Laatuvaje eli mitä uudempi sen huonompi

Ennen vanhaan kauan kauan sitten tuotekehitys tarkoitti tuotteen laadun parantamista. Ei enää. Nyt tuotekehityksen tavoitteena on vain tehdä valmistaminen halvemmaksi ja sivutuotteena laadun huonontaminen. Hehkulamppusyndrooma on levinnyt muillekin aloille.

Syyllisiä laadun romahdukseen ovat maailman kaikki sulowilenit. Ihmiset, joille vain hinta on valinnan peruste. Mitä halvempi sen laadukkaampi. Ilmiö puree jo ainakin perinteisiin tavaroihin, mutta myös palveluihin ja ohjelmistoihin.

Ainakin julkiset hankinnat näyttävän perustuvan vain halpaan hankintahintaan, ei muuhun. Tietokoneohjelmat ovat jo varsin bugisia ja takkuavat jatkuvasti ja laiteohjelmat huonosti suunniteltuja, jos ollenkaan.

Ainakin kamerani ohjelma on surkea eikä sen laatija ole ilmeisesti ikinä kuvannut mitään ehkä kännykällä selfie-näppäilyjä lukuun ottamatta.

Läppäriini tuli käyttöjärjestelmän päivitys mm. syksyllä 2020 ja sen jälkeen nettiyhteys pätki joka ikinen aamu liki kuukauden päivät. Vasta läppärin uudelleen käynnistys joka päivä auttoi. Sitten oli yli puoli vuotta rauhallista, kunnes sama vaiva alkoi uudestaan. Yritin kertoa Microsoftille riesasta, mutta hyvin oli piilotettu tai ainakaan ei vastattu.

Sähköpostiohjelmani hukkasi jossain päivityksessä jo asentamani pikkuohjelman ja sen jälkeen liki puolet ruudulla näytetystä on turhan kertausta. Muutenkin pieni näyttö. Pikkuohjelman tarkoitus oli vapauttaa näkymää tekstikentälle. Päivityksen jälkeen saman pikkuohjelman asentaminen uudestaan ei enää onnistunutkaan. Kuukausi sitten vapaa näkymä pieneni entisestään, kun joku varoitus tällättiin mahdollisimman peittävästi ruudulle. Sen olisi voinut pistää muuallekin, mutta taisi osaaminen tai mielenkiinto loppua.

Terveydenhuollon Apotti-ohjelma on jo laajalti surullisenkuuluisa, mutta silti kohkataan digitalisaatiosta miten sitä pitäisi yhä vaan edistää. Koskaan ei puhuta laadun parantamisesta. Digitalisaation edistäminen ilman tuntuvaa ja selvää laadun parantamista on hulluutta. Jos olisin vaikkapa terveysalalla, kauhulla odottaisin miten eli yksiköiden apotit toimivat itsessään ja aluehimmelin toteuduttua keskenään. Tuosta kyllä kärsivät potilaatkin.

Taitaa tulla kirjekyyhkyille kysyntäpiikki.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu