Mielihyvää terveellä tavalla – missä kampanjat viipyvät?

Miksei kampanjoida mielihyvän hakemista terveillä tavoilla?

Tuntuu niin kummalliselta, että taistellaan kovasti sen puolesta, että voitaisiin edistää niitä epäterveitä tapoja saada mielihyvää. Miksi emme kampanjoi sen puolesta, että mielihyvää voi saada terveillä tavoilla ja niitä tapoja on loputtomasti, jossa vain mielikuvitus on rajana.

Luetellaan nyt sitten muutamia,  koska tuntuu että mielihyvän hakeminen on nuorisolla vääristymässä juuri niihin haitallisiin aineisiin ja tapoihin, koska niitä nyt koko ajan mainostetaan, että ne pitäisi vapauttaa kaikkien käyttöön ja saada luvalliseksi.

Mitä terveitä tapoja on siis saada mielihyvää?

Suomen luonto antaa kaikille tai ainakin lähes kaikille mahdollisuuden saada mielihyvää luonnosta, retkeilemällä, katselemalla, kuuntelemalla, haistamalla ja maistamalla ja iholla tuntemalla ja silmien ja korvien kautta nauttimalla siitä mielihyvästä, mitä luonto voi tarjota ihmiselle. Rikas ja monipuolinen luonto, joka ei vain tuota mielihyvää, vaan myös tuo retkeily ja liikunta luonnossa tuo myös elinvoimaa ja virkeyttä elämään runsaasti. Luonto parantaa stressiä, yöunta. Kaikille lapsille ja nuorille pitäisi monipuolisesti opettaa luonnon antamia mielihyvän kokemuksia runsaasti ja monipuolisesti. Emmekä ole vielä edes maininneet kalastusta, metsästystä, valokuvausta ja luonnon äänien rauhoittavaa vaikutusta.

Eräs valtava aarreaitta mielihyvän saamiseen on myös kirjallisuus, musiikki, elokuvat, teatteri, musiikkiesitykset ja liikunta musiikin mukaan. Meidän pitäisi opettaa lapset ja nuoret löytämään noiden mielihyvän lähteiden luokse, löytämään se oma musiikki, ne omat kirjallisuuden lajit, joista innostuu, löytää ne elokuvat, joista innostuu, löytää ne teatterimieltymykset, joista nauttii.

Omien harrastusten ja kykyjen etsiminen ja löytäminen ja niissä edistyminen on myös valtava mielihyvän lähde. Oletko taiteellinen, oletko edes koskaan kokeillut piirtämistä muualla kuin peruskoulussa, ehkä se on sinun lahjasi, joka voisi antaa sinulle paljon? Oletko kokeillut kirjoittamista, ehkä oletkin siinä juuri omien lahjakkuuksiesi äärellä? Ehkä musiikin tekeminen, laulaminen, soittaminen – ehkä noissa on sinun lahjasi ja valtaisa aarteisto odottamassa, jotta voisit siitä nauttia itse tekemällä, joko harrastuksena tai jopa löytäen siitä ammatin itsellesi. Lukemattomien harrastusten maailma odottaa sinun löytävän omasi.

Entä liikunnalliset ja urheilulliset harrastukset ja niissä kehittyminen?  Ehkä sinulla on lahjoja joihinkin urheilulajeihin, ehkä menestyt erityisen hyvin jossain lajissa tai saat erityistä nautintoa juuri joistain harrastuksista ja urheilusta; oletko itsenäinen nautiskelija, joka haluat nähdä oman edistymisesi omassa lajissa jota harrastetaan yksin vai oletko innostunut joukkuelajeista ja saat siitä juuri sitä, mistä nautit. Eikä sinun tarvitse päästä maailman huipulle, vaan kokea sitä yhdessä olemisen kivaa yhteisen harrastuksen parissa, tai yksin.

Entä sitten hyvä ja maittava ruoka, onko lapset opetettu nauttimaan hyvästä ruuasta? Onko lapset saatu innostumaan ruuanlaitosta ja leipomisesta ja uusien reseptien kokeilemisesta? Moni lapsi löytää siitä mielihyvää, saada itse olla mukana vaikka ensin äidin tai isän kanssa kokeilemassa keittiössä ja saada sitten omin käsin valmistetusta nautintoa maistelemalla. Innostua jopa niin, että voi saada siitä vaikka itselleen mieluisen harrastuken tai jopa ammatin.

Mitä löydämme sitten vaatteiden ja pukeutumisen maailmasta. Saako lapsi innostua löytämään vaatteita, joista hän pitää, entä sitten niiden itse valmistaminen ja entä sitten se kun saa säästää niitä viikkorahoja tai pikku tienasteja saadakseen jotain kivaa päälle pantavaa. Ehkäpä joku löytää omat lahjansa siitä, innostuu vaatealasta, hankkii alan koulutuksen. Mikä mielihyvän kokemus onkaan, kun saa valmiiksi niitä ensimmäisiä omin käsin tehtyjä luomuksia ja voi niitä esitellä.

Entäs sitten erilaiset käsityötaidot, tehdä jotain puusta, metallista, savesta, ym loputtomat mahdollisuudet odottavat siinä löytäjäänsä. Annammeko riittävästi mahdollisuuksia kokeilla, miltä tuntuu tehdä itse ja saada jotain sellaista aikaiseksi, josta voi itse olla ylpeä ja huomata, kuinka edistyy siinä.

Mitä mielihyvää voivat eläimet antaa meille. Oma kissanpoikanen, tai koiranpentu on lapselle aivan unohtumaton kokemus, hoitaa eläimiä ja tuntea niiden antamaa mielihyvää, kun ne oppivat tulemaan hyväiltäväksi ja luottavat hoitajaansa. Ratsastuksen maailma tuo aivan erityistä mielihyvää, joka siitä maailmasta innostuu, samoin monet muut eläimet ovat verrattomia mielihyvän tuojia. Tarkkailla vain luonnon eläimiä omassa elementissään, sekin antaa mielihyvää loputtomasti. Osaammeko viedä lapsia ja nuoria noiden mielihyvän lähteiden luokse?

Entä ne unohtumattomat hetket leikkien toisten kanssa? Jos oppii nauttimaan sosiaalisista suhteista jo lapsena terveellä tavalla, oppii sitä myös olemaan aikuisena ja iloitsemaan ystävistä ilman, että siihen tarvitaan mitään vahingollisia lisäkkeitä. Toisen kunnioittaminen ja arvostaminen jo lapsena auttaa toimimaan terveesti myös aikuisena toisten kanssa, miten me huolehdimme, että tähän oppii jo lapsena ja nuorena?

En ole vielä puhunut matkailun suomista mahdollisuuksista. Siihen ei kaikilla ole mahdollisuutta saman lailla kuin jollain toisilla, mutta siinäkin on valtaisa mielihyvän kokemisen maailman. Nähdä erilaisia paikkoja, kokea elämyksiä aina ulkomaita myöten, tutustua vieraisiin kulttuureihin ja ihmisiin ja heidän elämäänsä.

On siis loputtomia mahdollisuuksia kokea mielihyvää terveellä tavalla; tavalla, joka tuo iloa ja rikkautta elämään, parantaa elämänlaatua ja edistää myös kaikkinaista terveyttä ja auttaa jopa meitä kannustamaan muitakin terveisiin tapoihin saamaan mielihyvää.

Rakkaus lienee se kaikkein arvokkain ja elämää rikastuttavin mielihyvän tuoja, josta voi päästä osalliseksi lähes jokainen; sinä voit olla arvokas jollekin ja joku toinen voi olla sinulle arvokas. Siihen ei tarvita mitään ylimääräisiä lisäkkeitä – rakkaus riittää ihan yksin mitä ihanimpaan ja suurimpaan mielihyvään.

Tässä pieni, siis vasta  pieni katsaus kaikkeen siihen, millä tavalla voi saada mielihyvää terveellä tavalla, sinä voisit lisätä tähän valtavasti kaikkea vielä ja minäkin.

Miksi me emme kampanjoi  tällaisten asioiden puolesta?

Niin miksi?

PekkaLehtinen1

vanha ukkopaha, joka tarkkailee maailmanmenoa sivusta, puolueisiin sitoutumaton, mutta useimmiten löytää ehdokkaansa demareista, mutta ei aina

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu