Vaalit mullistuvat – Poliitikkojen AI-hahmot juttelevat suoraan äänestäjälle
Sain tänään jälleen kerran kokea varsin mieltä laajentavan tekoälyelämyksen, joka pääsee omissa kokeiluissa ainakin 10 säväyttävimmän joukkoon; ehkä jopa top viiteen. Palvelun nimi on Character.ai, joka julkaistiin jo syksyllä 2022. Character.ai:ssa käyttäjät voivat luoda ja julkaista muille käyttäjille erilaisia tunnettuja tai tuntemattomia hahmoja, joiden kanssa keskustella.
Olin viime vuonna kokeillut Character.ai:ta. Tuolloin käyttöliittymä tuki vain tekstiä ja taso oli GPT 3 tai 3.5:n luokkaa, jos oikein muistan. Käyttäjät olivat tietenkin kyhänneet mm. Buddhan, Jeesuksen kaltaisia hahmoja sekä erilaisia poliitikkoja ja muita julkkiksia. Näitä tuli kokeiltua tovi, mutta kiinnostus loppui alkuinnostuksen jälkeen. Tuolloin tuumasin, että ihan kiva tekoälypalvelu, mutta en koukuttunut. ChatGPT ja myöhemmin Claude riittivät.
Nyt kokeilin Character.ai:ta ensimmäistä kertaa yli vuoteen. Tässä välissä hahmoille oli tullut äänet. Julkkisten tapauksessa osalle hahmoja oli vieläpä mallinnettu varsin aidon kuuloiset äänet, jotka kuulostivat aivan heiltä! Jordan Peterson, Warren Buffet, Sylvester Stallone.. Ketä keksiikään etsiä, joku on hänestä ehkä luonut jo hahmon aidon äänen kera!
Aloin miettiä, että kukahan olisi joku mielipiteitä jakava henkilö, jonka mielipiteitä olisi kiinnostavaa kuulla. Jordan Petersonpa tietenkin! Ja eikun kysymään tekoäly-Petersonilta, mitä mieltä hän on Donald Trumpista, Hillary Clintonista, Tarja Halosesta, Sanna Marinista. Tulokseksi tuli vastauksia, jotka kävivät mainiosti Petersonin suuhun, jonka lisäksi sanavalinnat ja kielen painotukset olivat erinomaisia! Hitleristä ja Stalinista Character.ai ei salli Petersonin puhua, vaikka tosielämässä Petersonilla onkin heistä kiinnostavia psykologisia analyysejä.
Tämä antoi todella sysäyttävän kokemuksen. On helppo nähdä, että kenen tahansa ihmisen voi mallintaa helposti tekoälyhahmoksi jo nyt kertomaan mielipiteitään, jos henkilöstä vain on materiaalia saatavilla Internetissä tai muualla. Esim. Jordan Petersonilla sitä on rutkasti.
Kokeilun aikana heräsi oivallus, että tämähän on toisaalta todella tehokas tapa saada selvyyttä jonkun henkilön ajatuksista kuten vaikkapa poliitikon. Juttelee vain hänen AI-avatarilleen. Riskinä tosin on, että tämä AI-avatar on ”fine-tunattu” eli viritetty epätarkasti, jolloin se saattaa kertoa mielipiteitä, mitä oikea henkilö ei allekirjoittaisi. Tästä huolimatta tuumasin tätä kokeillessa, että esim. edellisissä presidentinvaaleissa minulla olisi helpottanut äänestyspäätökseni tekemistä, jos Alexander Stubbilla ja Pekka Haavistolla olisi olleet laadukkaat AI-avatarit Internetissä, joiden kanssa käyttäjät voisivat jutella.
Ennustan, että tämä tulee muuttamaan polittisia vaaleja jo lähitulevaisuudessa!
AI:n käyttö tulee vielä isoksi ongelmaksi; eikä pelkästään huijausten ja vääristelyn näkökulmasta. Kuinka rajata palvelua, joka on kuitenkin epätodellisuutta? Esimerkkinä vaikkapa AI:lla tehty lapsiporno – kuinka suhtaudumme törkeään sisältöön, jota ei oikeasti ole olemassa?
Ilmoita asiaton viesti
Mitä minä olen tähän mennessä AI:sta eli tekoälystä oppinut, on että tekoälyä opetetaan koko ajan valtavalla määrällä tietoa. Kuinka sitä opetetaan, onkin sitten eri asia. Kuinka hyvin voimme luottaa, että saamme aivan prikulleen täysin luotettavan ja oikean vastauksen kysymyksiimme ja se onkin sitten matematiikka, jota se tekoäly harrastaa neuroverkkonsa avulla. Mutta eteenpäin mennään kokoajan ja sikäli tämä luotujen avattarien käyttö keskustelukumppanina voi olla avartavaa tai sitten manipuloivaa, riippuen siitä kuka opettaa ja mitä opettaa.
Ilmoita asiaton viesti
Voi myös ennustaa, ainakin toivoa, paluuta vanhaan. Ainakin hyvästä syystä. Erilaiset huijaukset yleistyvät, joten olisi suotavaa, jos asiointi tapahtuisi mahdollisimman luotettavasti.
Ilmoita asiaton viesti