Pääkaupunkiseudun työvoimapulaan pitää ideoida monipuolisesti ratkaisuja – työvoimaa on

Yritysten ei ole mitään syytä jäädä ihmettelemään, että heidän työpaikkailmoitukseensa ei tule hakijoita, vaan pitää oikeasti alkaa rekrytoida niitä sitten tehokkaammalla tavalla pääkaupunkiseudun ulkopuolelta. Monilla paikkakunnilla Helsingistä esim. noin 100 km säteellä on paljon työttömiä.

Yksi esimerkkipaikkakunta on Lahti. Lahdesta monet käyvät töissä pääkaupunkiseudulla, mutta kaikille se ei olekaan niin helppoa ja yksinkertaista, jos työpaikka on pääkaupunkiseudulla useamman julkisen kulkuneuvon päässä. Ehkä ei löydykään sellaista vuoroyhdistelmää juna, metro, auto, jolla edes kohtuullisessa ajassa pääsisi työpaikalle. Muuttaminen pääkaupunkiseudulle taas ei ole ollenkaan niin yksinkertainen asia, siihen voi liittyä aviopuolison työ, lasten koulut, oman asunnon arvo on niin alhainen, että pääkaupunkiseudulla sillä rahalla ei kertakaikkiaan saa sellaista asuntoa, johon perhe mahtuisi. Ehkä työntekijällä ei ole autoa, jolla matka-aika tulisi kohtuulliseksi verrattuna esim. kolmen julkisen kulkuneuvon käyttöön.

No mikä nyt sitten neuvoksi, jos halukkaita työntekijöitä olisi esim. Lahdessa ja heillä olisi juuri sitä yrityksen tarvitsemaa ammattitaitoa, mutta nuo edellämainitut tekijät estävät heitä ottamassa työtä vastaan yrityksestä pääkaupunkiseudulla?

Yritys voi järjestää kuljetuksen.  Yritys voi palkata esim. pikkubussillisen työvoimaa jostakin lähikunnasta tai kauempaakin, niin että tuo työmatka-aika on kohtuullinen. Yritys voi liisata pikkubussin tai avustaa kimppakyytien järjestämisessä. Liisatun pikkubussin voi antaa yhdelle työntekijälle, joka keräilee sopivan reitin varrelta kaikki ko. paikkakunnalta yritykseen menevät työntekijät tai jopa esim. Lahti – Helsinki reitin varreltakin osan, jos tilaa on pikkubussissa.

Myös bussiyhtiöt voisivat vähän kysellä mahdollisuuksia ajaa useamman samalla suunnalla oleviin pääkaupunkiseudun firmoihin Lahdesta suoraan ja viedä Lahtelaiset aamulla töihin ja illalla takaisin.

Toinen vaihtoehto on sitten se, että yritys järjestää viikkoasunnon kauempaa pääkaupunkiseudulle töihin tuleville. Esim. kimppa-asunto, jossa voisi yöpyä useampi työntekijä, jotka sitten viikonlopuksi matkustavat kotiin perheen luo. Tämä voisi olla ns. asuntoetu, jossa yritys maksaa tuon kimppa-asunnon vuokran. Tätähän yritykset käyttävät jo monesti esim. Virosta tuleville työntekijöille, miksei siis myös Suomesta tuleville voisi järjestää tällaisia mahdollisuuksia.

Yritykset voisivat järjestää esim. Lahdessa rekrytointitilaisuuksia, johon voisivat halukkaat ilmoittautua ja silloin yritys voisi kertoa niistä eri mahdollisuuksista käydä töissä pääkaupunkiseudulla tarvitsematta muuttaa sinne asumaan.

Ovatko yritykset siis laiskoja? Ei työvoimahallinnon sivulla oleva ilmoitus välttämättä kerro niitä asioita, joita työntekijät haluaisivat tietää, eikä Hesarissakaan oleva ilmoitus enää Lahteen asti kanna – monille ei lehtiä enää tule kotiin. Tarvitaan someilmoituksia, joilla haetaan työntekijöitä ja kätevää tapaa ilmoittautua työnhakijaksi netissä.

Yritykset luovuutta peliin työvoiman etsinnässä. Ottakaa mallia Uudenkaupungin autotehtaasta, joka kävi etsimässä henkilökohtaisesti monilla paikkakunnilla työntekijöitä ja sai niitä!

Lahdessa on paljon työttömiä ammattitaitoisia työntekijöitä. Yritysten pitää tulla Lahteen kertomaan mahdollisuuksista, silloin niitä täältä löytää! Tehkää haastattelut täällä Lahdessa, varmaan työvoimatoimistosta teille yksi pöytä löytyy tai sitten jostain muista tiloista, jos ei sieltä. Tuhannet lahtelaiset odottavat innokkaana teidän yhteydenottoanne. Työvoimatoimisto mielellään antaa apua niiden ihmisten löytämiseksi, joilla tarvittavaa ammattitaitoa on ja sitten vaan ottamaan heihin yhteyttä – kyllä sen voi tehdä työnantaja yhtä hyvin kuin työntekijäkin!

+1
PekkaLehtinen1

Maailman menoa vielä tarkkaileva mies, joka yrittää ottaa asioista selvää monella tavalla, vaikka aika tosin ei riitä kovin paljoon, kun on vielä muutakin elämää. Mielenkiintoisia asioita ja juttuja olisi enemmän, kuin ehtii harrastaa. Elämä on vielä rikasta.
Tällä hetkellä keskusta lienee lähimpänä minun ajatusmaailmaani, koska siellä näyttää nyt sentään olevan jotain järkeä päätöksissä, joita ajavat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu