Kestääkö EU:n ulkopuoliset taloudet, jos Eurooppa kaatuu?

Jatkuvasti on puhetta siitä, että kaikki Euroopan maat kaatuvat, jos etelän maita ei auteta. Tätä perustellaan Euroopan talousalueen sisäisillä kiinteillä kauppasuhteilla. Jos edes Kreikka kaatuu, niin kuulemma Suomikin menee väistämättä viemäriin. Näin väitetään.

Mitenkäs kävisi EU:n ulkopuolisille talouksille EU:n sakatessa?:

  • Usa, Kanada, Japani ja Australia
  • Venäjä
  • Kiina ja Intia
  • Latinalainen Amerikka
  • Muu Aasia 

Jos EU kaatuu, niin todellako on niin, että EU-maat ottavat kovimman iskun ja muut taloudet jatkavat porskuttamistaan keskenänsä? Miten paljon pienempi muka on edellä mainittujen talouksien riippuvuussuhde EU:n säilymisestä verrattuna esim. Suomen tai Saksan riippuvuuteen? Jos kerta ne pystyvät säilymään ilman, että EU pysyy kasassa, niin miksi ei Suomikin? Jos EU:n kysyntä laantuu, niin eikös sitä sitten aleta kauppaa käydä Amerikkain, Venäjäin, Aasiain ja kumppaneiden kanssa? Juuri niinhän nekin tekevät, jos EU sakkaa. Kuljetuskustannuksetko estävät Suomea toimimasta niin kuin nämä muut maat EU:ttomassa maailmantaloudessa?

Vai onko niin, että jos EU romahtaa, niin toden totta koko maailmantalous romahtaa? Miten riippuvainen EU:n ulkopuolinen talous on EU:n kysynnästä?

Suhteellisuuden tajua siis peräänkuulutan.

pekkalampelto
Helsinki

Kotoisin Joensuusta, opiskellut Tampereella, nyt yrittäjänä Helsingissä. Keskustelen yksityishenkilönä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu