Suomen tie – talouden romahdus

 

Televisio näyttää työryhmän talousraportin läpikäyntiä. Sieltä nyt ei tule muuta kuin hyvin huonoja uutisia. Ei myöskään tule kovin täsmällisiä ohjeita siitä, miten tulevaisuudessa taloutta pitäisi hoitaa; esitetään vaihtoehtoja erilaisista asioista. Tärkein anti on siinä, että Suomen valtionvelan kasvu pitäisi pystyä pysäyttämään 2020 luvun loppuun mennessä. Pahin ja tyhmin anti oli se, että vaaditaan leikkauksia ja veronkorotuksia. Oli siellä toinenkin vaihtoehto tuon tilalle, kasvun tie, joka luodaan valtion mittavilla investoinneilla kasvuun.

Monia muitakin katsauksia on ollut luettavissa tässä koronauutisten lomassa. Joidenkin ennusteiden mukaan valtionvelka kasvaa tänä vuonna jo 130 miljardiin euroon ja sen jälkeen joka vuosi velkaannutaan lisää vähintään 10 miljardia vuodessa ja lopputulema on se, että Suomen valtion velka nousee lähes 90 % bruttokansantuotteesta. Tämä on hirmuinen lopputulema. Siihen tuo ryhmäkin päätyi. Siihen lisätään tietysti vielä kuntien hirmuiset tulevat talousongelmat; kuntien velat tulevat kasvamaan varmasti samassa suhteessa, kuin valtionkin. Miten kunnat sitten panevat velkaantumiselle pisteen ja pääsevät tasapainoon tai jopa velan pienenemisen tielle – siihen ei varmasti ole helppoa tietä. Monien kuntien veroäyrit ovat jo tapissa, niitä ei voida enää nostaa. Velkaantuva valtio ei voi loputtomasti lisätä kunnille annettavia osuuksia, tarve on pikemminkin leikata niitäkin.

Suomi ei ole yksin tässä talouskaaoksessa, olemme osa EU ta ja Euroaluetta, joita kohtaa ehkä vielä pahemmat ongelmat. Italia ja Espanja ja Ranska ovat menettämässä pitkäksi aikaa turistibisneksen; milloin ihmiset uskaltavat jälleen oikeasti matkustamaan ja kuinka pahaa tuhoa korona on aiheuttanut noiden maiden matkailuyrityksille – paljonko niitä on jäljellä pitkän seisokin jälkeen – eivät nuo maat kykene auttamaan noita yrityksiä kovin paljoa. Samoin muillakin aloilla on valtavia vaikeuksia kaikkialla Euroopassa. Valtaisat konkurssiaallot tulevat kulkemaan Euroopan yli – tuo konkurssiaalto on monta kertaa pahempi kuin korona – se tuhoaa paljon ja vaatii myös paljon ihmishenkiä.

Milloin yritykset uskaltavat jälleen ajatella investointeja? Milloin kysyntä alkaa palata johonkin normaaliin? Nämä kysymykset kohtaavat koko maailman taloutta. Niihin ei ole vastauksia, ennen kuin korona on takana! Milloin korona on takana, niin etteivät ihmiset ja yritykset enää pelkää sitä? Kukaan ei osaa vielä vastata tuohon.

Tarvitaan aivan valtaisaa viisautta hallituksilta ja EU ja Euro mailta, jotta päästään johonkin hyvään kehitykseen. Euro kriisi näytti meille Kreikan kohdalla, että sitä viisautta ei ollut, oli vain yhteinen tyhmyys ja järjettömyys. Jos sama toistuu nyt, niin se on lopullinen niitti Eurolle ja myös EU lle!

PekkaLehtinen1

vanha ukkopaha, joka tarkkailee maailmanmenoa sivusta, puolueisiin sitoutumaton, mutta useimmiten löytää ehdokkaansa demareista, mutta ei aina

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu