Tulosten mittaaminen
Vaikka olenkin jopa penkkiurheilijaksi laiska katsoin silti mm. pituushyppyä ja kolmiloikkaa. Hypyn lisäksi näytettiin ponnistuspaikka. Oliko oikein vai yliastuttu. Hyvä niin, mutta miksei hyppyjen todellista pituutta mitattu ? Tekniikka siihen oli jo olemassa, kuten nähtiin. Vain sovellus puuttui.
Näytettiin, miten hyppy alkoi joskus jopa yli 30 tai joskus vain pari-kolme cm ennen viivaa. Hypyn pituudeksi mitattiin tulos viivalta alastulopaikalle ja se saattoi poiketa vain pari cm toisen hypyn mitatusta pituudesta. Mistä kiikastaa ? Joku varmaan tietää ja kertoo.
Joskus vielä nuorempana kokeilin moukarinheittoa. Hyvin meni. Leka lensi 2 ja itse 3 m. Voitin siis peräti 50 prosentilla.
Ei kai siinä esteenä ole kuin tietty lajin konservatiivisuus eli ei haluta sääntöjä muuttaa kovin tiuhaan. Vaikka eihän yleisurheilu ole niin vanhoillista kuin jalkapallo joka sekin on joutunut nöyrtymään kun maaleja tutkitaan hartaasti videolta.
Kovin laiskasti katselin kisoja itsekin. Nuorukaisena katsoin kaikki lajit suurin piirtein esim. Montrealista 1976. Ehkä tässä vanhempana viisastuu.
Ilmoita asiaton viesti
Maratoneissa juoksija saa myös nettoajan. Virallinen aika on kuitenkin aika lähtölaukauksesta maaliin, muutenhan sijoitus ei olisi sama kuin maaliintulojärjestys.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä on maratonin nettoaika ? Eivät taida pitää kahvitaukoja.
Ilmoita asiaton viesti
Nettoaika alkaa siitä kun ylittää lähtöviivan. Kun porukkaa on paljon, tämä voi tapahtua vasta minuutteja lähtölaukauksen jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
En ymmärtänyt tämän blogin pointtia. Blogisti kysyi ”mistä kiikastaa?” Minun käsittääkseni ei mistään. Kussakin urheilulajissa noudatetaan sen sääntöjä, joiden puitteissa urheilija pyrkii parhaaseen mahdolliseen suoritukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Mensala hakee tulosten absoluuttisen mittaamisen mahdollisuutta.
Tämä vain ei toimi kaikissa lajeissa, kuten esimerkiksi niissä kenttälajeissa, joissa urheiluväline kimpoaa nurmikentän pinnasta. Tällöin mittauspiste jää toimitsijoiden silmien varaan.
Esim. naisten kuulassa Uuden-Seelannin edustajan viimeinen työntö näytti TV:ssä huomattavasti pidemmältä kuin mitä mitattiin. Hiekka-alusta olisi reilumpi ainakin urheilijoiden oikeusturvan kannalta.
Ilmoita asiaton viesti
Sikäli kun blogia ymmärrän, kyse ei ollut mittaamisen tarkkuudesta vaan siitä, mitataanko lankun reunasta vai ponnistuskohdasta.
Minusta nykyinen käytäntö on hyvä. Laji on mielenkiintoisempi, kun siinä vaaditaan taitoa myös ponnistuskohtaan tähtäämisessä.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi juoksumatkoilla ei voittajaksi julisteta sitä, joka lyö lapikkaan rataan ensimmäisenä maaliviivan jälkeen? Nythän se määritetään torsosta eli kehosta, poislukien pää-, kädet ja jalat.
Ilmoita asiaton viesti