Eikö Suomessa osata kouluttaa ihmisiä?
Olen hämmästynyt siitä, kun kuulen, että jotkut vihreät poliitikot puhuvat, että tänne pitää saada 100 000 maahanmuuttajaa!
Suomessa on noin 500 000 ihmistä, työtä pelkäämätöntä ihmistä, jotka haluaisivat tehdä työtä täällä. Eivät kaikki ole ilmoittautuneet työttömiksi, koska pärjäävät muutoinkin, mutta olisivat valmiit tekemään työtä, jos sitä olisi tarjolla! Siis sellaista työtä, josta maksetaan palkkaa, jolla voi tulla toimeen.
Heidän joukossaan on kymmeniätuhansia työttömiä korkeakoulutettuja.
Heidän joukossaan on satojatuhansia työttömiä ammattilaisia.
Mikä tässä nyt mättää?
Eikö näitä ihmisiä, jotka ovat jo täällä, voida kouluttaa niihin tehtäviin, joissa on pulaa työntekijöistä?
Järjestäkää pääkaupunkiseudun asuntopolitiikka kuntoon, että ihmisillä on varaa asua siellä!
Minä en ymmärrä nyt tätä oikein.
Innokkaita, ahkeria, halukkaita oppimaan ja opiskelemaan – miksi heitä ei voida lisäkouluttaa?
> Suomessa on noin 500 000 ihmistä, työtä pelkäämätöntä ihmistä
Siellä on joukossa myös työtä karttelevia ihmisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Montako arvelet heitä olevan?
Ilmoita asiaton viesti
”Siellä on joukossa myös työtä karttelevia ihmisiä. ”
Kuinka monta uskoisit työttömien joukossa olevan niitä, jotka eivät lähtisi esim. 1800€/kk palkalla työhön?
Ilmoita asiaton viesti
Monta. Meillä on niin hyvä sosiaaliturva,ettei muutaman satasen etu sosiaaliturvaan nähden aiheuta ryntäystä rasittua töistä.
Toki tuota turvaa olisi syytä kehittää siihen suuntaan,että lyhytaikainen työnteonkaan jakso ei aiheuttaisi viikkojen katkoa ja paperitöitä sosiaaliturvaan. Monella on elämiseen etukäteen laskettu budjetti.
Ilmoita asiaton viesti
Kun siellä on pahasti osatyökykyisiä, alkoholisteja ja huumeiden käyttäjiä, joille raha ei merkitse mitään vaan boheemi elämäntapa ilman työn rasitteita. En tiedä paljonko näitä on.
Ilmoita asiaton viesti
Jos otamme hatusta joitain lukuja:
Alkoholisoituneita noin 20 000 ihmistä, jotka eivät enää selviäisi työelämässä.
Huumeiden käyttäjiä noin 60 000 jotka myöskään eivät selviä työelämässä, eikä heitä pahemmin se kiinnostakaan.
Mielenterveysongelmaisia, joita kela ei kuitenkaan ole hyväksynyt sairauslomalle tai työkyvyttömyyseläkkeelle 20 000.
Vielä jää 500 000 – 100 000 = 400 000 ahkeraa, innokasta, halukkaita oppimaan uutta ja ennen kaikkea niitä, jotka haluavat tehdä työtä!
Lisäksi on vielä työhaluisia eläkeläisiä, jotka ovat terveitä ja työkykyisiä, mutta jotka eivät enää kelpaa töihin. Ainoastaan hoitoalalle heitä kysytään, koska he ovat siellä kokemuksen kautta todellisia osaajia.
Valtava työvoimareservi jää jokatapauksessa nyt käyttämättä, vaikka käyttäisit minkälaisia lukuja hyvänsä noissa arvioissa!
Jotain on todella pielessa.
Lisäksi noiden edellämainittujen poisluettujen ryhmien kohdalla pitäisi myös ryhtyä toimenpiteisiin; tosin erilaisiin toimenpiteisiin, koska he ovat valtaisa rasite työssä käyville veronmaksajille nykyisin. Heidätkin pitäisi saada toimenpiteiden kautta mukaan yhteiskunnan rakentamiseen.
Oma lisänsä tulee nyt vielä niistä ulkomaisista työntekijöistä, jotka tekevät Suomessa telakoilla, rakennuksilla, remonteissa ja ravintoloissa, puutarhatiloilla ja monissa muissa ammateissa työtä pienemmällä palkalla, kuin mitä työehtosopimukset edellyttävät. Miten se on mahdollista? Siksi, että telakalla ja rakennuksilla nuo reppumiehet Virosta, Latviasta, Liettuasta, Puolasta, Valko-Venäjältä, Ukrainasta tulevat tänne töihin ulkomaisen firman palkkalistoilla ja heille tuo ulkomainen firma maksaa palkan heidän kotimaassaan. Ne, joille palkka maksetaan Suomessa, tekevät usein urakkapalkalla töitä esim. puutarhoilla ja mansikkamailla ja paljon muuallakin, jolloin työehtoja ei tarvitse soveltaa; urakkapalkkaa ei koske suomalaiset työehdot. Näitä ihmisiä Suomessa on jo varmasti 100 000 henkeä vuosittain.
Onhan tämä vähän nurinkurista, kun sitten tavalliset suomalaiset työssäkäyvät joutuvat sitten maksamaan heidän työttömiksi syrjäyttämänsä suomalaisten elämän kaikki kulut.
Lisäksi meillä on ns. työllisiksi kirjattuja, jotka tekevät 0 tuntisopimuksilla hyvin lyhyitä työtunteja kuukausittain ja niitä, jotka eivät saa työstään kunnollista palkkaa juuri urakkasopimusperusteisella palkkiomäärittelyllä. Esim. mainostenjakajat, joiden todellinen tuntipalkka jää aivan olemattomaksi, ei sillä elä, vaikka heidät lasketaan työllisiksi. Lisäksi meillä on nykyisin suuri joukko ns. itsenäisiä yrittäjiä, jotka työnantaja on pakottanut kirjautumaan yrittäjäksi lopputilin uhalla. Toiset ovat sitten oma-aloitteisia yrittäjiä, joilla kuitenkaan ei ole kovin paljoa työmahdollisuuksia.
Kyllä suomalainen yhteiskunta aika sotkussa on – ei siitä mihinkään pääse.
Ilmoita asiaton viesti
Suurinpiirtein näin se menee.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen hinnoilla ja veroilla tuolla palkalla ei alan ammattilaista asunto velallista kovin helpolla saa vaihtamaan paikkakuntaa, yli 10km päästäkään juurikaan kannata tuohon työhön ajella näillä polttoainehinnoilla.
Jos tuo työ vielä sijaitsee keskellä ei mitään nii nuorta työelämää aloittelevaakaan velatonta hankala löytää töihin.
Joten kysymys on kehnosti aseteltu eikä vastaa elämän eri tilanteita.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän se voi mennä, siinähän olisi jotain tolkkua, mutta yhden yrittäjän silmin ja yli 30 v kokemuksella ( tunnen tosi muitakin ), olemme itse itsemme sänkyyn syöttäneet ja sinne naulinneet, sentakia tänne tarvitaan uutta väkeä, mutta onneton sijaintimme pohjolan perukoilla ei oikein ketään työkykyistä kiinnosta, enemmän heitä, joita joutuisimme kouluttamaan edellä kuvaamalleni ammattiuralle.
Ilmoita asiaton viesti
Maahanmuutto ei vaikuta työllisyysasteeseen
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jannekejo/maahanmuutto-ei-vaikuta-tyollisyysasteeseen-2/
Ilmoita asiaton viesti
Tottakai vaikuttaa. Jokainen meistä vaikuttaa osaltaan riippuen siitä olemmeko töissä tai ei. Sama koskee mahanmuuttajia.
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisi kiinnittää huomiota niihin, jotka ovat motivoituneet työntekoon ja heitä on tällä hetkellä Suomessa satojatuhansia – sitä on turha kiistää!
He ovat halukkaita kouluttautumaan, jos vain se johtaisi työn saamiseen. He ovat halukkaita muuttamaan paikkakuntaa, jos olisi työtä tarjolla elämiseen kelvollisella palkalla.
Millä aloilla sitä työvoimapulaa on nyt ja tulevaisuudessa? Niille aloille pitäisi nyt kouluttaa näitä innokkaita työttömiä mahdollisimman nopeasti.
Missä niitä työpaikkajo nyt siis luuraa – tarkoitan niitä uusia työpaikkoja.
Normaaliin työvoimakiertoon kuuluu se, että avoimia työpaikkoja on aina auki muutama kymmenentuhatta. Työvoimakiertoahan aiheutuu monista syistä. Eläkkeelle jääminen, sairastuminen, äitiyslomalle jääminen, armeijaan meno, paikkakunnan muutto, paremman paikan saaminen, opiskelemaan lähteminen, ammatin vaihto jne. Ne eivät kuitenkaan ole niitä uusia työpaikkoja.
Ilmoita asiaton viesti
Pitkässä juoksussa tänne tarvitaan todella lisää väkeä. Olemme saaneet syntyvyyden laskemaan niin totaalisesti, että olemme todella pulassa, kun niitä synnyttäviä äitejä ei ole enää niin paljoa jatkossa, siihen on enää aikaa noin 20 vuotta. Syntyvyyttä ei voida enää sitten millään keinolla lisätä. Tänne on tuotava väkeä paljon silloin.
Onhan nytkin tilanne tietysti jo se, että vuosittain eläkkeelle siirtyy noin 70 000 ihmistä ja tilalle on tulossa nuoria noin 55 000 vuosittain ja tuo luku tulee viidentoista vuoden päästä dramaattisesti laskemaan, kun syntyvyys on laskenut viime vuosina todella paljon noin 45 000 een ja toimenpiteitä ei ole suunnitelmissakaan, että saataisiin syntyvyys nousemaan. Siinä pysytään ilmeisen pitkään ja sen jälkeen suunta on edelleen aleneva. Synnytysikäisten naisten määrä putoaa dramaattisesti.
Mutta onhan tämä työttömien valtaisa määrä tässä tilanteessa todella huono juttu. Mutta se ei korjaannu työttömiä rankaisemalla, vaan niitä todella tarvitaan niitä uusia työpaikkoja. Korona toimet vievät ainakin 15 000 yritystä lopettamaan tai konkurssiin. Mistä saadaan tilalle edes niiden korvaajat? Työttömyys tullee jäämään vuosiksi korkeammalle tasolle kuin ennen koronaa.
Ilmoita asiaton viesti