Se on, Parikkalalaiset, valinnan paikka

Parikkalan kunnalliselämä on ollut viime vuosina vauhdikasta ja monien käänteiden värittämää. Parikkalan tarkastuslautakunnan puheenjohtaja, vanhempi rajamies Jouni Kiviaho intoutui jopa nimittämään minut synnynnäiseksi valehtelijaksi. Anteeksipyyntöä odotellessani avaan Parikkalan ydinkysymystä, rajanylityspaikan tilannetta.

Parikkalassa on tiivis ryhmä ”rajat kiinni” -ryhmä, joka on lähettänyt jopa tasavallan presidentti Sauli Niinistölle vetoomuksen estää Parikkalan rajanylityspaikan kansainvälistäminen ks. Itä-Savo https://www.ita-savo.fi/paikalliset/4165180 . Tämä ”Rajat kiinni” -ryhmä on ollut tehokas, se on pystynyt yli 20 vuotta neuvottelemaan Parikkalan rajanylityspaikan kansainvälistymisestä päätymättä kansainvälistymiseen.

Tulin Parikkalaan elinkeinojohtajaksi kesällä 2016.  Sovimme kunnanhallituksen rekrytointineuvotteluissa, että Parikkalan rajanylityspaikan kansainvälistäminen on ykkösteemani. Tässä yhteydessä kerroin tavoitteekseni siirtyä eläkkeelle vuonna 2025 kunnasta, joka menestyy parhaiten Suomessa.

Parikkalassa on ollut monenlaista kehittämisen paikkaa, ehkä isoin niistä on ”salatut kansiot”: Olanderin kunnanjohtajajupakan jäljiltä mistään asiasta ei ota selkoa Parikkalan kunnan arkistosta, vaan on tarvittu muita keinoja. Elinkeinoja kehittäessäni kävi ilmi että, paitsi puunjalostusteollisuuden kannalta, myös koko pohjoisen pallonpuoliskon kaupankäynnin kannalta Parikkala on avainpaikka: Venäjän historiallinen kanavajärjestelmä mahdollistaa laajan proomukuljetusten hyväksikäytön sekä Suomen puunjalostusteollisuudelle että Venäjän kulutustavarateollisuudelle. Venäjän nykyfederaatio on vuosien mittaan kehittänyt Parikkalan naapuriin Elisenvaaraan myös maaliikenteen solmukohdan, josta pääsee paitsi jäämerelle, myös minne tahansa Venäjälle, kun on edes jonkinlaiset pyörät alla.

Vuonna 2019 elinkeinojen kehittämiseni oli siinä vaiheessa, että julkaisin menestyksellä Parikkalan elinkeino-ohjelman – kiitos elinkeinoryhmälle, joka ei painostuksessa taipunut, itse jouduin työpaikkakiusaamisen synnyttämälle sairauslomalle. Päätös rajanylityspaikan kansainvälistämisestä tuli hallitusohjelmaan. Perustin kunnanvaltuuston ja kunnanhallituksen ohjeiden mukaisesti Parikkalan Raja Oy:n likimain samana päivänä, kuin hallituskin teki päätöksensä. Parikkalan Raja Oy:n perustamista alustin jo pari viikkoa aiemmin ”Lautaa Rajalle” jutulla: https://newspool.fi/kansainvalista-kauppaa-itaisen-rajan-kautta/. Ilmeisesti tässä vaiheessa kunnanjohtaja, rajaeversti EVP Vesa Huuskonen huomasi kauhukseen Parikkalaan syntyneen realistisen ”rahat kiinni” -vaihtoehdon: Parikkalasta muodostuisi väistämättä globaalin kaupan keskus rajan avautuessa. Parikkala on ainoa paikka, mihin voi luontevasti sijoittaa samalle alueelle kansainväliset vesi- rautatie- ja maantiekuljetukset sekä EU:ssa että Venäjällä. Jopa Siperian rataa pystytään hyödyntämään, kun Kiinan, EU:n ja Venäjän Kazakstanin aloite Laatokan pohjoistuolisesta ratayhteydestä Kiinaan ja Japaniin toteutuu ja väistää Moskovan ja Pietarin junaruuhkat.

Tämän elinkeinopoliittisen vaihtoehdon esittäminen Parikkalassa muutti työnantajani Patikkalaksi: potkut tuli, ja KHO:ssa tavataan.

Lopuksi pyydän herra tasavallan presidenttiä tutkimaan tarkkaan tätä Parikkala-jupakkaa. Saattaa olla, että Geneveen, Putinin ja Bidenin neuvottelupöytään voisi tästä löytyä yhteistä intressiä, Yhdysvallathan on Suomesta koillisväylän päässä. En usko, että Biden uhkaisi ensi töikseen lähettää lentotukialuksia Venäjän vesille turvaamaan koillisväylän meriliikennettä, kuten taannoinen Yhdysvaltain presidentti esitti. EU:n, Kiinan ja Japanin liittyessä koillisväylä-kimppaan, yhteisestä intresseistä muodostuu globaalinen ilmastoteko, joka vähentää pohjoisen pallonpuoliskon kaupan päästöjä enemmän kuin mikään muu toimi. Kaupan käynnin helpottumisesta puhumattakaan.

Paljonko tässä painaa Parikkalan ”rajat-kiinni” ryhmä?

0
PekkaReiman
Kokoomus Lahti
Ehdolla kuntavaaleissa

Työelämässä kokemusta nelisenkymmentä vuotta monenlaisista riennoista, ja kokemus kartuu yhä...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu