Kommenttien poistosta uudistuneessa Puheenvuorossa

Puheenvuoron uudistumisen myötä on blogien kirjoittajilta poistunut mahdollisuus bannata sellaisia kommentoijia, joiden kommentteja eivät halua blogikirjoitukseensa. Tämä on hyvä uudistus sananvapauden ja mielipiteenvaihdon kannalta. Tilalla on bloginkirjoittajan (vai onko myös kenen tahansa kommentoijan?) mahdollisuus alistaa kommentteja ylläpidon tarkastettavaksi.

Kuinka kauan tarkastaminen kestää? Minulla on kolme kommenttia tarkastettavana, joista yksi on ollut jo pari viikkoa. On selvää, että näin pitkä tarkastusaika tarkoittaa käytännössä kommentin hylkäämistä, koska blogikirjoitus ja sen kommentointi on jo aikapäiviä hautautunut uudempien alle. Jos kommentti on päätetty poistaa ylläpidon toimesta, niin eikö siitä tulisi jotenkin ilmoittaa, eikä vain jättää roikkumaan ilmoituksella, että odottaa hyväksyntää?

Blogien kirjoittajilla on luonnollisesti erilaista suhtautumista kommentteihin. Monet hyväksyvät kaikki kriittiset kommentit, myös rankat ja henkilöön käyvätkin. Arvostan heitä, vaikka eri mieltä itse asiasta olisinkin. Jotkut taas haluavat poistaa kaikki kriittiset kommentit blogeistaan. He eivät halua keskustelua vaan tuoda esiin oman julistuksensa. En pidä hyvänä, että kommentoinnin täysi kielto on säilytetty näille julistajille, mutta vielä pahempana pidän sitä, että heille on annettu oikeus karsia kriittiset kommentit ja säilyttää vain omaa kantaa puoltavat. Näin he voivat omaa agendaansa ajaakseen vääristää mielipidekenttää. Näin toimii tällä hetkellä eräs blogikirjoittaja, joka on jättänyt kommenttejani ylläpidon tarkastettavaksi (yksi ollut siis jo kaksi viikkoa) ja lukijoille näkymättömiksi, mutta on tietysti säilyttänyt omat, minun näkemyksiäni ja minua henkilönä arvostelevat kommenttinsa. Hän on toiminut samalla tavoin myös ainakin yhden toisen kommentoijan suhteen.

Siis kysymys ylläpidolle: kuinka kauan kommenttien tarkastus ylläpidon toimesta kestää?

Kyseinen bloginkirjoittaja on nyt keksinyt, että ilmoittamalla kommentit ylläpidolle tarkastettavaksi ja sulkemalla blogikirjoituksensa kommentoinnin samalla ennen kuin ylläpito on ehtinyt hyväksyä kommentit, hän saa estettyä niiden julkaisun blogissaan. Olen jättänyt ylläpidolle valituksen tästä hänen toiminnastaan, katsotaan mihin se johtaa.

On ihan ok ja Puheenvuoron sääntöjen mukaista kieltää blogikirjoituksensa kommentointi, kun sen tekee samalla kun kirjoituksensa julkaisee (vaikka en sitä keskustelukulttuurin kannalta suotavana pidäkään). Sen sijaan on mielestäni ainakin Puheenvuoron hengen vastaista sulkea kommentointi kesken kaiken, kun on saanut poistettua itselle epämieluisat kommentit ”ylläpidon tarkastamisen” varjolla. Toivottavasti tämä mahdollisuus vääristää ja estää kommentointi Puheenvuorossa saataisiin esim. sääntömuutoksella lopetettua.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu