Afganistan Bidenin tähän asti yksi pahimmista möhläyksistä – mitä seuraavaksi?

Yhdysvaltain sotilastiedustelu oli varoittanut kaaoksesta tai sisällissodasta jo vuosia, jos Yhdysvallat vetää sotilasjoukkonsa pois Afganistanista. Eikö näitä varoituksia kuultu vai eikö niitä otettu vakavasti.

Kyllä tämä on Bidenin yksi suurimmista möhläyksistä. Hän itse on myöntänyt, että tämä kaaos oli odotettavissa. Hän siis tiesi jo etukäteen, mitä tulee tapahtumaan, mutta silti hän toimi täysin vaikka järkeä.

En kritisoi sitä, että Yhdysvallat veti joukkonsa pois Afganistanista, vaan sitä tapaa, millä se tehtiin. Se tapa osoitti todellista ymmärtämättömyyttä ja tiedustelupalvelun viesteistä täysin piittaamattomuutta. Se osoitti myös täyttä piittaamattomuutta niistä afganilaisista, jotka ovat olleet näiden länsimaiden palveluksessa. Heidät tapetaan nyt säälimättä, heitä ei haluttukaan oikeasti pelastaa, koska länsimaat eivät halunneet heitä rasitteekseen ja mahdollisen sisäpoliittisen maineen menettämiseksi. Heitä pelastettavia olisi ollut kymmeniätuhansia perheineen ja siitä olisi monissa maissa syntynyt hyvin vahvaa keskustelua ja myös vastustusta. Ei ole helppo jakaa satojatuhansia afgaaneja eri sotilasvaltioiden huollettavaksi, jotka siellä ovat sotilaallisesti mukana olleet. Nykyinen toiminta on vain kasvojen pesua: ’yritimme pelastaa heidät, mutta emme ehtineet pelastaa kovin paljoa’. Tässä kasvojen pesussa Suomikin on nyt mukana. Tämä on nyt vain liian myöhään, kymmeniä suomalaisia sotilaita auttaneita afgaaneja tullaan surmaamaan.

Miten olisi siis pitänyt toimia?

Ensin evakuoidaan kaikki siviilit, jotka haluttiin sieltä pois. Evakuointi tehdään armeijan läsnäolossa ja armeijan suojeluksessa.

Vasta sen jälkeen alkaa sotilaiden avakuointi ja kotiuttaminen.

Eikö Yhdysvaltain hallituksessa ollut yhtään järkevää miestä tai naista tai heidän neuvonantajissaan?

Eikö noiden mukana olevien maiden joukossa ollut ketään, joka olisi antanut neuvoja Bidenin hallinnolle?

Varmasti tämä tiedettiin, mutta edellä on kerrottu, miksi ei haluttu niin toimia.

Bidenilta voi odottaa jatkossa myös muita pahoja möhläyksiä!

 

Kiina tulee ulkopoliittisissa keskusteluissa varmasti vetämään esiin tämän kortin, jonka se tästä nyt saa. Eri maiden joukkoja on nyt viety vieraan valtion alueelle ilman tuon valtion lupaa! Nämä joukkojen siirrot ovat nyt vailla Afganistanin nykyisen hallinnon lupaa tai niistä ei ole edes keskusteltu Afganistanin nykyhallinnon kanssa – no sitä ei tosin vielä ole olemassa, mutta kuitenkin on keskustelu koko ajan käynnissä joidenkin talebanien edustajien kanssa, joita saamme uutisista lukea – mitä talebanit ovat luvanneet.

Taleban tulee surmaamaan tuhansia, ehkä jopa kymmeniätuhansia noita ulkomaisia sotilasjoukkoja auttaneita ihmisiä, koska nyt enää heitä ei voida millään kaikkia pelastaa, kymmenet tuhannet heistä ovat nyt talebanien sotilasjoukkojen hallinnoimilla alueilla, eivätkä tule pääsemään sieltä pois.

+2
PekkaLehtinen1

Maailman menoa vielä tarkkaileva mies, joka yrittää ottaa asioista selvää monella tavalla, vaikka aika tosin ei riitä kovin paljoon, kun on vielä muutakin elämää. Mielenkiintoisia asioita ja juttuja olisi enemmän, kuin ehtii harrastaa. Elämä on vielä rikasta.
Tällä hetkellä keskusta lienee lähimpänä minun ajatusmaailmaani, koska siellä näyttää nyt sentään olevan jotain järkeä päätöksissä, joita ajavat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu