Miten Suomi auttaa Haitilaisia – terveisiä Haitilta lähetystyöntekijöiltä

Marja ja Risto Linqvistin kirjeestä poimittua:

’Haiti on ollut epävakaa vuodesta 1986 lähtien, jolloin diktaattori Duvalier perheineen siirtyi vallasta. Maassa on sen jälkeen tehty useita vallankaappauksia. Viime vuosina Haitilla on voimistunut poliittinen levottomuus, jengiväkivalta ja humanitäärinen kriisi. Lisäksi maa on kärsinyt useista vaikeista luonnonkatastrofeista.

Tämän vuoden aikana vaikeuksien helminauha on ollut loputonta: Covid-19, jengien/poliisien aseelliset väkivaltaisuudet, presidentin ampuminen mellakoineen, trooppinen myrsky, Fred, maanjäristys saviliejuisine maanvyöryineen ja trooppinen myrsky, Grace, rankkoine tuulineen ja 38 cm:n sateineen.

Haitin presidentti Jovenel Moise kidutettiin ja ammuttiin ulkomaisten palkkasoturien toimesta Port-au-Princessä 7.7.2021. Presidentti Moise oli ollut virassa noin kolme vuotta. Häntä syytettiin korruptiosta ja pyrkimyksistä tehdä Haitista jälleen diktatuuri. Presidentti kiisti syytökset ja käyttäytyi yhä autoritäärisemmin. Häntä syytettiin myös aseellisten joukkojen käyttämisestä pysyäkseen vallassa. Nyt presidentti on ammuttu, ja hallitusta ei ole. Parlamentti on toimimaton. Vallan olisi pitänyt siirtyä Rene Sylvestrelle, mutta hän kuoli koronaan. Nyt valtaa pitää virkaatekevä kansan epäsuosiossa oleva pääministeri Claude Joseph. Suuria levottomuuksia ei ole voitu välttää. Myös jengiväkivalta lisääntyi poliittisesti motivoituneen väkivallan rinnalla.

Aseelliset jengit ovat särkeneet ja ryöstäneet kaupat tyhjiksi. Autoja on rikottu ja poltettu. Juomavesitankkiautot on anastettu. Vettä juodaan lätäköistä ja pahoin saastuneesta joesta. Huutojen, itkujen ja ampumisten aiheuttamat äänet sekä jatkuva jano ja nälkä ja kuumuus ovat hermoja repivää ympärivuorokautista koettelemusta.

Kansa kärsii ruokapulasta ja humanitäärisestä kriisistä. Kaiken kokeneet pastorit sanovat, että eivät enää löydä sanoja kuvaamaan tilannetta.

Maanjäristyksen 14.08.2021 voimakkuus oli 7.2 magnitudia. Se oli lähes yhtä voimakas kuin maanjäristys vuonna 2010, jolloin kuoli 220’000 ihmistä. Nyt on ilmoitettu 2’189 ihmistä kuolleiksi, 10’000 on loukkaantunut, 60’000 kotia on tuhoutunut ja 76’000 kotia vaurioitunut. 135’000 perhettä on joutunut jättämään kotinsa. Nyt noin 500’000 ihmistä on vailla suojaa, puhdasta vettä, ruokaa ja terveydenhuoltoa lääkkeineen. Järistys tuntui myös Dominikaanisessa tasavallassa ja jopa Jamaikalla asti.’

’Lauantaiaamuna 14.8.2021 koko maa oli shokissa. Maa vapisi ja talot tuhoutuivat. Järistys aiheutti vuorilta myös saviliejuiset maanvyöryt. Noin 1’500 ihmistä kuoli, monet jäivät raunioiden alle. Ne, jotka eivät kuolleet, ovat traumatisoituneet menetettyään rakkaansa ja kotinsa, kaikkensa. He ovat nälkäisiä, janoisia, lannistuneita ja suuressa sielun ja ruumiin tuskassa. Illalla he nukkuvat kentällä. Jokainen pelkää mennä sisälle rakennuksen romahtamisen pelosta.
Sitten yhtäkkiä myrsky Grace aiheutti kovine tuulineen ja n. 38 cm:n sateineen kaaosta kaaoksen päälle. Kuivaa tasaista paikkaa ei enää ollut. Jokaisen, niin terveiden, sairaiden kuin haavoittuneidenkin, oli nukuttava seisten, lapset sylissä, polviin asti ulottuvassa upottavassa mutavedessä. Ei ollut muovia, ei mitään, millä suojata itsensä. Hätä omaisista oli valtava.’

Paljonko Suomi ottaa turvaan haitilaisia?

Paljonko Suomi lähettää sinne apua?

https://herralle.com/lahetyskirje/lahetyskirjeet/elo-syyskuu-2021/

0
PekkaLehtinen1

Maailman menoa vielä tarkkaileva mies, joka yrittää ottaa asioista selvää monella tavalla, vaikka aika tosin ei riitä kovin paljoon, kun on vielä muutakin elämää. Mielenkiintoisia asioita ja juttuja olisi enemmän, kuin ehtii harrastaa. Elämä on vielä rikasta.
Tällä hetkellä keskusta lienee lähimpänä minun ajatusmaailmaani, koska siellä näyttää nyt sentään olevan jotain järkeä päätöksissä, joita ajavat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu