Luonnonsuojelijat tuhosivat hyönteissyöjä lintulajit

Kun katson muutamia vuosikymmeniä taaksepäin lapsuuden maisemissa oli silloin tusinan verran taloja, joissa oli vähintään 1 lehmä. Silloin oli pienissäkin paikoissa vähintään se yksi lehmä. Vanhempieni pienellä maatilalla oli useampi lehmä ja niitettiin sitten niiden isojen talojen piennarheiniäkin, jotta saatiin talveksi riittävästi heiniä, eikä aina riittäneetkään, vaan piti keväällä ostaa lisää. Keväällä heti uuden ruohon noustua totutettiin lehmät ja muut heinänsyöjät uuteen tuoreeseen ruohoon ja kun siirtymä kuivasta heinästä oli saatu, lehmät olivat ulkolaitumilla vuorokaudet ympäri, suomenkarja pärjäsi hyvin. Keväällä ja alkukesästä metsälaitumilla ja sitten vasta niitetyn heinäpeltojen odelmaan pääsivät heinäkuun lopulla. Lanta ajettiin kynnöspelloille talvella ja aika paljon lantakuormia hevosenrekeen olen aikanani mättänyt ja sitten keväällä ensimmäiseksi lannat talikolla levitettiin pellolla ennen äestystä. Eihän ne kaikki alustojen pehkuihin sotkeutuneet lantakökkäreet sinne maan sisään menneet äestyksellä, vaan osa jäi pinnallekin. Lapsuuden maisemissa ei ole enää ainoatakaan lehmää, ei hevosta, ei lammasta. Kaikista taloista karja on poissa.

Miten tuo johdanto liittyy hyönteissyöjälintuihin. Karjanlannan silloinen käsittely loi valtaisan ravintola ja baariketjun monille lannassa lisääntyville ja eläville hyönteislajeille ja hyönteissyöjälinnut pärjäsivät hyvin ja pesinnät onnistuivat, kun niille oli runsaasti rikasta hyönteisravintoa. Isäni rakensi jo lapsuudessani kottaraisille kolmikerroksisen hotellin ja joka kesä se oli täynnä ja poikaset lentelivät innoissaan pihapiirissäkin ennen syysmuuttoa. Ei ole kottaraisia ilman laitumella olevia lehmiä, kottaraisille nuo lehmien pienbaarit olivat se hyönteisten runsauden aitta.

Luonnonsuojelijat nostivat valtaisan metakan siitä, että tuo menetelmä saastuttaa kaikki järvivedet ja on valtaisaa luonnon turmelemista ja niin he päättivät hävittää yksisilmäisyydessään valtaisan määrän hyönteisiä syöviä lintulajeja, jotka olivat tottuneet pesimään peltoaukeiden laitamilla ja karjatilojen vaiheilla. Nyt nuo samat luonnonsuojelijat sitten surkuttelevat, kuinka me olemme hävittäneet valtaisan määrän hyönteissyöjälintulajeja lähes sukupuuttoon! Silloin olisi pitänyt ajatella hyönteissyöjälintujen tulevaisuutta. Nyt ei voi enää kehitystä muuttaa maatalouden osalta – se mahdollisuus menetettiin lopullisesti!

Luonnonsuojelussa pitäisi ottaa kokonaisuus huomioon. Yksisilmäisyys tekee paljon tuhoa, pitäisi nähdä laajasti ja luonnon monimuotoisuus kokonaisuutena. Koko luonnon monimuotoisuutta pitää suojella ja se vaatii kompromissien tekemistä. Pitää nähdä toimenpiteiden vaikutus koko luontoon, kasvistoon, vesistöön, hyönteis- ja eläinkuntaan jne.

Mahtavatko nuo yksisilmäiset luonnonsuojelijat oppia mitään?

PekkaLehtinen1

vanha ukkopaha, joka tarkkailee maailmanmenoa sivusta, puolueisiin sitoutumaton, mutta useimmiten löytää ehdokkaansa demareista, mutta ei aina

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu