Anteeksi vai olenko pahoillani

Saatan olla väärässä, ja usein olenkin, mutta siitä huolimatta rohkenen lähes väittää että Suomi on nöyryytettyjen anteeksipyytäjien maa, jossa harvemmin vilpittömästi ollaan pahoillaan. Pyydän anteeksi, jos olen väärässä, mutta mietin vakavasti pahoittelisinko sittenkään.

Missään muussa maassa en ole törmännyt samanlaiseen anteeksi pyytämisen kulttuuriin. Ken taitaa kertoa mistä tämä anteeksi pyytämisen pakko tulee? Anteeksi pyytäminen muuten ei ole aivan sama asia kuin se, että on pahoillaan jostain sanomastaan tai tekemästään.

Viimeistään koulussa se opittiin, keinotekoinen teennäinen ja pakotettu anteeksi pyytäminen. Koin sen perin epämiellyttäväksi ja osin jopa perverssiksi. Etten sanoisi nöyryyttämiseksi ja kyykyttämiseksi.

Minulla oli kohtuullisen pitkä koulumatka, silloin muinoin, ja eräänä aamuna bussikuski töräytti pöpelikköön. Myöhästyin koulusta, kuinkas muuten.

Mutta arvovaltainen opettaja pakotti minut pyytämään anteeksi. Erinäisten uhkailujen jälkeen suostuin:

”Onko opettaja hyvä ja antaa anteeksi että myöhästyin”

Vältyin muilta rangaistuksilta. Sellaisessa maassa elämme. Pyydän anteeksi ja kovasti aidosti pahoittelen, jos joku tästä tekstistä mielensä pahoittaa.

Minä muuten en usko pätkän vertaa poliitikkojen anteeksipyyntöihin. Vielä vähemmän arvostan sitä että aikuiset poliitikot vaativat aikuisilta poliitikoilta anteeksi pyytämistä.

Ei anteeksi pyytäminen pakon edessä mitään pyhitä.

 

 

pekkasiikala1
Orimattila

1948 syntynyt. Täällä blogistina ensimmäisen kerran 2008. Edustaa vain itseään eikä tarvitse ottaa vakavasti. Ärsyttäjä ääriään myöten.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu