Koulukiusaamiselle täysi stoppi.

Koskelan traagiset tapahtumat ovat jälleen kerran nostaneet pinnalle keskustelun koulukiusaamisesta ja siihen puuttumisesta. Niin opettajat, kuin vanhemmat ovat usein järkyttyneitä siitä, miten pitkään jatkunutta ja raakaa kiusaaminen voi olla. Sosiaalinen media tuo sen mukanaan kotiin ja vapaa-ajalle. Näin ollen tämä muuttunut ilmapiiri vaatiikin uudenlaisia konsteja.

Etelä-Karjalassa on taannoin otettu käyttöön uusi toimintamalli kiusaamisen ehkäisyyn. Siinä yhteistyössä toimivat koulut, poliisi sekä sosiaali- ja terveyspiiri. Mikäli alle 15-vuotias lapsi tekee tässä mallissa koulussa lainvastaisen teon, siitä kirjataan rikosilmoitus ja tekijä ohjataan ryhmäkeskusteluun, jossa on tekijän ja uhrin lisäksi keskustelemassa molempien huoltajat, poliisi ja nuorten oikeusedustaja.

On törkeää, että vielä edelleen koulukiusaamiseen suhtaudutaan osana koulumaailmaa ja kouluilta puuttuu tahtotila asian ratkaisemiseen. Koulumaailma on ainoa paikka, jossa lähimmäistä saa vaikkapa lyödä, solvata ja muuten terrorisoida ilman poliisin puuttumista asiaan. Mikäli vaikkapa opettaja löisi opettajain huoneessa työkaveriaan, asiaan varmasti puututtaisiin virkavallan toimesta. On korkea aika, että asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä. Ei ”Matti kiusasi Teppoa” vaan ”Matti pahoinpiteli Teppoa.” Lisäksi kun kiusaamiseen suhtaudutaan siten, mitä se oikeasti on, rikoksena, kykenemme puuttumaan tätä kautta myös sosiaalisessa mediassa ja vapaa-ajalla tapahtuvaan kiusaamiseen. Lähtökohtaisesti siihen ei aikaisemmin ole voitu puuttua, koska ”ei tapahdu kouluaikana, koulun tiloissa”, mutta onneksi lain silmissä ei ole merkitystä, onko uhkaus tapahtunut kotosalla vai koulussa.

Esitänkin siten, että otamme käyttöön laajemmin maassamme tämän Etelä-Karjalan mallin jokaiselle kunnalle mukautettuna. Sillä olisi työllistävä vaikutus sosiaali- ja terveyspuolella ja se tulisi vähentämään kiusaamista kouluissamme. Lisäksi ehdotan, että kouluihin palkataan vartijoita, joiden toimenkuva koostuu yksinomaan koulun turvallisuuden valvonnasta koulupäivien aikana. Usein kuullaan yksinkertaisesti kaivattavan opettajan auktoriteetin palautusta. Vaikka onkin totta, että opettajalla ei nykyään ole samanlaista valtaa koskea niskoittelevaan oppilaaseen, en itse näe, että se olisi ratkaisu. Nuorten pahoinvoinnin lisääntyessä myös väkivalta muuttaa muotoaan ja muuttuu rajummaksi. Opettaja on kasvatuksen ja opettamisen ammattilainen. En voisi itse ainakaan kuvitella, että he käyttäisivät työaikaansa raivoisan murrosikäisen kanssa nujakointiin. Se on suorastaan vaarallista henkilölle, joka ei ole opiskellut voimankäyttötekniikoita. Sen sijaan vartija on siihen tehtävään koulutettu. Mikäli jokaiseen kouluun palkattaisiin vaikkapa kaksi vartijaa, olisi työllistävä vaikutus jälleen kerran huomattava. Lisäksi koulujen turvallisuus tulisi paranemaan ja opettajat voivat keskittyä enemmän kasvatustyöhön, kun vartijat puuttuvat häiriöihin.

Vuonna 2014 julkaistussa Unicefin raportissa kerrotaan, että suomessa kiusaamista kokee joka kymmenes lapsi. Se tarkoittaa, että Suomen joka ikisessä koululuokassa on vähintään kaksi lasta, jotka kokevat kiusaamista. Kiusaaminen jättää vakavat arvet, jotka voivat vaikuttaa lävitse elämän.  Kiusaaminen alistaa masennukselle, post-traumaattiselle stressihäiriölle ja jopa itsemurhalle. Lisäksi kiusaajalla voi esiintyä myöhemmin esimerkiksi aggressiivisuutta seurustelusuhteissa, antisosiaalisia persoonallisuushäiriöitä ja rikollisuutta. Mikäli kiusaamiseen ei puututa kovin ottein, tulemme vielä näkemään lisää Koskeloita ja Jokeloita. Näinollen onkin elintärkeää, että puutumme ongelmaan välittömästi. Itse olen kouluni niinkutsutussa ”Kiva-koulussa” käynyt. Tuollaiset hankkeet ovat pelkkää sanahelinää, eikä oikeaa vaikutusta nuorten elämään saavuteta. Sensijaan, mikäli otamme tällaiset järeät keinot käyttöön, tulemme vähentämään koulukiusaamista runsaasti. Alle 15-vuotias koulukiusaaja tullaan lähettämään edellä mainittuihin ryhmäkeskusteluihin ja yli 15-vuotiaan kohdalla asia tulee etenemään oikeusteitse, tai sovitteluun kuten kuuluukin.

Kiusaaminen on rikos. Suhtaudutaan siihen sellaisena.

 

Lähteet:
https://yle.fi/uutiset/3-11560824
https://www.mll.fi/ammattilaisille/kouluille-ja-oppilaitoksille/kiusaamisen-ehkaiseminen/kiusaamisen-seuraukset/
https://fi.wikipedia.org/wiki/Koulukiusaaminen

0
Peetu Luiro
Kokoomus Jyväskylä
Ehdolla kuntavaaleissa

Keski-Suomalainen kaupallisen alan aloittelija, yhteiskunnallinen optimisti ja Jyväskylän kokoomusopiskelijoiden hallituksen jäsen.

Olen kuntavaaleissa ehdolla, koska päätöksenteko kaipaa lisää nuorta verta. Minulle tärkeää päätöksen teossa on päätösten järkiperäisyys. Haluan toimia syrjäytymistä ja vastakkainasettelua ehkäisten omakohtaisten kokemuksieni myötä.

Vaaliteemani: Ei kiusaamiselle (koulussa, töissä, politiikassa)
Kyllä pragmaattiselle, asiakeskeiselle politiikalle.
Ei jähmeälle byrokratialle
Kyllä yhteistyölle ja keskustelulle poliittisten rajojen ylitse.

Haluan tehdä politiikkaa, jossa asiat otetaan asioina ja ihmiset ihmisinä. Lupaan istua alas ja keskustella kaikkien muiden kanssa, olivat poliittiset rintamalinjat mitä ikinä ovatkaan. En usko Twitter-politiikkaan, enkä sitä saatikka Facebookia näinollen myöskään käytä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu