Yleinen mielipide ja miten se luodaan

Miten yleinen mielipide Suomessa muodostetaan, ja kuka sen muodostaa? Sen, jota jopa poliitikot herkällä korvalla kuuntelevat?
Vastaus on jokseenkin yksinkertainen. Sanoma Median omistama STT moderoi lähes kaikkien arvostettujen medioitten artikkeleiden kommentoinnin. Siis yli 60:n sanomalehden, ja sen lisäksi tietysti Ylen.
Käytännössä tämä voi tarkoittaa (ja oman testaukseni mukaan tarkoittaakin) sitä, että vain yhdenlaiset kommentit julkaistaan. Muut moderoidaan jo ennakkotarkastuksessa suoraan roskakoriin. On siis kyse valtavasta vallan keskittämisestä käsittämättömän pienelle joukolle.
Aktiivisia kommentoijia esimerkiksi Helsingin Sanomien verkkojulkaisuissa ja Ylen sivuilla on erittän vähän. Heitä voi olla satoja tai muutamia tuhansia, enintään. Itse asiassa tuon tarkistaminen on hyvin helppoa, koska Hesarin ja Ylen uutisia ja artikkeleita voi kommentoida vain nimellä (HS) tai rekisteröidyllä nimimerkillä (Yle).
Käytännössä Sanoma Media eli arkisesti Hesari päättää melkein missä tahansa kuka saa kommentoida, ja etenkin miten saa kommentoida.
Moinen keskittäminen on demokratian kannalta hyvin vaarallista, ja journalismille sekä tiedonvälitykselle se oli jo alusta alkain kuolinisku. Hämmästyttävän harvat meistä näet ymmärtävät että juuri kommenteilla tiedotusvälineet ohjaavat yleistä mielipidettä, joka siis ei ole lähellkään yleistä mielipidettä.
Raflaava valikoitu otsikko valikoidusta aiheesta valikoidulla asenteella, vähän leipätekstiä, ja kommentointi sitten hoitaa sen mitä media itse ei suoraan kehtaa hoitaa.
Tässä pitää STT keskitetysti huolen, epäilemättä omistajansa (Sanoma Media) ohjausta noudattaen.
Ei, kyseessä ei ole sensuuri. Kyseessä on moraaliton tapa käyttää valtaa väärin väärässä yhteydessä.
Voisin uskoa, jos johonkin vielä uskoisin, että missään muussa maassa, ehkä Venäjää, Puolaa ja Unkaria lukuunottamatta, moinen keskittyminen ei olisi mahdollista eikä edes sallittua.
Murheellista on se, että ihmiset enimmäkseen eivät tiedä eivätkä ymmärrä miten heitä ohjaillaan, ja miten uskomattoman pienellä ryhmällä se tehdään.
Kansaa viedään kuin pässiä narusta.
Mukavaa vappua toivotan siitä huolimatta!
pekkasiikala1
Orimattila

1948 syntynyt. Täällä blogistina ensimmäisen kerran 2008. Edustaa vain itseään eikä tarvitse ottaa vakavasti. Ärsyttäjä ääriään myöten.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu