Kustannuskilpailukyky – ’emme osaa elää Eurossa’

Ykkösaamu: Pesonen

Miten sitten Eurossa pitäisi elää?

Kilpailukyky vaikuttaa siihen ja Eurossa kilpailukyky muodostuu yhteisellä Euro valuutta-alueella. Kilpailukykyyn vaikuttaa siis kustannukset ja Euron ulkoinen arvo valuuttamarkkinoilla.

Euron vahvistuminen siis merkitsee aina voittojen pienenemistä ja Euron heikkeneminen parantaa mahdollisuuksia tehdä Suomessakin kannattavaa vientitoimintaa. Isoilla vientialoilla kauppaa käydään USD (Yhdysvaltain dollareissa). Tämä on yksinkertainen Fakta!

Ruotsi toimii omalla valuutalla ja Ruotsin valuutta joustaa valuuttamarkkinoilla yleensä Ruotsin viennin eduksi. Mitä vahvempi Euro, sen heikompi Ruotsin Kruunu, jolloin Ruotsin vienti toimii erittäin hyvin aina.

Suomi joutuu siis kilpailemaan kustannuksissa pitkissä kuljetusmatkoissa sekä kotimaassa, että viennissä kohdemaihin. Euroopan viennissä etusijalla kustannuksissa ovat siis keskieuroopan maat, joiden ostaja/käyttäjäkunta on lähempänä. Voitte vain tarkastella esim. Saksan ja sen ympärillä olevien maiden asukaslukuja. Sadat miljoonat asuvat kohtuullisten kuljetusmatkojen päässä keskieuroopan tuotantolaitoksista. Tässä Suomi siis häviää aina kustannuskilpailussa!

Suomi joutuu kilpailemaan myös sähköenergian hinnoilla. Euroalueella toimivien maiden sähköenergian hinnoissa on isoja eroja. Monet maat maksavat lisäksi tukiaisia, joten sähköenergian hinnalla on Suomen kilpailukykyyn tietysti vaikutusta.

Polttoaineiden hinta vaikuttaa myös Suomen kilpailukykyyn. Mitä enemmän polttoaineita kuluu eri teollisuuden aloilla, sitä tärkeämpi polttoaineen (erityisesti Dieselin) hintakilpailukyky on. Suomi on polttoaineiden hinnoissa yksi Euroopan kalleimpia maita. Metsäteollisuus tarvitsee sitä paljon saadakseen puun metsästä tehtaalle ja sitten vielä tuotteet maailmanmarkkinoille. Samoin elintarviketuotannossa tarvitaan polttoaineita, jotta saadaan raaka-aineet peltoon ja pellolta tehtaille ja kauppaan.

Palkat ovat sitten yksi merkittävä tekijä Suomen vientikilpailukyvyssä. Palkkakustannustaso eurooppa tiedotuksen mukaan on Ruotsissa, Saksassa, Ranskassa, Hollannissa, Belgiassa, Itävallassa ja Tanskassa kalliimpi kuin Suomessa eurooppa tiedotuksen mukaan. Toki eroja voi olla aloittain. Euroopan palkkakustannuksissa halpojen kustannusten maat sijoittuvat etelä- ja itäeurooppaan. Palkkakustannusten merkitys myös vaihtelee paljon aloittain. Merkitys riippuu siitä, mikä osuus palkkakustannuksilla on tuotteen loppuhintaan. Esim. paperimiesten palkoilla on vähän merkitystä tuotteen loppuhintaan. Työvoimavaltaisilla aloilla palkkojen osuus on paljon suurempi.

Verot ovat sitten yksi tekijä kilpailukyvyssä. Yritysten voiton verotus vaikuttaa tietysti halutaanko Suomeen investoida eli omistajat ovat siitä kiinnostuneita. Muu verotus sitten vaikuttaa siihen, millä hinnalla tuotteita voidaan Suomesta myydä ulkomaisille ostajille. Tähän en ole ehtinyt tutustua, mutta eurooppa tiedotuksessa varmaan aiheesta on tilastoja myös.

Muita tekijöitä sitten on esim. onko koulutettua työvoimaa riittävästi tarjolla. Onko työvoimaa mahdollista saada sille paikkakunnalle, jossa yritys haluaisi toimia. Siihen vaikuttaa taas asumiskustannukset. Helsingin seutu on varsin kallis asumiskustannuksiltaan ja ne ehkäisevät varmasti muuttohalukkuutta, jos palkalla ei kykene elämään siellä. Millä perusteilla yritykset sitten ratkaisevat sijoitusvalintansa? Siihen vaikuttaa varsin monet tekijät, joita en tässä ala erittelemään.

Euron kurssi on kuitenkin se tärkein vaikuttava asia kaikkeen USD valuutalla käytäviin kauppoihin. Euron kurssi vaihtelee yritysten kannalta liian paljon. Siihen ei ole edes ennustettavuutta.

On mahdotonta ajatella, että Euron kurssimuutosten vaihtelussa Suomessa pitäisi aina laskea palkkoja silloin, kun Euron kurssi on vahva ja laskea polttoaineiden ja sähkönhintoja myös samalla, jotta pärjäisimme.

Haaste on siis ylivoimainen!

PekkaLehtinen1

vanha ukkopaha, joka tarkkailee maailmanmenoa sivusta, puolueisiin sitoutumaton, mutta useimmiten löytää ehdokkaansa demareista, mutta ei aina

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu