Saako Biden yritysveron korotuksensa läpi?

Salkunrakentaja: tammikuu 2021

”Trumpin verouudistus laski yritysveron 35 %:sta 21 %:iin, ja erilaiset yksityiskohdat hyödyttivät suuria teknologiayhtiöitä keskivertoa enemmän. Biden aikoo nostaa yritysveroa 21 %:sta 28 %:iin, mutta ajoitus on epävarma heikon taloustilanteen vuoksi. Kahden vuoden päästä on kuitenkin välivaalit, jonka jälkeen senaatti voi jälleen siirtyä republikaaneille. Uudistuksia voi siis olla syytä tehdä alkupainotteisesti”, Alava pohtii.

Myös mahdollinen korkojen nousu ruokkii sektorirotaatiota. Alavan mukaan lieväkin koronnousu voi vauhdittaa osakemarkkinoiden sektorirotaatiota kasvuyhtiöistä arvo-osakkeisiin.

”Yhdysvaltain 10 vuoden valtionlainan korko nousi viime viikolla pitkästä aikaa yli prosenttiin. Taso on toki vielä matala, mutta nyt on aikaisempaa todennäköisempää, että tänä vuonna saavutetaan 1,5 %:n seuraava rajapyykki. Keskuspankkikorkoon ei odoteta muutoksia, joten korkokäyrä jyrkentyy”, Alava toteaa.’

Nämä on mielenkiintoisia uutisia. Trumpin yritysveron lasku sai yrityksiä jälleen harkitsemaan USA palaamista ja nyt sitten tulee vettä tupaan. Facebook ilmoitti 1 vuosineljänneksen tulokseksi lähes 10 miljardia dollaria. Tuommoisilla tulosluvuilla yritysveron korotukset eivät oikein mieluisilta varmaankaan tunnu. Eivätkä tunnu tietysti pienemmilläkään tuloksilla. Yritykset alkavat katsella, mihin maahan pääkonttorin voisi siirtää. Saako Biden noita korotuksia sitten läpi, se jää nähtäväksi, mutta lobbareiden jono varmasti on pitkä, jotka kertovat, miten haitallinen tuollainen yritysveron korotus on USA taloudelle. Jokainen senaattori saa varmasti paljon pyyntöjä lobbareilta, eikä vain pyyntöjä tulla puhumaan asiasta, vaan myös lupauksia vaalituista, jos asiat menevät oikeaan suuntaan.

Samoin USA valtionlainojen korot eivät olekaan enää ihan nollassa, vaan joudutaan maksamaan jo melkoisia korkoja. Lainanotto jatkuu kiivaana. Mitä USA edellä, sitä Eurooppa perässä.

Kokonaan toinen kysymys on se, että tuollaisia voittoja tekevät maailmanlaajuiset teknologiayritykset pitäisi saada maksamaan veroja siihen maahan, mistä noita voittoja kertyy.  Paljonko Facebook maksaakaan veroja Suomeen? Facebookin vuosivoitto alkaa kohta olla samansuuruinen kuin Suomen valtion vuosibudjetti – tuollaisilla rahamäärillä toimiminen johtaa melkoiseen valtaan, eikä se valta välttämättä ole ihan hyvä asia.

0
PekkaLehtinen1

vanha ukkopaha, joka tarkkailee maailmanmenoa sivusta, puolueisiin sitoutumaton, mutta useimmiten löytää ehdokkaansa demareista, mutta ei aina

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu