Afganistanin sodan kustannukset Yhdysvalloille – nöyryytys ja arvaamattomat seuraukset.

Jos lainaamme Aljazeera uutistoimituksen artikkelia, niin kustannukset olivat aivan käsittämättömät:

’Vuodesta 2001 lähtien Yhdysvallat on viettänyt 2,26 biljoonaa dollaria Afganistanissa, Brownin yliopiston sotakustannusprojekti laskee. Suurin osa – lähes 1 biljoonaa dollaria – kului puolustusministeriön merentakaisten valmiusoperaatioiden talousarviosta. Toiseksi suurin rivikohta – 530 miljardia dollaria – on arvioitu korkomaksu rahasta, jonka Yhdysvaltain hallitus on lainannut rahoittaakseen sodan.

Silti kaikilla triljoonilla Afganistanilla on edelleen yksi pienimmistä muodollisista talouksista planeetalla. Viime vuonna presidentti Ashraf Ghani sanoi, että 90 prosenttia väestöstä elää alle kahdella dollarilla päivässä.

Laiton talous on puolestaan ​​kukoistanut. Sen jälkeen kun Yhdysvaltain joukot ajoivat Talebanin vallasta vuonna 2001, Afganistan vahvisti paikkansa johtavana maailmanlaajuisena oopiumin ja heroiinin toimittajana’.

Onhan tämä täydellinen nöyryytys Yhdysvalloille, että näin pian kaikki se panostus Afganistanin tulevaisuuteen menetettiin lyhyessä hetkessä. Voi sanoa, että rahat menivät kuin kankkulan kaivoon, mitään niillä ei saatu aikaan.

Mitä ajattelevat nyt Yhdysvaltojen sotilaat, jotka palvelivat siellä vuosia ja vuosikymmeniä kenties. Traumaattista tuon täytyy olla, he kuvittelivat tai heille kerrottiin, että he ovat siellä auttamassa Afganistania parempaan tulevaisuuteen.

Mitä ajattelevat nyt äärimuslimit kaikkialla maailmassa tästä amerikan nöyryytyksestä. Innostaako tämä jälleen äärimuslimeita sotilaallisiin toimiin ja terroritekoihin Yhdysvaltoja ja länsi-maita vastaan?

Johtaako tämä Yhdysvaltojen nöyryytys Afganistanissa lähi-idässä joihinkin uusiin tapahtumiin, joilla voi olla arvaamattomat seuraukset.

Yhdysvaltojen sotatoimet ovat nyt näyttäneet katastrofaaliset seuraukset tässä ja Irakin sodissa, jotka johti Isisin nousuun ja Syyrian valtaisaan katastrofiin. Oppiiko Yhdysvallat mitään.

Tällainen Yhdysvaltojen valtaisa nöyryytys ei voi olla vailla seurauksia koko maailmassa.

Mitä ei osattu tehdä oikein Afganistanissa? Olisiko pitänyt ottaa mukaan kehitykseen nuo muslimi-imaanit ja alkaa heidän kauttaan levittää sitä ’parempaa ja rauhaisampaa’ islamia kansalle – on helppo sanoa, että ehdottomasti olisi. Koko tuon kansan uskonnollisuus ilmeisesti unohdettiin ottaa huomioon. Islamilaisessa maassa ei voida islamia syrjäyttää, koska se luo vain vihaa ja orjuuden tunnetta kansassa. Auttaminen pitää tapahtua islamin myötävaikutuksessa – siinä lienee se suurin virhe!

Olisiko noilla valtavilla rahasummilla saatu paljon enemmän aikaan Afganistanissa, jos olisi menty auttamaan yhdessä islamin uskonnollisten johtajien myötävaikutuksella? Maa olisi voitu nostaa noilla rahasummilla aivan uudelle taloudelliselle tasolle.

Voiko tämä olla myös Bidenin kannatuksen hiipumisen alku.

0
PekkaLehtinen1

Maailman menoa vielä tarkkaileva mies, joka yrittää ottaa asioista selvää monella tavalla, vaikka aika tosin ei riitä kovin paljoon, kun on vielä muutakin elämää. Mielenkiintoisia asioita ja juttuja olisi enemmän, kuin ehtii harrastaa. Elämä on vielä rikasta.
Tällä hetkellä keskusta lienee lähimpänä minun ajatusmaailmaani, koska siellä näyttää nyt sentään olevan jotain järkeä päätöksissä, joita ajavat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu