Pääministeri Marin ohjaa esimerkillään ajan kuvaa, työn lomassa bailataan.

Tämän päivän Etelä-Suomen Sanomat julkaisi mielipidepalstallaan (https://www.ess.fi/paakirjoitus-mielipide/4797374) kirjeen, jossa Hämeen poliisin pääluottamusmies avasi työtuomioistuimen päätöstä: kysymys oli siitä, mikä on poliisin työaikaa. Työtuomioistuin päätti, että työajaksi ei lasketa aikaa, jonka hampaisiin asti aseistettu poliisi viettää siirtyessään kohteeseen, jossa varsinaiset aktiivityötehtävät toteutetaan. Tässä on analogia pääministeri Mariniin: pääministeri on ”hampaisiin asti aseistettu”, kun hän on ilmoittautunut töihin, esim. lomansa jälkeen. Kun Marin lähtee bilettämään, hän toteuttaa vain työtuomioistuimen päätöksen 13.6.2022 henkeä. Voivatko nyt poliisit venyttää työtuomioistuimen päätöstä 13.6.2022 samassa hengessä, kuin Marin: kun ”just ny” ei ole mitään aktiivista, mennään bailaamaan… Yksi ero Marinin ja poliisien välillä on, että Marinilla juoksee palkka, poliiseilla ei. Erona on myös, että poliiseilla on mukanaan tuliaseita, sähkölamauttimia sun muita vempaimia, puhelimen lisäksi, Marinilla puhelin ja turvahenkilöt.

Tuomioistuimet ovat viime aikoina ajautuneet tekemään monenlaisia hyvinkin ristiriitaiselta kuulostavia päätöksiä, joista esimerkkejä löytyy minunkin blogeista. Se on kantanut veronsa myös tuomioistuinten työilmapiirissä, josta olen kirjoittanut blogissa ”Karu raportti”. On paljon hiljaisia signaaleja, jotka voidaan tulkita merkeiksi muuttuvista ajoista: vanhat lakien sitovuussäännöt eivät enää pidä. Usein tuppaa löytymään yleisölle tuntemattomia tapoja ratkaista oikeudellisia ristiriitoja ohi yleisesti hyväksyttyjen oikeuden tulkintanormien.

Suomessa on erilaisia hallinnon ”laadunvarmistusmekanismeja”, joiden tehtävänä on pitää hallinnon laatu tasaisen korkeana. Niistä monien toiminta on kuitenkin viime aikoina ohjautunut ”runokirjatasolle”. Tällä menolla päädymme jälkineuvostoliittolaiseen oikeusjärjestelmään, mitä suojelupoliisi kuvasi eräässä kurssimateriaalissaan: se voittaa, jolla on ystäviä korkeammassa oikeusasteessa.

0
PekkaReiman
Kokoomus Lahti

Antaa lahjakkuuden loistaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu