Venäjän ja Valko-Venäjän liitto taitaa olla käsillä aivan pian – se ei johda parempaan

Putin on ottanut selvän kannan siihen, että Valko-Venäjä on Venäjän suojeluksessa ja se tarkoittaa, että Venäjä vastaa niihin pakotteisiin ja muihin toimenpiteisiin, mitä EU ja Yhdysvallat asettavat Valko-Venäjää vastaan.

Tällainen kehitys ei näytä nyt hyvältä. Venäjän toimet EU ja Yhdysvaltoja vastaan eivät suinkaan paranna näiden maiden suhdetta; Venäjä näyttää pitävän oikeutettuna, että hallitsijan vastustajat voidaan eliminoida millä tavalla tahansa ja missä tahansa, kaikki keinot ovat luvallisia, jopa valtiolliset rikolliset toimet ovat luvallisia silloin, kun toisinajattelijoita eliminoidaan ja toimitetaan pois päiviltä. Mitkään kansainvälisetkään säädökset eivät tunnu estävän Venäjän toimia; Lukasenka ei liene tuollaisiin toimiin ryhdy ilman Putinin suojelulupausta.

Tälläisen toiminnan lopputulemana on lopulta avoin sotilaallinen konflikti ja kun sotilaallinen toiminta tulee aivan välttämättömäksi, siitä ei tule mikään pieni sota, vaan siitä tulee todella suuri maailman sota.

Sotilaalliset liittoutumat alkavat muotoutua aika selkeäksi. Shanghai liitto vastaan Nato, siinä nuo jakolinjat taitavat olla.

Putin tuntuu viis veisaavan mistään kansainvälisistä säädöksistä silloin, kun on kysymyksessä vastustajien saattaminen pois päiviltä tai ainakin heidän toimintansa täydellinen eliminoiminen. Venäjä pitää Valko-Venäjää jo omanaan, sen todistaa Putinin toimet, kun Putin kieltää Valko-Venäjän ilmatilaa kiertävien lentojen laskeutumisen Moskovaan. Kieltääkö Putin kohta myös EU maiden ja USA koneiden käyttämästä Venäjän ilmatilaa? Mikä on EU ja USA vastaus tällaisiin pakotetoimien yhä laajeneviin toimiin ja vastatoimiin?

Mitä EU ja USA tekevät suhteessa Venäjään?

Alistuvatko he Venäjän painostukseen, vai asettavatko Venäjälle lisäpakotteita tai muita toimia – mikä on seuraus ja Venäjän vastaus niihin?

Voiko enää tätä kehityssuuntaa mitenkään muuttaa, vai onko vain painettava kohti sotaa, josta tulisi aivan hirvittävää tuhoa aiheuttava maailman katastrofi?

USA Bidenin kova hallinto ei voi antaa periksi ja voiko EU johto sitten poiketa USA linjasta? EU on pakko valita USA linja, se ei voi siitä erottautua.  Perääntyminen ei ole EU lle ja USA lle nyt enää mahdollista; on vain kovennettava sanktioita, on oltava valmis suojelemaan kansainvälisiä säädöksiä – ei siinä ole oikeastaan valinnanvaraa. Joidenkin on niitä todella puolustettava tai maailma on kaaoksessa.

Olemmeko menossa yhä kovempaan linjaan lännen ja idän välillä? Tuleeko noihin suhteisiin nyt entistä pahempi ja vaarallisempi tilanne?

0
PekkaLehtinen1

Maailman menoa vielä tarkkaileva mies, joka yrittää ottaa asioista selvää monella tavalla, vaikka aika tosin ei riitä kovin paljoon, kun on vielä muutakin elämää. Mielenkiintoisia asioita ja juttuja olisi enemmän, kuin ehtii harrastaa. Elämä on vielä rikasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu