Memento mori
https://fi.wikipedia.org/wiki/Memento_mori
Taas käsitellään valtion budjettia ja hallitus mielellään vetoaa hallitusohjelmaan, missä mm. ”Tunnin juna” on tulikirjaimin poltettu budjettiseinälle. Taisi kuitenkin jäädä ulos budjetista ja hyvä niin.
Hallitusohjelmassa ei kuitenkaan tietääkseni ole sanakaan poliittisten virkanimitysten jatkumisesta ja silti se varmaan jatkuu ja laajenee, vaikka leikata kuulemma pitäisi ja paljon.
Ymmärtääkseni virkamiesten osa ja tehtävä on muistuttaa poliitikkoa kuolevaisuudestaan heidän intoillessaan ”Hei – me tienataan tällä”. Virkamies on siis kuin Rooman valtakunnan orja, joka kuiskasi lausetta ”memento te mortalem esse” (Muista, että olet kuolevainen) voittoisan sotapäällikön korvaan hänen triumfikulkueessaan.
Jos myös virkamies on poliittisesti nimitetty, kuka sitten muistuttaa poliitikkoa ? Kuka on se järjen ääni, joka tasapainottaa poliitikkojen lennokkaat ja voittamattomat ideat. Ei ehkä kukaan ja suomalainen veronmaksaja maksaa.
Jos virkamies valitaan pätevyysperustein, valintapohjana voisi olla 5 miljoonaa suomalaista ja jokunen ulkomaalainenkin.
Jos taas mitättömän pienestä poliittisesta otannasta valittu virkamies valitaan johonkin tehtävään, miten käy pätevyyden ? Löytyykö muutaman ihmisen otannasta pätevä joka lähtöön ? Kuka osaa ja haluaa leikata turhista kustannuksista, kun sitä vaaditaan ?
Valtion budjettitalouden virastoissa työskenteli vuoden 2021 joulukuussa 78 230 henkilöä. Jo tuon määrän pätevienkin palkkakustannukset ovat mittavat, mutta eniten maksavat kalliiksi tulevat päätökset, mikäli virkamiehet eivät ole pienestä otannasta johtuen päteviä. Toki äärimmäisen hyvällä tuurilla virkamies voi olla sekä pätevä, että poliittisesti sopiva, mutta riittääkö sitä tuuria kaikille ? Poliittisen valinnan otanta kun on arvatenkin varsin pieni.
Kun nykyhallitus valittiin tehtäväänsä olin niin iloinen, että kilistimme sen kunniaksi. Vihdoinkin pääsimme vihervasemmistosta eroon. Taisimme olla liian hätäisiä. Voikohan kilistelyn jotenkin perua…
Järjestelmässä on lisäksi korruptio sisäänrakennettuna: kukapa verovaroista palkkansa saava virkamies haluaisi keventää veronmaksajan taakkaa omaa hallinnonalaansa karsimalla? Tässä pätee sama kuin sähkönsiirtoyhtiön johtajiin, eivät hekään halua keventää sähkönsiirtomaksuja virtaviivaistamalla organisaationsa hallintoa, päinvastoin!
Ilmoita asiaton viesti
Mistä keksit yhdistää sähkönsiirtoyhtiöt tähän?
Esimerkiksi Carunalla 275 henkeä sai aikaan 494 milj. liikevaihtoa. Palkkoihin käytettiin 22 miljoonaa, joista 1,6 miljoonaa johdolle.
Palkkakulut olivat siis alle 5% liikevaihdosta.
https://caruna.fi/sites/default/files/docs/Caruna%20vuosiraportti%202023.pdf
Ilmoita asiaton viesti
”Tunnin juna” on tulikirjaimin poltettu budjettiseinälle. Taisi kuitenkin jäädä ulos budjetista ja hyvä niin.”
Eikös se tunnin juna ole tarkoitus rahoittaa muuten kuin budjettivaroin, eli valtion omaisuutta myymällä. Jos niin on niin hyvä on.
Valtion on syytä päästä eroon sellaisista investoinneista ja sellaisesta omaisuudesta joita joku muu taho voi yhtä hyvin rahoittaa ja omistaa ja sijoittaa rahat kansallisesti tärkeisiin infrastruktuurihankkeisiin, sellaisiin joihin ei yksityiseltä puolelta rahoitusta löydy, koska ne eivät ole kenellekään mikään bisnes.
Ilmoita asiaton viesti
Ei siis mitään sanottavaa blogin aiheesta poliittisista virkanimityksistä ?
Ilmoita asiaton viesti
Politikot aina valitsevat virkoihin itselleen sopivaksi katsomiaan henkilöitä. Se menee sitten sen mukaan miten kansa on kulloinkin äänestänyt, ne vitkanimitykset siis.
Parempi olisi jos politikot eivät voisi sekaantua virkamiesten nimityksiin, mutta jotain puoluetaustaa ne virkamiehet kuitenkin aina edustaa ja ovat poliittisesti jotain mieltä. Ei sille mitään mahda.
Ilmoita asiaton viesti
”…menee sitten sen mukaan miten kansa on kulloinkin äänestänyt.”
Enpä muista koskaan äänestäneeni poliittista virkanimitystä. En myöskään muista kenenkään edes luvanneen niitä. Silti olen muka äänestänyt korruption puolesta. En ole.
Ilmoita asiaton viesti
”Silti olen muka äänestänyt korruption puolesta. En ole.”
Et vain ole ymmärtänyt että kun äänestät puoluetta, äänestät samalla puolueen esittämiä virkanimityksiä.
Jos äänestämäsi puolue voittaa vaalit, virkanimitykset on sen mukaisia, eli niitä joita haluat.
Jos äänestämäsi puolue häviää vaalit, virkanimitykset ovat sen puolueen äänestäjille sopivia nimityksia joka voitti vaalit.
Kannattaa siis äänestää voittajaa, niin olet voitta alla puolella.
Ilmoita asiaton viesti
”Vihdoinkin pääsimme vihervasemmistosta eroon. Taisimme olla liian hätäisiä. Voikohan kilistelyn jotenkin perua…”
Niin. eihän niistä ole eroon päästy. Vielä niitä on. Mitä sinä niille tekisit, jos saisit päättää?
Punaiset duunarit olisi ainakin teoriassa helposti vaihdettavissa mustiin, ruskeisiin tai keltaisiin duunareihin.
Entäs ne vihreät? Mitä niille sitten voisi tehdä? Ehkä vihreätkin duunarit voitaisiin vaihtaa muunvärisiin, mutta ei punaisiin.
Mutta on myös paljon vihreitä herranketaleita, eikä vain vihreässä puolueessa, vaan kaikissa puolueissa, paitsi persuissa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei siis mitään sanottavaa blogin aiheesta poliittisista virkanimityksistä ?
Ilmoita asiaton viesti
Ainahan lohijoista on tapeltu. Senpituinen se.
Ilmoita asiaton viesti