Vanhuksille annettava lupa itse päättää, miten elävät ja mitä tekevät

 

Ohjeistus korona vaarasta riittää, muuta ei tarvita. Ei tarvita hallituksen suosituksia siitä, että vanhukset eivät saisi käydä kaupassa tai muualla, tai ettei lapset ja lapsenlapset voi tulla heitä katsomaan.

Ihmisillä on oltava itsemääräämisoikeus ja vapaus itse päättää, miten suojautuvat korona riskeiltä. Heidän on saatava itse valita ne tavat, miten he suojautuvat ja haluavatko he eristäytyä kotiinsa.

Suomessa ihminen saa itse päättää sen juoko itsensä hengiltä, tai menettää perheensä ja kotinsa, kukaan ei puutu siihen; ei edes auteta, ellei alkoholin kiroihin joutunut itse halua apua ja sittenkin sitä on vaikea saada. Hallitus ei ole tullut kertaakaan varoittamaan alkoholin vaaroista ja kertomaan kuinka monta kuolonuhria vuodessa on tullut, eikä niitä lukuja joka päivä seurata ja sanota, että tänään kuoli taas 10 ihmistä alkoholin kiroihin. Ei kerrota kuinka monta alkoholistia on milloinkin tehohoidossa.

Suomessa ihminen saa itse päättää sen, että syökö epäterveellisesti ja ei liiku, niin että lihoo ja sen kautta vaarantaa terveytensä. Ei siihenkään mitenkään puututa.  Hallitus ei tule kameroiden eteen ja sano, että nyt kielletään syömästä liikaa ja epäterveellisesti ja että nyt ei saa jäädä sohvalle, vaan pitää liikkua säännöllisesti.

Nyt hallitus on antanut  ’määräyksen’ että yli 70 vuotiaat ovat kotikaranteenissa tai laitoskaranteenissa.  Se rikkoo ihmisoikeuksia ja itsemääräämisoikeutta. Riskit on kerrottava selvästi ja suojautumiskeinot, mutta vastuu ja vapaus on jätettävä vanhuksille itselleen ja heidän läheisilleen. Vanhukset itse tietävät oman riskinsä tai sitten läheiset tai hoitohenkilökunta tietää vanhuksen riskit. On hyvä kuitenkin rokottaa kaikki riskiryhmään kuuluvat pneumokokkirokotteella – tosin sekin on tietysti vapaaehtoista, mutta se mahdollisuus pitäisi tarjota kaikille meille riskiryhmään kuuluville. Itse kävin sen ottamassa – ensin se rokote pitää tietysti saada apteekkiin lääkärin määräyksellä ja sitten mentävä hoitajan rokotettavaksi.

On aivan järkyttävää, jos kuoleva vanhus ei saa nähdä omaisiaan viimeisinä hetkinään – se on todella julmaa. Yhtä kamalaa on, jos omaisiaan kaipaava vanhus ei saa tavata omaisiaan ja kerrotaan syyksi se, että he voivat tuoda vanhuksille kuoleman vakavan taudin ja vanhukset kuolevat näkemättä omaisiaan pitkään aikaan.

Tämän on nyt loputtava ja hallituksen on tultava kameroiden eteen ja sanottava, että vanhukset saavat itse päättää, miten nyt elävät ja ovat tai sitten, jos vanhus ei enää pysty päätöstä tekemään, on läheisten tehtävä se päätös heidän puolestaan.

Hoitolaitoksissakin pystytään kyllä järjestämään turvallinen paikka tapaamisille, se ei paljoa vaadi ajatusta, keinot siihen kyllä löydetään, jos halua siihen on.

Suomessa on valtavan paljon (satojatuhansia) hyväkuntoisia vanhuksia, joiden riski kuolla koronaan on hyvin pieni, joten kaikkien vanhusten sulkeminen ’kotivankilaan’ tai ’laitosvankilaan’ on täysin tarpeetonta.

Suosittelen siis omaa päätöstä tässä kohtaa, ellei hallitus tätä tule kertomaan! Jos karanteeni ahdistaa ja masentaa, lähtekää liikkeelle ja eläkää omaa elämäänne ja suojautukaa hyvin koronalta.

PekkaLehtinen1

vanha ukkopaha, joka tarkkailee maailmanmenoa sivusta, puolueisiin sitoutumaton, mutta useimmiten löytää ehdokkaansa demareista, mutta ei aina

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu