Korkojen nousuun on syytä varautua

Korot ovat nyt alhaalla ja pysyvät alhaalla, kunnes alkaa yritysten investointibuumi. Kun korona laantuu koko maailmassa rokotusten jälkeen arviolta noin 2023, jolloin korona ei enää hallitse talouselämää, vaan päästään maailmanlaajuisesti koronan jälkeiseen aikaan.

Kiinassa kysyntä on jo kovassa vauhdissa. Kysyntä lisää yritysten investointeja ja siihen yritykset tarvitsevat lainarahaa. Lainarahan kysyntä kasvaa siis ensimmäisenä Kiinassa. Toisena näyttää tulevan nyt Yhdysvallat. Siellä alkaa kysyntä kasvaa myös nopeasti, joka taas vauhdittaa yritysten investointeja ja siihen yritykset tarvitsevat lainarahaa. Yhdysvaltain talouden nousu taas vaikuttaa niin, että dollari vahvistuu euroon nähden. Tuo euron heikkeneminen taas vauhdittaa Euroopan maiden talouden vilkastumista. Niinpä Euromaiden yritykset pärjäävät paremmin globaalissa kilpailussa. Euromaiden yritykset myös alkavat investoida ja siihen ne tarvitsevat lainarahaa. Yritykset eivät voi luottaa siihen, että ne saisivat tuosta EU tukipaketista rahoja millään ehdoilla, koska se hakemusrumba tulee viemään aikaa ja päätökset tehdään viranomaisten toimesta liian hitaasti. Yritysten on saatava kysynnän kasvaessa nopeasti lainarahaa investointeihin, ne eivät voi silloin jäädä odottamaan pariksi vuodeksi joitain tukieuroja EU tukipaketista.

Tämä kysynnän nopea ja jopa äkillinen kiihtyminen aiheuttaa voimakasta inflaatiota ja hinnat nousevat, koska kysyntää vastaavasti ei heti kyetä kasvattamaan tuotantoa, kun uusien tuotantolinjojen ja tehtaiden rakentaminen vie aikaa, vaikka yritykset aloittavat suunnittelun välittömästi, kun kysynnän kasvu näyttää olevan rajua.

Nyt yhtäkkiä maailmassa on miljoonia yrityksiä, vanhoja ja uusia yrityksiä, jotka ovatkin lainamarkkinoilla kysymässä lainarahaa. Sitä tullaan koronan jälkeisessä talouden nousukaudessa kysymään valtavasti. Niinpä lainoittajat, jotka ovat sijoittaneet rahojaan minimaallisella korolla valtioiden velkapapereihin alkavat myydä niitä pois, jos vain ostajia löytyy ja alkavat myöntää lainoja yrityksille, jotka ovat valmiit maksamaan parempaa tuottoa, koska investoinnit on pakko tehdä, kun kysyntä on kasvanut ja siihen vastaamalla yritys voi laajentaa toimintaansa ja saada omistajille parempaa tuottoa, myös hintojen nousun kautta.

Lainojen kysyjiä on nyt niin runsaasti, että lainoittajat voivat nyt valita, kenelle kannattaa lainata. Korot alkavat nousta merkittävästi, koska yrityksille on tärkeä saada investointeihin lainaa ja he ovat silloin valmiita maksamaan siitä myös parempaa korkoa.

Valtiot joutuvat myös toteamaan, että heidän lainapapereidensa kysyntä heikkenee ja he joutuvat tarjoamaan noita lainapapereita paremmalla tuotolla saadakseen lainaa. Niinpä valtion lainojen korot nousevat myös nopeasti. Monet koronan jälkeisessä talouskriisissä olevat maat joutuvat toteamaan, että heidän korkokulunsa nousevat aika äkisti kaksinkertaiseksi ja sitten kolminkertaiseksi. Vaikka työllisyyden parantuminen tuo lisää verotuloja, niin se ei riitä kattamaan noita uusia menoja, joita nuo lainojen hoitokulut aiheuttavat.

Vaikka yritykset alkavat tuottaa ja voivat hyvin tulevana nousukautena, valtiot voivat entistä huonommin, koska valtiot eivät ole varautuneet niin koviin korkojen nousuihin. Maat, joiden valtioiden lainamäärä on liian suuri, joutuvat erityisiin vaikeuksiin, heidän on vaikea saada uusia lainoja hoitaakseen vanhojen lainojen lyhennykset ja korot. Mitä suurempi riski valtiolla on lainojensa hoidossa, sitä nopeammin heidän uusien lainojensa korko nousee. Maailman keskuspankit ovat myös tulevassa nousukaudessa uuden tilanteen edessä. Ne eivät voikaan pumpata rahaa markkinoille, vaan niiden onkin nyt hillittävä inflaatiota, joka uhkaa hintojen nousun tähden. Niinpä keskuspankit joutuvat ikäänkuin inflaatiota hillitäkseen nostamaan pankeille korkotasoaan, jotta inflaatio ei kasvaisi vaaralliseksi. Tämä taas vaikuttaa lisää korkojen nousuun, korot siis nousevat keskuspankkien toimenpiteidenkin johdosta lisää.

Myö ns. viitekorot tulevat muutaman vuoden viiveellä nousemaan ja se taas tarkoittaa monien asuntolainojen korkomenojen kasvua ja myös monet yritykset joutuvat toteamaan, että heidänkin lainanhoitokulunsa tulee kasvamaan. Yrityksille se ei ole ongelma, jos yrityksen tuotteilla on hyvä menekki ja hinta on tuottoa tuova.

Tulevasta maailmantalouden elpymisestä ei tule ainoastaan siis hyviä seurauksia, vaan sillä on ikävä kääntöpuolensa, joka aiheuttaa paljon huolta niin yksityisille kuin yrityksille ja kunnille ja valtioille.

0
PekkaLehtinen1

vanha ukkopaha, joka tarkkailee maailmanmenoa sivusta, puolueisiin sitoutumaton, mutta useimmiten löytää ehdokkaansa demareista, mutta ei aina

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu