Pandemiat, nälänhädät, sodat. Ihmiskunnan vitsaukset olleet seuranamme kautta historian.

Kautta ihmiskunnan historian vakavia pandemioita on ollut. Onko ihmiskunta oppinut niistä tarpeeksi, jotta pystytään paremmin toimimaan tulevissa pandemioissa? Korona näytti, että ei ole opittu juuri mitään. Jo 4 miljoonaa kuollutta ainakin, koska tilasto Coranavirus Update ei kerro koko totuutta, vaan tilastoista puuttuu paljon ja tuo virallinen tilasto menee ihan lähipäivinä yli tuon 4 miljonan kuolleen rajan. Maailmanlaajuisesta pandemiasta on varoiteltu jo hyvissä ajoin, mutta miksi varoitukset menivät kuuroille korville? Ajateltiinko, että lääketiede hoitaa asian, ettei niitä enää voi tulla?

Aiotaanko tehdä jotain, jotta oltaisiin paremmin valmistautuneita seuraaviin pandemioihin? Tuskin aiotaan, koska siitä ei näy merkkejä.

Nälänhädät ovat myös olleet ihmiskunnan vitsauksena kautta historian joskus laajemmin, joskus paikallisemmin. Nytkin kuolee nälkään ja aliravitsemukseen ihmisiä maailmassa. Olemmeko Euroopassa ja Suomessa varautuneet nälänhätään ja miten? Emme oikeastaan mitenkään. Yksi katovuosi Euroopassa voisi olla todella painajaismaista. Viljan hinta moninkertaistuisi ja Euroopan maiden ostaessa viljaa hinnalla millä hyvänsä, johtaisi mittaviin nälänhätiin eri puolilla köyhiä maita, kun sieltä ostettaisiin kansojen tarvitsema ruoka Euroopan rikkaille maille.

Aiotaanko Suomessa tehdä jotain, jotta oltaisiin paremmin valmistautuneita seuraaviin katovuosiin? Tuskin aiotaan, koska siitäkään ei näy merkkejä.

Sodat ovat myös olleet ihmiskunnan vitsauksena kautta ihmisen historian. Onko ihmiskunta oppinut sodista mitään? Kykenemmekö estämään sotia? Asevarustelu on suurempaa kuin koskaan ennen. Sotaa varten varustaudutaan kiivaasti eri puolilla maailmaa. Toki pitäähän sitä olla valmis puolustamaan maata. Sodan tullen on kuitenkin paljon muutakin, kuin vain se, että on koulutettu armeija ja aseita, joilla pystytään edes jotain tekemään. Silloin Suomenkin kaikki ulkomainen tuonti suorastaan pysähtyy, koska vihollinen upottaa kaikki Suomeen tulevat rahtilaivatkin tai kaappaa ne itselleen ja ampuu kaikki rahtilentokoneet. Sodan aikana kaikki sovitut sodan säännöt menettävät merkityksensä, koska niillä on merkitystä vain rauhan aikana.

Onko Suomi valmistautunut sotaan? Ei ole. Mitään ei ole valmisteltu täällä siviilissä sodan varalle. On kyllä armeija ja koulutettuja reserviläisiä, mutta miten toimii ruokahuolto, kun ulkomailta ei saada enää mitään? Sodan aikana joudutaan rintamalinjoilta evakuoimaan jopa miljoonia ihmiä pois sodan jaloista, kun vihollisen armeija vyöryy Suomen yli, onko siihen varauduttu ja miten? Pommisuojat ovat talojen kellarikerroksissa täydellisiä kuolemanloukkuja, kun yksi nykyaikainen pommi romahduttaa koko kerrostalon. Miten toimii kaikkien muiden tarvikkeiden, lääkkeiden ym. riittävyys, kun monet asiat ovat tuonnin varassa, kun tuonti ei enää toimi?

Pitäisikö jotain tehdä?

Tyynnytelläänkö vain, että ei enää pandemioita tule; ei tule koskaan nälänhätää ainakaan Suomeen tai Eurooppaan; eikä tulee sotaa ainakaan Suomeen, vaikka Eurooppaan tulisikin?

Historia ei kerro tuollaisesta tulevaisuudesta! Varautuminen on viisautta!

+3
PekkaLehtinen1

Maailman menoa vielä tarkkaileva mies, joka yrittää ottaa asioista selvää monella tavalla, vaikka aika tosin ei riitä kovin paljoon, kun on vielä muutakin elämää. Mielenkiintoisia asioita ja juttuja olisi enemmän, kuin ehtii harrastaa. Elämä on vielä rikasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu