Natoon liittyminen ja Sauli Niinistö vs Sanna Marin
Täällä Puheenvuorossa monet ovat kirjoitelleet että Suomen liittyminen Natoon oli Sauli Niinistön ansiota. Minä olen useaan otteeseen haastanut tämän väitteen ja pitänyt Sanna Marinia henkilönä, joka vei Suomen Naton jäseneksi. Jos nyt pitää ylipäätään joku yksittäinen henkilö valita – kokonaisuudessaan suurin merkitys oli tietysti Suomen kansan ja kansanedustajien suuren enemmistön täyskäännöksellä suhteessa Naton jäsenyyteen Venäjän hyökättyä Ukrainaan 24.2.2022. Voi perustellusti väittää jopa että yksittäisistä ihmisistä Suomen natojäsenyyden toteutumiseen vaikutti eniten Vladimir Putin.
Joka tapauksessa viime päivinä esiin tulleet tiedot vahvistavat sitä jo parin vuoden ajan täällä esittämääni, että presidentti Niinistö suhtautui vielä päiviä Venäjän hyökkäyksen jälkeenkin Suomen natojäsenyyteen epäillen, karsastaen ja jopa vastustaen. Hän kyseli haastattelussa 28.2. kuka ottaa vastuun Natoon liittymisestä, vaikka valtiosäännön mukaan Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta vastaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa ( Niinistö on vieläpä antanut ymmärtää että ”presidentti” ja ”yhteistoiminnassa” sanojen väliin kuuluu pitkä tauko ). Vastuun joutui silloin ottamaan pääministeri Marin, joka kutsui seuraavana päivänä 1.3. eduskuntaryhmien puheenjohtajat koolle selvittämään ryhmien kannat Suomen natojäsenyyteen. Tästä sai alkunsa prosessi, joka johti aikanaan maamme jäsenyyteen puolustusliitto Natossa.
On totta, että kun eduskunnan enemmistön myönteinen kanta natojäsenyyteen oli selvinnyt, niin Niinistö ryhtyi edistämään jäsenyyspyrkimyksiämme tarmokkaasti ja siitä hänelle kuuluu kiitos. Mutta ratkaisevalla hetkellä hän horjui ja vetovastuu siirtyi Marinille. Niinistön melko kielteinen suhtautuminen natojäsenyyteen koko kahden presidenttikautensa ajan oli toki yleisesti tiedossa ja hän oli tämän kantansa tuonut esiin. ”Suomalaiset eivät kannata Naton jäsenyyttä ja minä olen suomalainen.” Vähimmäisehtona jäsenyydelle hän piti sitä että se hyväksyttäisiin kansanäänestyksellä. Kun Venäjän asenne oli koko ajan muuttunut kielteisemmäksi Natoa kohtaan ja se oli syksyllä 2021 jo alkanut vaatimaan ettei Natoon saa ottaa enää yhtään uutta jäsentä, niin oli päivänselvää että Venäjä ei jättäisi kiveäkään kääntämättä vaikuttaakseen kansanäänestyksen tulokseen.
Miksi Niinistö presidenttinä suhtautui kielteisesti natojäsenyyteen? Yksi selitys on se, että hän halusi kunnioittaa kansan tahtoa, joka oli gallupeissa jatkuvasti ollut kielteinen jäsenyydelle. Todellinen valtiomies tai -nainen näkee kuitenkin kauemmaksi ja pystyy toimimaan päämäärän eteen, jonka katsoo olevan kansakunnan etu – jopa vastoin kansalaisten tahtoa. Tästä on presidentti Paasikiven toiminta sodanjälkeisinä vuosina hyvä esimerkki. Niinistö sen sijaan tuntui seuraavan gallupeja ulkopoliittisessa päätöksenteossaan, huomioimatta sitä että niissäkin jopa 53 prosenttia vastaajista hyväksyi liittymisen Natoon, jos presidentti sitä kannattaisi.
Toinen selitys on, että Venäjällä oli uhkailtu vakavilla seurauksilla, jos Suomi liittyisi Natoon. Mikäli tällaisia uhkauksia Niinistölle oli esitetty, niin luonnollisesti hän ei voinut tuoda niitä julkisuuteen. Mutta jos ulkopuolelta tulevien uhkausten annetaan vaikuttaa kansakunnan parhaaksi tarkoitettuun päätöksentekoon, niin ollaan kestämättömässä tilanteessa päätösvallan asioistamme siirtyessä meihin vihamielisesti suhtautuvalle valtiolle. Venäjä on pyrkinyt käyttämään tätä taktiikkaa estämään länsiapua Ukrainalle ja vaikka sen ”punaiset linjat” ovat murtuneet yksi toisensa jälkeen, sillä näyttää olevan edelleen merkitystä lännen aseavulle Ukrainaan.
Niinistö on ollut kansalaisten keskuudessa erittäin suosittu presidentti, yli puoluerajojenkin. Hän on edustanut arvojohtajana maltillisia ”tolkun” näkemyksiä, joihin kansalaiset ovat voineet laajalti samaistua. Siitä hänelle kuuluu suuri kiitos. Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa Niinistön toimintaa tullaan kuitenkin tulevaisuudessa varmasti vielä hyvinkin kriittisesti ruotimaan.
Pres. Niinistön tuntevat puhuvat hänen jahkailevasta luonteenpiirteestään jota on pyritty valkopesemään harkintavaisuudeksi ja se luonteenpiire tuli kyllä Nato-kysymyksessä esille. Yllättävää on se kuinka suorasukaisesti ruotsalaiset sekä yhdysvaltain suurlähettiläs tuon asian tuovat esille ja olisiko niin, että noilta tahoilta halutaan antaa kunnia sille kelle kunnia kuuluu. On selvää, että Niinistön korkea kansansuosio sekä tunnetusti herkkähipiäinen luonne pitivät suut supussa, muistuttaen pres. kekkosen aikaa ja vasta nyt, kun hänen kätensä on irronnut vallankahvassa alkaa kriittinen tarkastelu hänen toimintaansa tasavaltamme presidenttinä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei pidä moittia Niinistöä varovaisuudesta. Niinistöllä on tietoa vanhoista ajoista ja vanhoista kömmähdyksistä ja vanhuus tuo viisautta ja myös varovaisuutta.
Vaikka Marinista oltaisiin muuten mitä mieltä tahansa, niin päättäväisyyttä ja johtajan ominaisuuksia ei häneltä puutu ja hän tuli ennen Niinistöä siihen oikeaan johtopäätökseen että kun kerran nato-ovi oli vielä auki ja jalka oli ns. oven välissä, niin nyt sinne olisi sitten syytä mennä sisälle. Se oli oikea päätös se.
Toki Marinilla oli jo siinä vaiheessa takanaan kansan ja eduskunnan enemmistön tahto, mikä takasi sen että Marin sai oman tahtonsa ongelmitta toteutumaan ja lähtihän se Niinistökin siihen sitten täysillä mukaan, kun näki ettei tässä mitään muutakaan tietä oikein ole.
Marin vaikutti päättäväisyydellään varmasti paitsi Niinistön, niin myös Ruotsin hallinnon tahtotilaan.
Ilmoita asiaton viesti
Arto, peukutan muuten mutta moitin kyllä Niinistöä varovaisuudesta. Liika varovaisuus voi kostautua niin että juna jättää laiturille, niin meille olisi saattanut käydä. Venäjä tuntuu hyökkäävän mielellään niihin naapurivaltioihin jotka eivät ole Naton jäseniä. Georgia ja Ukraina – Valko-Venäjä puolestaan alistettu vasalliksi. Milloin olisi ollut Suomen vuoro?
Ilmoita asiaton viesti
”Arto, peukutan muuten mutta moitin kyllä Niinistöä varovaisuudesta.”
Koskaan ei voi olla liian varovainen, mutta tässä tapauksessa oli varovaisempaa avata se Nato-ovi ja mennä siitä sisään.
Nato-ovihan oli ollut raollaan jo pitemmän aikaa ja sen oven panivat raolleen muistaakseni demarit, silloin kun niillä oli se sama värisuora mitä kokoomuksella on nyt. Tai sitten sen oven laittoi raolleen edellinen Esko Ahon porvarihallitus. En olevarma.
Ilmoita asiaton viesti
”…huomioimatta sitä että niissäkin jopa 53 prosenttia vastaajista hyväksyi liittymisen Natoon, jos presidentti sitä kannattaisi.”
Tuohon Niinistö vastasi pilkallisesti naureskellen jotain sen tyylistä kuin ”minäkö sen kansan pään kääntäisin”.
Minusta Marinin ja Niinistön roolit olivat siinä mielessä yhteneväiset, että kumpikin vastusti tai ei ainakaan eleelläkään kertonut kannattavansa Nato-jäsenyyttä aikaisemmin. Sama synti oli tietysti useimmilla poliitikoilla. Sitten kun Venäjä hyökkäsi ja kansan mieli muuttui, kummatkin alkoivat valmistella ja kannattaa omassa roolissaan Natojäsenyyttä. Niinistökin luopui varsin vähin äänin kansanäänestyshöpinöistään. Kauemmin näistä kahdesta asiaa jarrutteli toki Niinistö.
Marinin iso merkitys mielestäni oli juuri demareiden kääntämisessä Naton puolelle. Vähän samaan tapaan pitää antaa Andersonille pisteitä, vaikka vassareiden käännös ei ollut täydellinen tuli sieltä kuitenkin tukea jäsenyydelle siitä äänestettäessä.
Ilmoita asiaton viesti
On hienoa että vaikka puolueet ovatkin kuin yö ja päivä niin silti tiukan paikan tullessa pystyvät puhaltamaan yhteen hiileen… no ainakin turvallisuusasioissa
Ilmoita asiaton viesti
Näin tosiaan tapahtumat menivät; omakin kantani asiaan muuttui.
Ilmoita asiaton viesti
Salonen, luin ihan mielenkiinnosta vuoden 2022 aikana kirjoittamasi blogikirjoitukset.
Yhdessäkään niissä et maininnut silloisen pääministerin Marinin nimeä. Sen sijaan 10.5. 2022 julkaisemassasi blogikirjoituksessasi 134 puolesta 11 vastaan kirjoitit, ” Suomi jättää hakemuksensa Natoon ensi viikolla vankalla demokratian myötä toteutuneella parlamenttisellä tuella ja kansanvaalilla valitun presidentin tuella”. Päministeri Marinin ansioista tai tuesta et ollut kirjoittanut sanaakaan.
Nyt takkisi on kääntynyt. Miksi, sitä ihmettelen
Ilmoita asiaton viesti
Melkoista salapoliisityötä, onnittelen. Ei ole mennyt pitkä ura lainvartijana hukkaan.
Ilmeisesti et ole kuitenkaan ymmärtänyt sanaakaan edellä kirjoittamastani. Siinä ei toki mitään uutta.
Ilmoita asiaton viesti
Salonen, luojan lykky että meitä ymmärtämättömiä on ainakin kaksi, joista toinen on surittanut akateemisen tutkinnon Tampereen yliopistossa ja toinen ei ole sellaista tutkintoa suorittanut.
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä kuin kenraali Ahola:
– Tässähän kävi niin, että kansa yllätti poliitikot housut kintuissa. En epäile hetkeäkään, etteikö poliittisella johdolla olisi ollut jo viime syksynä selkeä kuva siitä, mitä tulee käytännössä tapahtumaan. Heille on varmasti esitetty faktat, mutta he vain odottivat, kunnes kansa tajusi mitä tulee tapahtumaan.
https://www.verkkouutiset.fi/a/upseerit-avautuvat-nato-politiikasta-optio-oli-yhta-holynpolya/#a46f9838
Ilmoita asiaton viesti
Osittain totta.
Mielestäni suurin vaikutus Suomen positiiviselle NATO-kehitykselle oli,
että Venäjän armeija osoittautui savijaloilla seisovaksi jättiläiseksi.
Uskallettiin vaihtaa mielipidettä.
Jos Venäjä olisi ”parissa päivässä” vallannut Kiovan, ei tätäkään tarvitsisi kirjoittaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Jos Venäjä olisi ”parissa päivässä” vallannut Kiovan, ei tätäkään tarvitsisi kirjoittaa.”
Todennäköisesti ei. Tällöin Niinistön 10 vuoden vastustus ja sitten jahkailu olisi voinut koitua kohtalokkaaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kansan silmissä ei ollut kyse siitä, että Venäjä olisi osoittautunut savijaloilla seisovaksi jättiläiseksi. Sotilaallisella puolella on voinut jotain sen tapaista aatosta(kin) olla, mutta kyllä kansan pään kääntyminen johtui nimenomaan pelosta ja säikähdyksestä mitä naapuriltamme voi odottaa. Suuri osa kansasta ei ollut osannut mieltää sitä realiteetiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ei niin. Suuri osa kansasta kuvitteli, sille vuosikymmeniä syötetyn sanoman pohjalta, että Venäjä ei ainakaan Suomelle mitään pahaa tekisi ja molemminpuolinen kunnioitus ja yhteistyö on turvallisuuden tae. Oltiinpa jotenkin vielä erityisasemassa ja paras asiantuntemus tulee täältä kun esim. baltit lapsellisuudessaan edelleen kärsivät russofobioistaan.
Vasta suurhyökkäys ja julmuudet Ukrainassa avasivat silmät.
Ilmoita asiaton viesti
Neuvostoliiton aikaan asiat olivat hieman eri lailla kuin Putinin Venäjän. Mutta kyllä 1968 Prahan miehitys oli asia jota vastustettiin täälläkin kovasti.
Ei nuo suomettumisen juhlapuheet kuitenkaan ulottuneet kansan syviin kerroksiin aivan.
Ilmoita asiaton viesti
Saanen olla erimieltä.
Eihän Suomi voi ilmoittaa liittyvänsä NATO’on, ennen kuin se on varmistanut USA’ta, että tämä on Ok.
Kuvittele tilanne, että TP olisi rinta rottingilla ilmoittanut Suomen liittyvän NATO’on ja vastaus Washingtonista olisi ollut ”Njet”.
Jo kesällä 2021 oli selvää (myös Suomen valtionjohdolle), että Venäjä hyökkää Ukrainaan.
Hyökkäyksen ajankohta oli toki epäselvä. Venäjä taisi odottaa Valko Venäjän ja Ukrainan välisen suoalueen jäätymistä, mitä ei sitten tapahtunutkaan koko talvena (2022).
Niinistö vieraili Yhdysvalloissa Maaliskuun alussa:
https://www.presidentti.fi/niinisto/tiedote/presidentti-niinisto-vierailee-yhdysvalloissa/#:~:text=Torstaina%209.%20maaliskuuta%20presidentti%20vierailee%20Washington
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008660951.html
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008661561.html
Ennen vierailua diplomaatit ja suurlähettiläät ovat varmasti tehneet hartiavoimin työtä askelmerkeistä.
Päämiesten Maaliskuun alun tapaamisessa lyötiin asiat lopullisesti lukkoon.
Vähän näytti myös siltä, että Ruotsille annettiin vaihtoehdot ”ota tai jätä”?
Niin vähän ehtivät debateeraamaan.
Pikavauhtia pääsivät kuitenkin Suomeen.
Ja Marin sitten.
https://www.is.fi/politiikka/art-2000008552477.html
Tässä vaiheessa Niinistö keskusteli puhelimitse Biden’in kanssa.
Eikä Marinin ”sooloilu” jäänyt huomioitta.
https://www.is.fi/politiikka/art-2000008554188.html
Sitten nahkatakki alkoi kääntyä.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008741141.html
Marinin mielipide vaihtui lööppien mukaisesti.
Häntä heilutti koiraa.
TP Niinistö on ollut selkeän johdonmukainen ja varovainen.
Ilmoita asiaton viesti
Oppositio tietysti läksytti Marinia, mutta tammikuun puolivälissä kansan mieli ei vielä ollut kääntynyt ja useimmat kai olisivat pitäneet Naton jäsenyyttä epätodennäköisenä. Eihän tuossa ole mitään kummallista, ”Suomen linjan” vastaista olisi ollut töksäyttää pääministerinä että Natoon pitää liittyä nopeasti.
Tuo 9.4. Marinin lausunto olisi tammikuussa tulkittu ainakin Niinistö yli kävelemiseksi.
”TP Niinistö on ollut selkeän johdonmukainen ja varovainen.”
Niinistö höpisi kansanäänestyksestä vielä pitkään, minkä jälkeen asia ”johdonmukaisesti” vaiettiin unholaan. Johdonmukaisuus ei todellakaan ole oikea sana kuvaamaan Niinistön natolinjaa, parempi olisi ”mielenmuutos”.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Venäjä olisi valloittanut Kiovan ”parissa päivässä”, niin ei näitä NATO’on liittymisen historiaa tarvitsisi kirjoitella.
Ilmoita asiaton viesti
Ja länsimaiset historioitsijat pohtisivat sitä, miksi Suomi ei hakenut Naton jäseneksi edes kokoomustaustaisen, alkuaan myönteisesti natojäsenyyteen suhtautuneen Niinistön presidenttikaudella hyvän sään aikana. Venäjän tekemän Ukrainan valtauksen jälkeen se osoittautui mahdottomaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Hernesniemelle:
Suomessa ryhdyttiin selvittämään eduskunnan enemmistön mielipidettä jäsenhakemukseen. Ei ilmoittamaan USA:lle että laittakaas paperit valmiiksi, me tullaan nyt.
Juu, Niinistö matkusti maaliskuussa Yhdysvaltoihin. Mainitsin itse tuossa kirjoituksessani, että kun Niinistölle oli selvinnyt eduskunnan enemmistön myönteinen kanta jäsenyyshakemuksen tekemiseen, hän ryhtyi tarmokkaasti edistämään sitä. Mutta prosessin käynnisti pääministeri, presidentti seurasi perässä. Eikös sen olisi pitänyt mennä toisin päin?
On hyvin mahdollista että Marin kääntyi natojäsenyyden kannalle vasta Venäjän hyökättyä. Mutta kääntyi ennen Niinistöä ottaen aloitteen käsiinsä kun Niinistö oli edellisenä päivänä kysellyt kuka ottaa vastuun. Marinin täytyi ottaa kun Niinistö ei siihen kyennyt. Tämä on katsos se pointti.
Niinistö oli tosiaan kymmenen vuotta selkeän johdonmukainen ja varovainen. Meinasi käydä Suomelle kalliiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Todellinen valtiomies tai -nainen näkee kuitenkin kauemmaksi ja pystyy toimimaan päämäärän eteen, jonka katsoo olevan kansakunnan etu – jopa vastoin kansalaisten tahtoa. Tästä on presidentti Paasikiven toiminta sodanjälkeisinä vuosina hyvä esimerkki.
_____________________________________________________________
Paasikivi tuli minullekin mieleen. Toki valtaoikeudet presidentille silloin suuremmat. Paasivi vei kansan YYA-sopimuksen taakse vuonna 1948 ja siinä tilanteessa se oli oikea vaihtoehto.
Ilmoita asiaton viesti
Kun muistelee parin vuoden takaisia kirjoituksia täällä Puheenvuorossa, niin silloin tännekin kirjoittaneet keskimääräisessä valveutuneisuudessaankin olivat noin 50%:sti sitä mieltä, että Natoon liittymisestä on turha haikailla, koska Natoa ei tarvita, Suomessa ei ole hyökkääjälle mitään mielenkiintoista tai arvokasta eikä Nato sitä paitsi Suomea tulisi huolimaankaan.
Pilkallisesti puhuttiin, että Nato voisi tosi paikan tullen kuitata 5.:n pykälän lähettämällä villasukkia Suomen sotilaille. Kuinkas nyt suu pannaan, kun Naton päämajaakin valmistellaan ja maassa on likipitäen koko ajan ulkomaisia joukkoja?
Ilmoita asiaton viesti
Itse olen ollut Naton kannalla jo vuodesta 1975.
Olisiko USA (Saksasta puhumattakaan) hyväksynyt Suomen NATO’n jäseneksi, jos Venäjä olisi miehittänyt Ukrainan parissa viikossa.
Veikkaukseni on: ei olisi tullut hyväksyntää.
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko Nato hyväksynyt Suomen jäseneksi vuonna 1975?
Siinä tapauksessa Neuvostoliitosta ei olisi pelkästään tiedusteltu ”yhteisiä sotaharjoituksia” vaan ne olisi toteutettu ihan kysymättä. Olisivat jatkuneet jonnekin vuosiin 1989-1992 asti.
Ilmoita asiaton viesti
”jos Venäjä olisi miehittänyt Ukrainan parissa viikossa”.
Tarkoitan siis vuotta 2022.
Ilmoita asiaton viesti
Viittasin sinun mainitsemaasi vuoteen 1975.
Tuohon 2022 on jo vastattu useamman kerran.
Ilmoita asiaton viesti
Kannatin natojäsenyyttä jo sikiönä. Äitini kertoi aikoinaan, että raskausaikana vuonna 1953 pari kuukautta ennen syntymääni hänen vatsastaan oli selvästi kuulunut sana ”natoon” 😀
Laittakaa paremmaksi 😀
Ilmoita asiaton viesti
”Laittakaa paremmaksi”
Voisin laittaa paremmaksi, mutta menisi liian groteskiksi viestiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Munasolu ja siittiö heiluttivat Naton lippua?
Ilmoita asiaton viesti
Näränen, hyvä blogi ja Uuden Suomen Puheenvuoron historian hauskin kommentti. Onnittelut!
Ilmoita asiaton viesti
Minä olen ollut Naton kannalla jo vuodesta 1955 eli heti syntymästä. Synnyin kauppalassa (silloin) jossa kaadettiin ensimmäinen venäläinen talvisodassa.
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2009/09/28/talvisodan-ensimmainen-laukaus
Ilmoita asiaton viesti
”Minä olen ollut Naton kannalla jo vuodesta 1955 eli heti syntymästä.”
Minä synnyin joulukuussa -67 ja juuri Kekkosen uudenvuodenpuheen alla otin voimakkaasti kantaa Suomen Natojäsenyyden puolesta. Synnytyslaitoksella vielä arvioin asian sen verran tulenaraksi, että itsesensuroin itseni mikä harmittaa nyt kun Juhani uskalsi jo syntymästään.
Kantani johtui siitä että synnyin kaupungissa, jonka suojeluskunta aikoinaan lähti Ahvenanmaata vapauttamaan venäläisistä.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Uudenkaupungin_retkikunta
Ilmoita asiaton viesti
”Sverige gick med i Nato för att Finland gjorde det. Ungefär så kan man sammanfatta den mästerliga nutidshistorien ”Högt över havet” om hur Sverige övergav sin alliansfrihet, framskriven av SvD-journalisterna Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson.”
https://www.di.se/ledare/var-beredskap-ar-god/
Tämän aamun SVT:n ”Morgonstudion”-ohjelmassa haastateltiin näitä kahta toimittajaa. He kertoivat, että ”jo parin päivän päästä” Venäjän hyökkäyksestä pääministeri ja puoleensa pj. Sanna Marin ja valtiovarainministeri ja puolueensa pj. Annika Saarikko sopivat, että kukin tahollaan pehmittää oman puolueensa ja Suomi viedään NATOon Ruotsin kanssa.
En ole lukenut kirjaa vielä, mutta aion ostaa sen. Huimaa tekstiä.
Ohjelma on katsottavissa vain Ruotsissa, mutta VPN:n avulla onnistuu:
https://www.svtplay.se/morgonstudion
Ilmoita asiaton viesti
Suomen veivät Natoon Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Suomen Tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Kaikki muu on puhdasta jälkiviisastelua. Marinin painoarvo on ollut tässä liittymisasiassa vähän samaa kuin aikoinaan hänen Hornet-lupailunsa hänen Ukraina-vierailullaan.
Donald Trump ei olisi vienyt Suomea Natoon, mikäli hän olisi ollut presidenttinä. Se on täysin selvä asia.
Mikäli hänet valitaan uudelleen, niin hankaluuksia voi olla luvassa. Katsoin tässä jokin aika sitten dokumentin ”Naton vaikeat 75 vuotta.” Se on edelleen katsottavissa Yle Areenassa.
Dokumentista ilmenee, että Yhdysvallat ei eroa Natosta vuonna 2019 tehdyn lain mukaan, mutta istuva presidentti armeijan ylipäällikkönä voi kuitenkin hyvin vahvasti vaikuttaa Naton toimintaan.
https://areena.yle.fi/1-71646174
Ilmoita asiaton viesti
No, ruotsalaisten toimittajien uuden kirjan mukaan Sanna Marinin roolia on hyvin vaikea vähätellä.
Kommentoin asiaa yllä.
Niinistö hoki tuossa vaiheessa vielä olevansa suomalainen ja änkytti kansanäänestyksestä.
Ilmoita asiaton viesti
Kaipa ajan myötä selviää kuinka kaikki loppujen lopuksi meni, sekin missä aikataulussa Niinistö varmisteli USA:n tukea. Toimittaja Nurmen mukaan
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö hankki Yhdysvaltain tuen Suomen Nato-jäsenyydelle jo kuukausia ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, kerrotaan Iltalehden politiikan toimittajan Lauri Nurmen kirjassa Suomen salattu tie Natoon (Into).
https://www.is.fi/politiikka/art-2000009866459.html
Ilmoita asiaton viesti
Nurmi on kirjoittanut sen verran roskaa, etten ihan heti luota.
Kun Niinistö oli Washingtonissa, Nurmi kirjoitti, että Suomelle taataan Japanin kaltainen asema, eli ”NNMA”, ”Non-NATO Major Ally”.
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti, ja tuskin ei jää vain Nurmen varaan.
Ilmoita asiaton viesti
Niinistöuskovaisten päätä eivät tosiasiat käännä.
Ilmoita asiaton viesti
Molempiahan siinä tarvittiin; Marinia eduskunnassa ja suhteissa Ruotsiin, Niinistöä yhteyksissä Bideniin.
Ilmoita asiaton viesti
Eipä tässä uskovaisuudesta ole kysymys.
Vanha kansanviisaus sanoo, että kaikki ei ole aina sitä, miltä se näyttää. Vanhan eläköityneen virkamiehen kokemuksella (32 vuotta) voin sanoa, että kaikkia asioita ei huudella ”turuilla ja toreilla.”
Mikäli Ukraina olisi kaatunut, Suomi-neito olisi saattanut olla seuraava ”potilas.”
Putinin ajatusten taustalla on luoda itänaapurista tsaarin aikainen imperiumi.
Putin jätti aikanaan onnittelematta 100-vuotiasta Suomi-neitoa ja se kertoo omalta osaltaan, mikä vaikutus Aleksandr Duginilla ja tämän kirjalla ”The Foundations of Geopolitics: The Geopolitical Future of Russia” on häneen.
https://en.wikipedia.org/wiki/Foundations_of_Geopolitics
Tässä ei ole hyvä unohtaa myöskään Suomen ja Naton yhteisymmärryspöytäkirjaa, joka allekirjoitettiin 4.9.2014. Presidentti Niinistö oli hyvin keskeinen tekijä tämän asiakirjan syntymisessä.
”Presidentti Niinistö ja ulkopoliittinen ministerivaliokunta päättivät heinäkuussa 2014, että Suomi allekirjoittaa yhteisymmärryspöytäkirjan Pohjois-Atlantin puolustusliitto Naton kanssa.”
https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_ja_Naton_yhteisymm%C3%A4rrysp%C3%B6yt%C3%A4kirja
Ilmoita asiaton viesti
Tuo pöytäkirja ei velvoita kumpaakaan osapuolta antamaan tai vastaanottamaan apua ja joukkoja, ei se myöskään oikeuta saamaan minkäänlaista apua NATOlta.
Se ei ole edes valtiosopimus eikä edes kv. järjestön kanssa tehty sopimus. Kyseessä on puhtaasti poliittinen asiakirja, jonka sitovuus oli jo allekirjoitettaessa selvä: ei sido yhtään mihinkään.
Sen allekirjoittivat niin Suomessa kuin Ruotsissakin puolustusvoimain komentajat (Ruotsissa ÖB).
Ilmoita asiaton viesti
Lukutaito on tallella. Se opittiin jo vuonna 1955. Yhteisymmärryspöytäkirja oli askel Naton suuntaan. Sitä on turha mitenkään vähätellä. Samanlainen askel Naton suuntaan oli myös 1990-luvulla hankitut Hornet-hävittäjät.
Prikaatinkenraali evp. Juha Pyykönen piti aikanaan tätä sopimusta erinomaisena sen aikaisessa maailmantilanteessa. Tämä tuli esille tv-keskustelussa. Pyykönen toimi mm. esikuntaupseerina Naton kansainvälisessä sotilasesikunnassa.
Ilmoita asiaton viesti
No, lue sitten se dokumentti uudelleen ja kerro sitten, mikä siinä sitoo ja mistä on sovittu.
Luukkanen, persuilijat ja Väyrynen pitivät aiesopimusta sitovana ja vaarallisena Suomen itsenäisyydelle ja sinä taas varmaankin sitovana ja ”hyvänä”.
Tuskin yksikään prikaatinkenraali on väittänyt tuota paperia millään tavoin sitovaksi.
Ei se mitään turvaa tuonut.
Ota teistä selvää.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän tuosta yhteisymmärryspöytäkirjastakaan haittaa ollut. Pääministerinä oli muuten Alexander Stubb, ulkoministerinä Erkki Tuomioja ja puolustusministerinä Carl Haglund.
Krim ja Donbass oli jo miehitetty. Mainitut ministerit omaksuivat retoriikan, jonka mukaan Suomi ei ole puolueeton eikä liittoutumaton vaan sotilasliittoihin kuulumaton maa. Eiköhän jokainen kuulija tajunnut, ettei kolmiloikassa ikuisesti ilmaan jäädä.
Ilmoita asiaton viesti
Minua ulkomailla asuvana eivät juurikaan muut asiat kiinnostaneet Suomessa, kuin Venäjän raakaan hyökkäykseen reagointi ja NATO.
Minusta ruotsalaisten toimittajien kirja (tuon aamuisen haastattelun perusteella) avaa näkymät NATO-asiaan Itämeren molemmin puolin hyvin selkeästi, samoin kaikkien keskeisten toimijoiden roolin siinä.
On luonnollista, että Niinistö kävi keskustelut Bidenin kanssa, siinä oli kyse protokollasta. Puhelu Ruotsiin meni pääministeri Magdalena Anderssonille, protokollan mukaan.
Mutta se, mitä tapahtui ennen näyttäviä televisiotapaamisia, on erityisen merkittävää. Ruotsalaiset kävivät Suomessa useita kertoja heti ensimmäisen sotaviikon aikana, ja tuntuivat keskustelevan lähinnä liittymistä vastustavien korkeiden virkamiesten kanssa. Samaan aikaan Marin ja Saarikko puhuivat omille kansanedustajilleen liittymisen puolesta.
Ilmoita asiaton viesti
”Samaan aikaan Marin ja Saarikko puhuivat omille kansanedustajilleen liittymisen puolesta.”
Saarikko taisi ilmoittaa Nato-kantansa vasta toukokuussa(?), mutta tästä päätellen toimivat yhdessä. MT 18.3.2022:
Hyökkäyksen jälkeisissä mielipidemittauksista selvä enemmistö suomalaisista on kääntynyt Nato-jäsenyyden kannalle. Tulos ei yllätä, se on Venäjän toimien seurausta.
Kansalaisten mielipideilmasto tarjoaa valtiojohdolle selkänojaa tehdä Suomen turvallisuuden kannalta tarpeellisia ratkaisuja. Se tarkoittaa aitoa mahdollisuutta hakea puolustusliiton jäsenyyttä. Natoon liittymisen lisäksi ratkaisuun kietoutuu Natossa oleminen; vastuut ja velvoitteet. Ne on hyvä sisäistää.
Kirjoittaja on valtiovarainministeri, keskustan puheenjohtaja ja kansanedustaja.
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipide/08ea4b9a-6847-5f4d-8a38-b93dc3ea2424
Ilmoita asiaton viesti
Tilasin kirjan kaverini kautta, ja kas, ketkä siinä ovatkaan kannessa: pääministerit Andersson ja Marin.
https://www.bokus.com/bok/9789100805333/hogt-over-havet-sa-overgav-sverige-alliansfriheten/?srsltid=AfmBOorOM7l0r8kBB7PFSnoB87jsgPDIIIfgAJznskMRgy61tfPyq2UJ
Ilmoita asiaton viesti
Ei minullakaan ole Niinistön kahdelta presidenttikaudelta juurikaan mitään muuta moitittavaa hänen toimintaansa kohtaan, kuin juuri tämä Nato-asia. Mutta hänen aktiivista haraamistaan Suomen Nato-jäsenyyttä vastaan koko presidenttiytensä ajan en ole sitten millään ymmärtänyt. Luulin, että viimeistään keväällä 2014 hänen kantansa Natoon olisi muuttunut, kun Venäjä roistomaisesti ryösti itselleen Krimin ja aloitti sotansa itäisessä Ukrainassa. Mutta ei. En keksi muuta syytä, kuin että kulissien takana Putin on pelotellut Niinistön peri pohjin.
Niinistön 10 vuotta jatkuneesta Nato-jarrutuksesta ilmestyi eilen Iltasanomissa pitkä juttu, jonka linkki on tässä:
https://www.is.fi/politiikka/art-2000010730482.html
Eilen kirjoitin erääseen toiseen tätä aihetta koskevaan blogiin kommentin, jonka lopputoteamus kuului näin:
….”Totean vain lyhyesti, että kun tilanne keväällä 2022 oli niinsanotusti ’päällä’, Marinin tilannetaju oli paljon parempi, järjenjuoksu nopeampi ja yleinen toimintavalmius ja reagointi muutoksiin aivan eri luokkaa kuin Niinistöllä. Faktisesti se oli Marin, joka vei Suomen (ja kansanäänestyksistä höperehtineen Niinistön) Natoon. Onneksi.”
Ilmoita asiaton viesti
Juu, kyllä Niinistön kasvoista heijastui tuska ja pelko aina kun tunsi kohtaavansa painostusta ottaa kantaa NATO-jäsenyyteen. Ja tämä arka pälyily hikipisaroineen korostui ennen kaikkea sen jälkeen, kun Venäjä oli Ukrainan hyökkäyksen aloittanut. Ikäänkuin Putin olisi sanonut tyyliin: ”Siitäs näette, mitä voimme tehdä, vieläkö puhut Natosta?”
Ilmoita asiaton viesti
Kunpa tietäsi mikä/kuka Niinistön pään käänsi, ja missä vaiheessa. Stoltenberg(kin)?
https://www.presidentti.fi/niinisto/uutinen/presidentti-niinisto-keskusteli-naton-paasihteeri-jens-stoltenbergin-kanssa/
Ilmoita asiaton viesti
Tuli mieleen vielä, että Niinistö vuoden 2022 alun uudenvuoden puheessaan rohkeasti katsoi kameraan ja sanoi, että Suomi tekee itse omat päätöksensä, mukaan lukien Natoon liittymisen.
Jostain syystä tuo rohkeus oli tipotiessään paria kuukautta myöhemmin, kun häntä jossain TV,-ohjelmassa haastateltiin. Silloin tuli ulos juuri se kuuluisa ”kuka ottaa vastuun” -kysymys.
Ilmoita asiaton viesti
Sekä Niinistö että Marin puhui milloin mitäkin, esim. Niinistö 26.3.
Presidentti Niinistö Ylen Ykkösaamussa: Nato-jäsenyys olisi ”riittävin” turva Suomelle, mutta päätöstä on pohdittava tarkoin
Niinistön mukaan Suomi on keskustellut useiden Naton jäsenmaiden kanssa, ja niistä on kerrottu Nato-oven olevan Suomelle auki.
https://yle.fi/a/3-12377613
ja Marin 9.4.
Pääministerin mukaan myös kansainvälinen yhteistyö on osa Suomen turvallisuutta. EU-jäsenyys on hänen mukaansa Suomen tärkein turvallisuusyhteisö.
– Nato toisi varmasti omalta osaltaan turvaa. Nato tuo turvatakuun: jos johonkin Nato-jäsenmaahan hyökätään, muut Nato-jäsenmaat puolustavat. Sen lisäksi tietenkin ydinasesuoja toisi varmasti turvallisuutta.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008741141.html
Mielestäni pääasia olisi tietää mitä ja milloin kulisseissa tapahtui – julkisuuteen taidettiin enimmäkseen kertoa kulloinkin sopiviksi katsottuja tietoja. Natoon liittymisen aikataulua häivyttäen, luulisin.
Ilmoita asiaton viesti
Niinistö ja Haavisto heti suurhyökkäyksen alettua 24.2:
”Presidentin ja ulkoministerin mukaan Nato-jäsenyyden harkinta ei ole ajankohtaista Presidentin mukaan Suomi ei harkitse hyökkäyksen johdosta jäsenyyttä sotilasliitto Natossa.
Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Suomen turvallisuuspolitiikka on suunniteltu kestämään kriisiajat.
– Kriisin jälkeen vedetään johtopäätökset, mitä toimia tarvittaisiin lisää, Haavisto arvioi.”
https://yle.fi/a/3-12331829
Ilmoita asiaton viesti
En minäkään olisi, varsinkaan heti suurhyökkäyksen alettua tehnyt Venäjälle tiedoksi että Suomi harkitsee liittymistä Natoon. Etenkään ilman minkään valtakunnan puolustusyhteistyösopimusta.
Ilmoita asiaton viesti
Marinin tammikuista ”en usko että minun vahtivuorollani…” pidettiin mm. kokoomuksen taholta Suomen ulkopolitiikan vastaisena koska Suomi ”ylläpiti nato-optiota”. Kun Niinistö helmikuussa sanoi paljon jyrkemmin, se on siis vain ulkopoliittista oveluutta?
On vähän liian helppo selitys kuitata Niinistön sekoilut jollain strategialla, ainakin kunnes toisin todistetaan.
Ilmoita asiaton viesti
No en ole niellyt Niinistön eurooppalaista Natoakaan, odottelen vain tietoja Suomen Natoon liittymisestä.
Ilmoita asiaton viesti
Salonen on takinkäännön mestari. Hänen kirjoitukset ovat yhtä tyhjän kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Huomautatko että olen mielestäsi usein suositellut tyhjää?
Ilmoita asiaton viesti
En suinkaan. Kommenttini perustui Salosen 2022 kirjoittamiin blogikirjoituksiin, joissa hän ei maininnut Marinia kertaakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei maininnut Sauli Niinistöäkään.
Ilmoita asiaton viesti
Tammela, en olisi uskonut sinua ihan noin lapselliseksi. Sinun pitäisi kahlata läpi kaikki Salosen kommentit, joissa hän kiitteli Marinia.
Ilmoita asiaton viesti
Niemeläinen, en olisi uskonut sinua profiilisi perusteella ihan noin typeräksi. Ehkä olisi syytä uudistaa profiilisi tähän päivään sopivaksi.
”Kahlaamissani” Salosen 2022 luvun kahdessa blogikirjoituksessa ei ollut yhtään Marinia koskevaa sanaa tai lausetta, ei kiittävää eikä moittivaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kiittikö vai moittiko Salonen Sauli Niinistöä?
Ilmoita asiaton viesti
Karhunen, löydät Salosen historiasta 10.5.2022 kirjoittaman blogikirjoituksen 134 puolesta 11 vastaan ja lukea sen itse. Löydät siitä oikean vastauksen.
Ilmoita asiaton viesti
Luin sen jo. Vastaa nyt kysymykseen, kiittikö vai moittiko Niinistöä, vai mainitsiko edes? Kysymys on vaikea, mutta helpotan vähän ja kopsaan tähän pätkän ko. Salosen blogista:
”Suomi jättää hakemuksensa Natoon ensi viikolla vankalla demokratian myötä toteutuneella parlamentaarisella tuella ja suoralla kansanvaalilla valitun presidentin tukemana. Vihdoinkin.”
On mainittu sekä parlamentaarinen eli eduskunnan tuki ja presidentin tuki Nato-jäsenyyden hakemiselle, ja Marinin hallitushan se oli joka teki esityksen jäsenyyden hakemisesta, jota tuettiin. Se mitä Marin ja Niinistö tekivät jäsenyyden hakemisen eteen, ja missä aikataulussa, selvisi kokonaisuudessaan vasta myöhemmin. Joten ei Salosta voi takinkäännöstä syyttää.
Ilmoita asiaton viesti
Niin ymmärsin. Mutta mitä väliä näet asialla olevan?
Ilmoita asiaton viesti
Mikä merkitys oli Niinistön jahkailun lisäksi sillä, että hänellä oli varsin läheiset välit Putiniin, jostain luin, että tapasivat kuusitoista (16) kertaa toisiansa mm. jääkiekon merkeissä. Jos Halonen olisi juossut tuon määrän Putinin vieraana mikä haloo olisikan noussut, mutta juuri tuo Niinistön kansansuosio ja herkkäipiäisyys ja puhutaan jopa hänen kostonhalusta (tap. Ilkka kanerva) pitivät niin lehdistön kuin keskeisten politiikkojen suut kiinni, Marin vaan, uuden sukupolven edustajana, tähän ei suostunut.
Ilmoita asiaton viesti
”Jos Halonen olisi juossut tuon määrän Putinin vieraana mikä haloo olisikan noussut…”
Yleensä mennään jos kutsutaan, oli sitten kohteena Moskova tai Washington DC.
Ilmoita asiaton viesti
Luulisi että kaikki ovat tyytyväisiä kun vihdoin kuulumme Natoon.
Mutta ei…. väärin liitytty, väärien ihmisten toimesta….
Marin, Saarikko ja Andersson tekivät jo kunnioitettavan työn kun käänsivät omien puolueidensa jäärät Naton taakse. Hallitushan olisi voinut vaikka kaatua.
Tiedustelutieto kertoo että suurin katkeruus ja kateus löytyy persujen johdosta.
H-a osaa laskea että 2017 puoluekokouksessa kun Jussi Niinistö pelattiin törkeästi ulos ja puolue hajosi, se vei häneltä pääministerin paikan ja paikan historiassa. Lisäksi paikan Ukrainan ykkös tukijana veikin Marin.
Ilmoita asiaton viesti
Näin. Meikämandoliinihan ei tuossa vuosina 2020-22 juuri muuta tehnytkään kuin selvitti, miksi ”Nato-jäsenyys on maamme etu”. Ja sitten eikun kuuntelemaan loputtomia mutkutteluja, mikä oli ihan hauskaa. Ja sekin oli mukavaa, että sain paljon uusia kokoomuslaisia kavereita.
Yleensä en viitsi paljon mistään sisäpoliittisista asioista huudella, mutta kun tämän blogikirjoituksen julkaisemisesta on jo tovi aikaa, eikä näitä tässä vaiheessa enää monikaan lue, niin tunnustettakoon, että kiitollisuuteni Sannaa kohtaan oli sen verran overwhelming, että menin ja äänestin tyttöä viime vuonna. Siis ihan silkkaa kiitollisuuttani.
Koska Sannan esimerkki oli lopultakin äärettömän tärkeä, koska demarien äkkikääntymyksen vanavedessä perussuomalaisten ja keskustan oli kovin helppo tulla perässä. Ja vihreiden. Ja pienellä nikottelulla jopa vasemmistoliiton. Ja pakotti vielä Ruåtsinkin Natoon; siihen ei ihan turhat tytöt pysty!
Muistutettakoon vielä, mitä selitin aikoinaan moneen kertaan: mistään en löytänyt yhtäkään mielipidetiedustelua, jossa kansalaisten enemmistö olisi jäänyt vastustamaan Suomen Nato -jäsenyyttä, jos valtiojohto olisi ilmaissut kantanaan, että ”nyt mennään”. Ei vain viitsinyt ilmaista, ennen kuin oli lopulta pakko.
Ja vielä: hämmästyttävän yhdenmukaisesti meillä vieläkin jaksetaan kuvitella, että Venäjän nopea voitto Ukrainassa olisi vääjäämättä sulkenut Suomen Nato-tien. Kun tämähän on täydellistä hölynpölyä ja jonkin Venäjän ylenmääräisen mahtavuuden ylikuvittelemista. Nimittäin: Yhdysvallat ei missään vaiheessa viestinyt, että Suomen ja Ruotsin Nato -jäsenyydet olisivat olleet millään tavalla sidoksissa Ukrainan sotatapahtumiin. Miksi ihmeessä olisivat olleet??? Koskahan me tämän hölmöilyn ymmärrämme lopettaa?
Ilmoita asiaton viesti
Peukutin totta kai vanhan Naton puolestapuhujan Veijon kommenttia, mutta olen sitä mieltä että jos Venäjä olisi vaihtanut Ukrainan johdon muutamassa päivässä ja ilmoittanut että samoin käy muillekin (lue Suomi) jotka yrittävät liittyä Naton jäseneksi, niin emme olisi jäsenhakemusta tehneet eikä meitä olisi Naton ja Yhdysvaltojen taholta siihen mitenkään rohkaistu. Ruotsi sen sijaan olisi todennäköisesti liittynyt Natoon. Olisimme jääneet rautaesiripun väärälle puolelle ja Niinistö olisi ruvennut ravaamaan alituiseen Moskovassa korostamaan hyviä ja luottamuksellisia suhteita.
Ilmoita asiaton viesti
Nän juuri kaikki suomalaiset näyttävät kuvittelevan, ihan yhtenä miehenä ja naisena. Koska Venäjä se olisi osoittanut olevansa niin mahtava, että sehän olisi tuosta vain pompotellut ja käskytellyt kaiken maailman Natot ja Yhdysvallatkin täysin mielensä mukaan.
Tämä harha ei tosiaan taida kadota suomalaisten mielistä koskaan. (No. onneksi sillä ei ole enää mitään väliä.)
Ilmoita asiaton viesti
Ukraina on pyytänyt lupaa saada ampua läntisillä pitkän matkan ohjuksilla Venäjän puolella sijaitsevia ammus- ja polttoainevarastoja sekä lentokenttiä, mutta lupaa ei ole hellinnyt. Miksi? Koska lännen johtajat pelkäävät edelleen Venäjän uhkauksia, vaikka kaikki edellisetkin ”punaiset viivat” ovat osoittautuneet bluffiksi. Venäjä ei ole mahtava, mutta kerro se lännen johtajille.
Minun mielestäni Yhdysvaltain, Britannian, Ranskan ja Saksan tulisi yhdessä tuhota ryssien Ukrainassa oleva sotavoima totaalisesti ja palauttaa ryssien miehittämät alueet takaisin Ukrainalle. Se ei olisi sen vaikeampi tehtävä kuin Irakin armeijan tuhoaminen Persianlahden sodassa 2003. Venäjä ei uskaltaisi hyökätä yhteenkään Natomaahan kun tietäisi saavansa vielä pahemmin turpiinsa. Miksi näin ei tehdä? Siksi että lännen johtajat pelkäävät Venäjän turvautuvan ydinaseisiin. Ei se turvaudu kun tietää että rajoitetussakin ydinsodassa sen menetykset olisivat valtavat.
Ilmoita asiaton viesti
Hyökkäyksen tuloksesta ei ollut tietoakaan kun
Ylen kysely: Enemmistö suomalaisista kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on saanut aikaan historiallisen muutoksen suomalaisten suhtautumisessa Nato-jäsenyyteen.
Taloustutkimus toteutti kyselyn viime viikolla samaan aikaan, kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan.
Ylen Taloustutkimuksella teettämä kysely toteutettiin internetpaneelissa 23.2–25.2.2022.
https://yle.fi/a/3-12336530
Ilmoita asiaton viesti
Voin olla vähän turhankin pessimisti, mutta kun Ukrainan johto olisi 27.2.2022 vaihdettu, Zelensky ammuttu ja uusi väliaikainen hallitus ilmoittanut että vastarintaa ei pidä jatkaa, niin Suomen valtiojohto, Niinistö etunenässä, ei olisi korvia lotkauttanut tuolle galluptulokselle. Etenkin kun Niinistö olisi saanut puhelinsoiton Putinilta.
Ilmoita asiaton viesti
Arveletko esimerkiksi että läntinen maailma olisi painanut villaisella Putinin erikoisoperaation ja odotellut mihin seuraavaksi, tai seuraavien galluppien jälkeen olisi järjestetty kansanäänestys?
Ilmoita asiaton viesti
Talouspakotteita olisi vähän lisätty ja siinä kaikki.
Ilmoita asiaton viesti
Lisää mutua?
Ilmoita asiaton viesti
Tietysti on mutua, koska noinhan ei tapahtunut. Jos tämä spekulointi tuntuu turhalta, niin älä turhaan kommentoi 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Turhaan toivot:)
Ilmoita asiaton viesti
Veijo, ajattelin vielä perustella miksi uskon että Suomen Natoon liittymisestä ei olisi tullut mitään jos Ukraina olisi kaatunut parissa päivässä.
Venäjän sotilasmahti on nyt osoittautunut kuplaksi, mutta niin ei ajateltu vielä sen hyökätessä klo 5 aamulla 24.2.2022. Yhdysvallat ei ensireaktiossaan tarjonnut sotilasapua Ukrainalle vaan Zelenskyille pakoreittiä. Venäjää pidettiin maailman toiseksi suurimpana sotilasmahtina Yhdysvaltain jälkeen ja ja monessa suhteessa tasavertaisena sen kanssa. Vasta kun Venäjän ”sotilaallinen erikoisoperaatio” lässähti jo ensipäivien surkeaan epäonnistumiseen, tajuttiin että Venäjän asemahti olikin varastettu ja sijoitettu Lontoon Belgravian palatseihin ja Marbellan huviloihin. Sen jälkeen lännessä päätettiin tosissaan auttaa Ukrainaa torjumaan hyökkäys.
Venäjä oli syksyllä 2021 esittänyt vaatimuksen siitä, että Natoon ei saa ottaa enää uusia jäseniä. Vaatimus luonnollisesti torjuttiin eikä sitä otettu vakavasti. Jos Venäjä olisi muutama kuukausi tuon jälkeen vaihtanut lähes 50 miljoonan asukkaan Ukrainan hallinnon mieleisekseen noin vain ja tehnyt siitä Valko-Venäjän kaltaisen liittolaisen ja ilmoittanut että jatkoa voi seurata, niin sen vaatimukseen olisi suhtauduttu lännessä sen jälkeen toisella tavalla. Suomi olisi sen jälkeen ollut ainoa Venäjän läntinen Natoon kuulumaton rajanaapuri, joka ei olisi ollut sen suoranaisessa hallinnassa. Suomi ei olisi missään tapauksessa uskaltanut hakea Naton jäsenyyttä ja ja Suomelle olisi Naton taholta ilmoitettu, ei toki julkisesti, että se ei olisi toivottavaakaan. Meidän ”nato-optiomme” olisi osoittautunut kuplaksi. Ruotsi olisi sen sijaan ryhtynyt jollain aikavälillä hakemaan Naton jäsenyyttä ja se olisi otettu. Venäjälle tämä olisi käynyt. Eräänlainen uusi Molotov-Ribbentrop etupiirijakosopimus.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrän tuotakin esittämääsi näkökohtaa ja annoin ”armosta” peukun. Nyt täytyy kuitenkin muistaa, että kaikenlainen jossittelu on aina ”toisen potenssin hypoteesia” tyyliin ”jos jotain olisi tapahtunut mikä ei tapahtunut, niin olisiko sitten tapahtunut seuraavaa”.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos armopeukusta, mutta kuten eräs vakiokirjoittajamme on ilmaissut ”Speculare necesse est” 😀
Tämän jossittelun idea on kritisoida sitä, että kun Suomi viivytteli parikymmentä vuotta Natoon liittymistä, niin millaisen riskin siinä otimme. Päättäjienkin pitäisi vähän ”jossitella” ja miettiä eri skenaarioita (no varmaan niin tekevätkin …). Suomessa kuviteltiin että olemme joku ”Pohjolan Sveitsi”, mitä emme todellakaan olleet!
Ilmoita asiaton viesti
Niin. Näin ajattelevat ja vakaasti uskovat tänä päivänäkin likimain kaikki suomalaiset: ”Mitä se pieni uhrattava Suomi siellä vikisee ja tättähääräilee? Me tehdään nyt just niinkuin käden käänteessä mahtavan `Uuden Neuvostoliiton` luonut mahtava sotapäällikkö V.Putin määräilee.” Koko Natokin olisi lopulta suostuttu kutistamaan vuoden1997 rajoilleen, koska voittamaton ihmisjumala Putin olisi niin tahtonut ja vaatinut. Vain entisen DDR:n Nato olisi siis saanut enää pitää, ja senkin vain johtaja Putinin armosta.
Minä näen tällaisen ajattelun täysin pöljänä ja lapsellisena, mutta koska ymmärrän jääväni ymmärryksineni mitättömään vähemmistöön, niin annan kaikin mokomin kaikkien jäädä omaan uskoonsa. Koska, niin kuin jo Fredrik Suuri (tai joku muu suuruus) joskus muinoin sanoi: ”Kukin tulkoon autuaaksi omasta uskostaan”. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Sinä olet Veijo ikuinen optimisti ja minulla on taipumusta pessimismiin 🙂
Onneksi meidän molempien pitkäaikainen toive ja polemisointimme aihe täällä, Suomen jäsenyys Natossa, on tosiasia ja nuo jossitteluni vain jossitteluja.
Ilmoita asiaton viesti
Se on juurikin näin. Ihan vain saadakseni viimeisen sanan, niin änkyröin vielä tämän verran:
Kaikkien näiden pöljien suomalaisten harhakuvitelmien perustana on kuvitelma siitä, että kaikki Natossakin, ihan Bideneita ja Stoltenbergeja myöten, pelkäävät Venäjää ja Putinia tasan yhtä paljon kuin me suomalaisetkin keskimäärin. Ja tässä piilee se pöljyyksien pöljyys ja kaikki pöljyys. Jolla ei onneksi nyt sitten tosiaan ole enää höttösen pöläyksen vertaa väliä.
Ilmoita asiaton viesti