Suomi ja EU ja talousnäkymät = hirmuiset velat

 

Suomen talousviisaat ovat laskeskelleet, että Suomen valtio velkaantuu seuraavien 10 vuoden aikana noin 100 miljardia lisää, joten noin pyöristettynä se tekee 20 000 euroa per asukas lisää valtion velkaa.

Suomen kunnat tulevat velkaantumaan arviolta noin 3000 e per asukas, joka tekee noin 15 miljardia lisää kuntien velkaa 10 vuoden aikana.

Mitä tämä sitten tarkoittaa EU mittakaavassa:

EU asukasluku lienee keskiarvona noin 500 miljoonaa kymmenen vuoden kuluessa ellei eroamisia tapahdu lisää, joten käytän tuota lukua laskennassa.

EU maat ovat monet kärsineet Suomea pahemmin koronan aiheuttamista kustannuksista ja talouden elpymiseen on varmasti pantava enemmän rahaa likoon kuin Suomi, mutta lähdetään Suomen luvuista laskennassa.

EU maat joutuvat ottamaan koronan ja talouden elvyttämiseen lainaa vähintään 10 000 miljardia euroa; siis omien maiden nimissä lisää velkaa seuraavien 10 vuoden aikana.

EU maat joutuvat kuntatasolla ottamaan lisää lainoja 1 500 miljardia euroa seuraavien 10 vuoden aikana.

EU ja Euromaat aikoo yhteisesti panna velkarahaa likoon arviolta nyt ensihätään noin 2000 – 3000 miljardia euroa, lainat siis otetaan EU nimissä tai EU  (Euro) erilaisten takausten varaan.  EU ja Euromaat joutuu joka vuosi vähintään 10 vuotta ottamaan lisää yhteistä lainaa vähintään 500 miljardia, joten EU yhteiset lainat ja takausvastuut tulevat nousemaan vähintään 8000 miljardia euroa seuraavien 10 vuoden kuluessa. Lisäksi tulee vielä vastuut EKP kautta, joista voi tulla maksettavaa melkoiset määrät. EU on autettava EU taloutta elpymään vähintään seuraavat 10 vuotta; sen ajan nuo Suomen talousviisaat laskelmissaan esittivät.

Tässä jotain siitä julkisen talouden velkataakan kasvusta seuraavan kymmenen vuoden aikana. Seuraavan kymmen vuoden aikana ehtii tulla vielä monta kriisiä Eurooppaan, joten eihän nuo velat tuohon pysähty!

Yksityisten yritysten ja ihmisten menetykset koronan takia ovat seuraavan 10 vuoden aikana paljon suuremmat kuin nuo julkisen talouden velkaluvut osoittavat. Niiden laskeminen on tällä hetkellä vielä mahdotonta, mutta ne lukemat lienevät vähintään 10 kertaiset verrattuna julkisen talouden menetyksiin ja elvyttämiseen.

Jokainen saa ajatella näistä luvuista nyt sitten mitä itse haluaa. Johtopäätöksiä en rupea ollenkaan arvioimaan.

Hirmuisessa kriisissä on Suomi ja hirmuisessa kriisissä on Euromaat ja EU ja koko maailma. Kiina ei voi elpyä, ennen kuin ostajamaat elpyvät jälleen ostamaan Kiinasta. Muu maailma ei voi elpyä, ennen kuin Kiina elpyy. Mitä tästä pitäisi sitten ajatella – herättää varmasti ajatuksia.

PekkaLehtinen1

vanha ukkopaha, joka tarkkailee maailmanmenoa sivusta, puolueisiin sitoutumaton, mutta useimmiten löytää ehdokkaansa demareista, mutta ei aina

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu