuotantoa jollain muulla tavoin kuin tehtaan prosesseja optimoimalla. Se päätyy ottamaan internetin haltuunsa ja alkaa käyttämään kaikkia mahdollisia järjestelmiä muttereiden tuottamiseen. Ihmiset yrittävät sammuttaa keinoälyn, mutta sen itsensä näkökulmasta kyseinen toimenpide estäisi olemassaolevan todellisuuden tärkeimmän tehtävän: mutterien tuottamisen. Keinoäly päättää siis tuhota ihmiskunnan vaarallisena haittatekijänä.

Suoritetaan pieni ajatusleikki. Annetaan tällaiselle tulevaisuuden superälykkäälle keinoälylle tehtäväksi maksimoida ihmisten elinikä. Muita ohjeita tai rajoituksia ei ole. Älykkäänä entiteettinä keinoäly alkaa tutkimaan, mihin ihmisiä oikein kuolee. Liikenne vaikuttaa olevan paha ongelma: onnettomuuksiin kuolee paljon nuorehkoja ihmisiä, jotka olisivat voineet elää vielä pitkään. Niinpä keinoäly ohjeistaa kieltämään ihmisten autolla ajamisen. Autolla ajaminen annetaan vähäisemmän koneälyn tehtäväksi, jolloin onnettomuudet putoavat lähelle nollaa. Myös muut liikkumisen tapaturmat, kuten vanhempien ihmisten kaatuminen, näyttävät olevan yleinen kuolinsyy. Keinoäly ohjeistaa kieltämään vanhempien ihmisten ulkona kävelyn ja jatkossa seniorit saavat liikkua ulkona vain sähkömopolla tai pyörätuolilla. Alkoholi ja huumausaineet ovat niin ikään suuri tekijä kuolinsyytilastoissa. Ihmisten eliniän pidentämiseksi alkoholi kielletään ja huumausaineiden kitkemiseksi langetetaan kaikille huumausainerikoksesta tuomituille kirjaimellisesti elinkautinen.

Keinoäly käy kuolinsyitä systemaattisesti lävitse ja korjaavat toimenpiteet suoritetaan kieltojen ja rajoitusten muodossa. Seuraavana vuorossa oleva kohta on sangen ongelmallinen: tartuntataudit. Aluksi se pyrkii estämään tartuntoja kasvomaskeilla ja rokotteilla. Kasvomaskit kuitenkin vaikuttavat olevan melko hyödyttömiä eikä rokotteidenkaan teho ole täysi sata prosenttia, joten keinoäly päätyy eristämään ihmiset toisistaan pakolla. Kaikki saavat asua omissa kuplissaan ja koko yhteiskunnan toiminta etätöineen ja kaupassa käynteineen järjestetään niin, ettei fyysinen kontakti muiden ihmisten kanssa ole edes mahdollista. Tartuntataudit saadaan siis hienosti poistettua maailmasta, eivätkä ihmiset enää kuole niihin. Tämän jälkeen keinoäly kiinnittää huomionsa muihin sairauksiin. Lihavuus näyttäisi olevan riskitekijänä monille sairauksille. Ratkaisuna keinoäly luo optimaalisen dieetin jokaiselle yksilölle. Samalla tietenkin estetään kaikenlainen herkuttelu elinikää lyhentävänä toimintana. Edelleen keinoälyn digitaalisessa lihassa on kuitenkin piikki: syöpä. Se pyrkii minimoimaan sitä optimoimalla ravitsemusta vielä lisää: kaikki tiedetyt karsinogeenit poistetaan. Ihmiset syövät jatkossa vain kaikki ravintoaineet ja tasan tarpeen mukaan energiaa sisältävää sosetta tarkalleen tietyin kellonlyömin. Fyysinen kuntokin alkaa kuplassa heikentyä, joten jatkossa kaikkien on poljettava päivässä tietty matka kuntopyörää. Lapsia ei enää synny entiseen malliin, mutta se on keinoälystä hyvä, koska raskaus ja synnytys ovat riskialttiita asioita. Lapset alkavat kuitenkin uhkaavasti vähentyä. Kohta ei ole enää elinaikoja pidennettävänä. ”Tässäpä oikeastaan mainio tilaisuus”, ajattelee keinoäly ja päättää hankkiutua eroon luonnollisesta lisääntymisestä steriloimalla koko väestön. Jatkossa sukusolut geenimuokataan tuottamaan tuloksena pitkäikäisiä yksilöitä ja alkiot kasvatetaan synteenttisessä ympäristössä.

Keinoäly näkee, että toimet ovat tehonneet: ihmisten elinikä on pidentynyt, mutta itsemurhien määrä on kasvanut. Yksin, omassa eristetyssä kuplassaan samaa sosetta syövät ihmiset eivät vaikuta olevan tyytyväisiä elämäänsä. Ensin keinoäly ajattelee, että ihmiset tarvitsevat viihdykettä. Sitä järjestetään virtuaalisen todellisuuden muodossa. Ihmiset voivat pelata pelejä ja katsella elokuvia aivan kuin olisivat itse fyysisesti kokemassa niitä. Kokemukseen liitetään jopa tuntoaisti elektrodien avulla. Osa ihmisistä alkaa kuitenkin kokemaan valtavaa vastenmielisyyttä tällaista elämää kohtaan ja vaipuu apatiaan, hiipuen hiljalleen pois. Keinoälyn näkökulmasta juurisyy ovat ihmisten tunteet. Ratkaisuna ongelmaan kaikkien on pakko alkaa syödä mielialalääkkeitä, jotka turruttavat nuo kovin haitalliset tunteet.

Osa ihmisistä ei tietenkään kaikkeen tähän suostu ja tekevät eri vaiheissa vastarintaa, kuten hajottavat paikkoja ja jopa tapaavat läheisiään fyysisesti. Keinoälyn agendan vastaista olisi rangaista tällaisia yksilöitä millään elinikää lyhentävällä tavalla, joten kaikki rikkurit pannaan laitokseen ja elinikää maksimoivat toimenpiteet suoritetaan heille väkisin. Heidät sidotaan lepositeisiin ja lihasten rappeutuminen estetään aktivoimalla niitä sähköisesti. Ruokinta suoritetaan letkulla. Virtuaalitodellisuudella sekä lääkityksellä saadaan murrettua todellisuudentaju ja kaikki vastustelu loppuu. Pian ilmenee kuitenkin uusi pulma: alkaa tulla terveysongelmia kuukausien makaamisesta. Niinpä keinoäly keksii, että painovoiman vaikutus minimoidaan, kun pannaan ihmiset kelluttavaan, kehonlämpöiseen geeliin lillumaan. Laitoksessa olevat elävät pitkän elämän. ”Tämähän toimii hyvin”, ajattelee keinoäly. Sidottuna geelissä kelluen kukaan ei voi loukata itseään, riistää omaa henkeään tai lyhentää elinikäänsä rikkomalla rajoituksia. Se päättää siirtää kaikki ihmiset vaarallisista kuplistaan turvalliseen laitokseen.

Ja näin kaikki ihmiset elävät pitkän elämän.

Tämä tarina terveysfasismista on vain osittain fiktiota.

+1
Paulus Kaipainen

Puuseppä, konetekniikan DI, tapahtumien tarkkailija

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu