Ratkaisukeskeisyyttä päihdepolitiikkaan.

Eurooppalaisessa viitekehyksessä löytyy lukuisia erilaisia päihdepolitiikan malleja. Portugalissa kaikkien aineiden käyttäminen on dekriminalisoitu ja Alankomaissa kannabista tarjoillaan erityisissä kannabiskahviloissa. Suomessakin on aina aika-ajoin noussut tapetille ajatus siitä, tulisiko joidenkin aineiden käyttäminen joko dekriminalisoida tai sitten suoraan laillistaa. Mielestäni tällainen kehityssuunta, missä mietitään pelkästään aineen statusta, ei ratkaise pohjalla olevaa ongelmaa, eli käyttäjän riippuvaisuutta aineesta.

Olen itse aikaisemmin järjestysmiehenä toimiessani törmännyt jos jonkinlaiseen huumausaineiden käyttäjään ja varmasti nämä kokemukseni voi myös vahvistaa jokainen turvallisuusalan työntekijä. Aineiden käyttäjän taustalla on miltei aina suunnaton inhimillinen tragedia. Järkyttävä määrä kamalia kokemuksia elämästä ja aivot, jotka jäävät helposti koukkuun. Huumeiden keskivertokäyttäjä ei lähtökohtaisesti ole ihmisenä paha, pelkästään tiukkaan paikkaan joutunut. Meillä jokaisella on jakamaton ihmisarvo, josta ei tule tinkiä. En kannata sitä, että dekriminalisoisimme tai laillistaisimme minkään aineen hallussapitoa tai kasvattamista tai myyntiä yhtään, mutta mielestäni meidän tulisi pyrkiä suuntaan, jossa aineen vaikutuksenalaisena oleminen itsessään ei olisi rikos. Tällä hetkellä, kun kaikesta jää merkintä terveydenhuoltoon ja rikosrekisteriin, on kynnys hakea apua ongelmaan todella iso. Vaikka ihminen pääsisikin kuiville, jää taustalle ikuisiksi ajoiksi kummittelemaan tieto siitä, että huumeita on käytetty. Se on mielestäni erikoinen punitatiivinen ajatus oikeudesta järjestelmässä, jonka tulisi pyrkiä rehabilaatioon.

Kuinka sitten ratkaista huumeidenkäyttäjän addiktio-ongelma? On ehdotettu muunmuassa erillisiä piikityspisteitä, joista voisi saada puhtaita neuloja. Itse en tätä ajatusta allekirjoita, koska näen, että sillä tehdään huumausaineiden käyttäminen helpommaksi. Mutta näen, että meidän tulee lisätä rahoitusta terveys- ja sosiaalialalla päihdehoitoon. Kun ihminen joutuu poliisin tai terveydenhoidon kanssa tekemisiin ja verestä löytyy huumausaineita, tulisi tällöin saman tien ottaa esille vieroitushoitoon kirjautuminen. Mikäli aineen vaikutuksenalaisena oleminen itsessään ei olisi automaattisesti rikos, näkisin että hoitoon kirjautuminen muuttuisi paljon helpommaksi päätökseksi. En usko, että kukaan haluaa viettää elämäänsä pöllyssä kaduilla. Lisäksi tuohon voitaisiin lisätä vielä mukaan se, että mikäli hoitoon kirjautuvalla on hallussaan pieniä määriä huumausaineita ns. omaan käyttöön sopivia määriä, voitaisiin siitä jättää rankaisematta ja poliisi vain takavarikoisi ja tuhoaisi nämä aineet. Oleellista tässä on muistaa se, että huumeidenkäyttäjä itse ei ole se roisto. Hän on uhri. Reilun kaupan huumeita ei ole olemassa. Niiden valmistamisessa ja kuljettamisessa on aina taustalla laajoja rikollisorganisaatioita, jotka hyötyvät ihmisten hädästä.

Huumeiden aiheuttamia ongelmia rikollisuutta, inhimillistä hätää ja terveydenhuollollisia kustannuksia ei ratkaista sillä, että keräämme huumeidenkäyttäjät saman katon alle vankilaan. Sitä ei ratkaista sillä, että aineista tehdään laillisia. Sitä ei ratkaista sillä, että syyllistämme uhria. Me ratkaisemme tämän ongelman sillä, että hoitoon pääsemisestä tehdään helppoa ja kynnys siihen pidetään matalana. Tämän takia näen, että hoitoon siirtyneen narkomaanin terveystiedoissa ja rikosreksiterissä ei kuulu automaattisesti näkyä, että tämä on huumeiden käyttäjä. Mikäli rankaisemme ihmistä hänen elämänsä loppuun asti teosta, joka millään mittapuulla ei ole maailman törkeimmästä päästä, me menetämme osan inhimillisyydestämme ja mahdollista työvoimaa jää yhteiskunnan ulkopuolelle.

edit: korjattu virheellinen väittämä kannabiksen statuksesta alankomaissa oikeellisempaan muotoon.

0
Peetu Luiro
Kokoomus Jyväskylä
Ehdolla kuntavaaleissa

Keski-Suomalainen kaupallisen alan aloittelija, yhteiskunnallinen optimisti ja Jyväskylän kokoomusopiskelijoiden hallituksen jäsen.

Olen kuntavaaleissa ehdolla, koska päätöksenteko kaipaa lisää nuorta verta. Minulle tärkeää päätöksen teossa on päätösten järkiperäisyys. Haluan toimia syrjäytymistä ja vastakkainasettelua ehkäisten omakohtaisten kokemuksieni myötä.

Vaaliteemani: Ei kiusaamiselle (koulussa, töissä, politiikassa)
Kyllä pragmaattiselle, asiakeskeiselle politiikalle.
Ei jähmeälle byrokratialle
Kyllä yhteistyölle ja keskustelulle poliittisten rajojen ylitse.

Haluan tehdä politiikkaa, jossa asiat otetaan asioina ja ihmiset ihmisinä. Lupaan istua alas ja keskustella kaikkien muiden kanssa, olivat poliittiset rintamalinjat mitä ikinä ovatkaan. En usko Twitter-politiikkaan, enkä sitä saatikka Facebookia näinollen myöskään käytä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu