Kunnallinen demokratia – demokratian irvikuva ainakin Lahdessa

Lahdessa kuntaa ovat johtaneet SDP ja Kokoomus jo ties kuinka kauan. Kummassakin puolueessa on omat ’pomot’, jotka jo ennen valtuuston kokousta kertovat omille valtuutetuilleen, mitä pitää äänestää missäkin asiassa.

Tällaiseen demokratiaan johtaa tämä nykyinen järjestelmä, jossa valtuustossa voi olla lähes koko ikänsä ja ottaa ’kuninkaan’ paikan ja alkaa sanella oman puolueen valtuutetuille, mitä mieltä äänestyksissä pitää olla ja minkä puolesta pitää valtuuston kokouksessa puheita pitää.

Tärkeätkin muiden valtuutettujen kannanotot ja huomiot jäävät siis ihan omaan arvoonsa.

No eduskunta ei koskaan tule säätämään lakia, jossa tätä puoluediktatuuria vähennettäisiin – ei varmasti tule.

Ihanne olisi se, että kunnanvaltuustossa voisi olla vain kaksi kautta peräkkäin ja sitten pitäisi olla sivussa ainakin yksi kausi.

Sama pitäsi säätää myös eduskuntaa koskemaan, se estäisi edes vähän tätä puoluediktatuuria kunnissa ja valtiossa ehkä.

 

No minä ainakin näissä vaaleissa äänestän PRO Lahti ehdokkaita. Heillä ei ole tätä puoluediktatuuria, koska PRO Lahti ei ole puolue, vaan Lahden asioita ajavat valtuustoehdokkaat ovat asettuneet yhteiselle listalle. Heillä ei ole mitään määräystä, miten he äänestävät asioista valtuustossa, vaan he kukin saavat käyttää tervettä järkeään ja olla sitä mieltä, mitä ovat ja äänestää sen mukaan. Siinä on jotain demokratiasta vielä jäljellä – sitä minä rakastan.

+1
PekkaLehtinen1

Maailman menoa vielä tarkkaileva mies, joka yrittää ottaa asioista selvää monella tavalla, vaikka aika tosin ei riitä kovin paljoon, kun on vielä muutakin elämää. Mielenkiintoisia asioita ja juttuja olisi enemmän, kuin ehtii harrastaa. Elämä on vielä rikasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu