Otetaan hölmölän konstit käyttöön

Hölmölässähän tehtiin niin, että kun peitto oli liian lyhyt jalkopäästä. Niin leikattiin pääpuolesta ja ommeltiin se jalkopäähän!

Nythän ehdotetaan ihan vakavissaan, että kun yritys joutuu irtisanomaan ihmisiä, koska menekki on pienentynyt  (sehän on se suurin syy tai sitten otetaan käyttöön uusia automaattisempia koneita tai menettelytapoja ja työntekijöitä ei tarvita enää niin paljoa.), niin yritys ei irtisanokaan väkeä, jos tukitaan yrityksen mahdollisuudet irtisanoa ihmisiä!

Väännetään rautalangasta.

Jos yritys siis joutuu vähentämään väkeä, niin jotkut ajattelevat, että jos eläkeputki tukitaan, niin yritys ei vähennäkään väkeä, vaan pitää entisen määrän ihmisiä töissä. Ei se niin mene! Jos sitten tukitaan muutkin irtisanomisen mahdollisuudet, niin yritys menee konkurssiin alta aikayksikön, niinkuin sanonta kuuluu.

Kun yritys katsoo, että 10 henkeä pitää vähentää, niin yritys irtisanoo 10 henkeä! Piste!

Nyt sitten hölmölän päättäjät kiistelevät siitä, onko parempi painostaa yritystä, että se ei vähennä vanhoja työntekijöitä, vai onko parempi painostaa, että yritys ei vähennä nuoria työntekijöitä vai olisiko parempi painostaa, että yritys ei vähentäisi keski-iässä olevia työntekijöitä.

Lopputulema jokatapauksessa on se, että 10 työntekijää joutuu työttömiksi ja miettimään sitten, mitä sitten! Yritys minusta parhaiten tietää, ketkä 10 yritys irtisanoo – eikö se ole paras jättää yrityksen asiaksi!?  Onko vai eikö?

Päättäjien asiaksi pitäisi jäädä vain se mietintä, että miten nuo 10 irtisanottua löytävät uuden tien ja tulevat toimeen sinä aikana, kun etsivät uutta työpaikkaa tai koulutusmahdollisuuksia! Jos vanhoja ei saa irtisanoa, sitten on pakko irtisanoa nuorempia – onkos se viisasta!

Kun meillä on 400 000 työtöntä ja lisää tulee tämän syksyn aikana paljon, tosi paljon, niin ei siinä hölmölän konstit auta!

Minusta järkevin ajatusmalli on se, että mitä enemmän ihmisellä on työuraa jäljellä, sitä tärkeämpää on auttaa häntä löytämään uusia mahdollisuuksia elämässä eteenpäin pääsemiseksi. Heille pitää järjestää vaikka minkälaisilla tuilla työtä, ettei heidän ammattitaitonsa ruostu tai etteivät he putoa syrjäytymisen suohon loppuelämäkseen. Tai heille pitää luoda uusi ura uuden koulutuksen kautta, ellei näytä muutoin työtä olevan saatavilla. (Vaikka näissä näkymissä ei nyt näytäkään mahdollisuuksia uusiin työpaikkoihin juuri olevan olemassa, niin silti pitää pitää huolta, etteivät työttömät putoa syrjäytymisen suohon.) Syrjäytyminen on todella kallista yhteiskunnalle!

On täysin selvää, että jos 20 – 30 vuotiaat putoavat syrjäytymisen suohon, se maksaa yhteiskunnalle valtavasti enemmän, kuin se, että me pidämme 60 vuotiaista huolta, niin että he eivät putoa toimeentulomahdollisuuksien ulottumattomiin. On parempi, että he pääsevät turvattuun eläkeputkeen, jos työllistymisen mahdollisuudet näyttävät tosi heikoilta. Heilläkin pitää silti olla tasavertainen mahdollisuus saada tukea ja koulutusta takaisin työhön pääsemiseksi, jos heillä siihen intoa löytyy.

Mikäli meillä on rajalliset taloudelliset resurssit, niin ne pitää suunnata niin, että työttömyyden hoidossa tulee vähemmän nuoria syrjäytyneitä.

Yritykset luovat työpaikkoja ja siihen taas vaikuttaa kysyntä ja kysyntään vaikuttaa se, paljonko ihmisillä on rahaa ostamiseen ja kuluttamiseen. Jos heidän rahojaan viedään pois, se vähentää kysyntää ja se tarkoittaa sitä, että yritykset joutuvat irtisanomaan väkeä lisää.

Työpaikkojen luonnissa pitää kiinnittää huomio yrityksiin. Yritykset luovat työpaikkoja – työttömät eivät luo työpaikkoja, paitsi jotkut, jotka ryhtyvät yrittäjiksi, jos kysyntää on!

Hölmölän maassa ajatellaan, että meillä on aina yli 400 000 työpaikkaa, jos vain työttömät viitsisivät hakea niihin ja mennä töihin! Hölmölän maassa ajatellaan, että jos vain pakotetaan työttömät menemään töihin niin he menevät, vaikka kukaan yritys ei heitä olisikaan palkkaamassa eli vaikka yksikään yritys ei nyt näissä oloissa voisi ottaa yhtäkään työntekijää lisää. Tilanne on nyt sellainen, että tuhansissa yrityksissä mietitään, kuinka paljon työntekijöitä on pantava pois, jotta yritys selviäisi konkurssiuhasta!

Hölmölän maassa on hölmöt ajatukset! Mitenkä voi olla mahdollista, että vaikka kuinka koulutetaan ihmisiä, niin se terve ajattelukyky katoaa jonnekin! Eikös koulutuksen pitäsi lisätä sitä tervettä ajattelukykyä – kun nyt ei niin näytä tapahtuvan?

PekkaLehtinen1

vanha ukkopaha, joka tarkkailee maailmanmenoa sivusta, puolueisiin sitoutumaton, mutta useimmiten löytää ehdokkaansa demareista, mutta ei aina

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu