Hallituksen lakiesitys poronhoitolain muuttamiseksi on perustuslain ja ihmisoikeuksien vastainen

Hallitus antoi MMM:n valmistelevan lakiesityksen Poronhoitolain muuttamiseksi. Asia tuli painetun median kautta julki viime viikolla ja siitä on sen jälkeen käyty hyvää ja vilkasta keskustelua ”Poronhoito lainmuutoksella yhteiskuntakelpoiseksi” fb-ryhmässä ja laajemmin kansalaisten keskuudessa.

Poroton kansa on tuominnut hallituksen esityksen yksimielisesti. Muutosesitys ei tuo mitään parannuksia entiseen. Edelleen porolliset ja poroton kansa jäävät riitelemään porojen aiheuttamista vahingoista yksityiselle omaisuudelle.

Vaikka muutosesityksen mukaan nykyiset kuntakohtaiset arvioimislautakunnat lakkautetaan ja tilalle perustetaan porovahinkolautakunnat ja lainkäyttötoimivalta riita-asioissa siirretään yleisille tuomioistuimille, ei tällä poronhoitolakiin edelleen jäävää riitoja synnyttävää pääongelmaa ratkaista. Pääongelma on porojen vapaa laidunnusoikeus, jolla loukataan kansalaisten perus- ja ihmisoikeuksia. Hallituksen uusi lakiesitys on edelleen perustuslain ja ihmisoikeuksien vastainen. 

Hallituksen torso esitys tulee hylätä eduskuntakäsittelyssä. Saamelaisten asia ja perinteinen poronhoito-oikeus tulee käsitellä erikseen. Nyt kysytään myös perustuslakivaliokunnalta, valvooko se nimensä mukaisesti todellisuudessa Suomen perustuslain noudattamista? Jos lakiesitys menee mukisematta perustuslakivaliokunnassa läpi, olemme jälleen sen kysymyksen edessä, toteutuuko Suomessa oikeusvaltioperiaate ja voiko yksittäisellä tavallisella lailla kävellä perustuslain ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen yli?

Asiaan liittyen poimin fb-ryhmäkeskustelun hyvistä puheenvuoroista yhden hyvän, missä asia oli erinomaisesti tiivistetty. 

”En usko mitään sopua tulevan koskaan. Jos tuomioistuimet hoitavat hommansa niin jossain vaiheessa päättäjienkin on todettava, ettei koko poronhoidossa tai sen harrastamisessa ole nykypäivänä mitään järkeä varsinkaan eteläisellä poronhoitoalueella. Jos elinkeinonharjoittajalle ei kerry edes kohtuullisesti yrittäjätuloa poroelinkeinostaan niin toiminta pitäisi lopettaa jo sen perusteella kannattamattomana. Eihän elinkeino ole edes elinkeino jos yrittäjän ”palkka” kostuu pelkistä tuista ja vahinkokorvauksista. Kun tuon elinkeinon harjoittaminen aiheuttaa vielä monenlaisia ongelmia niin laki olisi jo aikoja sitten pitänyt päivittää tälle vuosituhannelle. Kepulla on edelleen todella paljon valtaa, vaikka puolueen kannatus on ennätyksellisen surkea.”

Lisäsin keskustelun yhteydessä tuohon hyvään puheenvuoroon seuraavan kommentin:

  • Pekka Säkkinen

    Keskustan valtakunnalliset, alueelliset ja paikalliset napamiehet ja -naiset pystyisivät kyllä ongelman nopeasti ratkaisemaan sivistyneen yhteiskunnan tasolle, jos olisi tahtoa, mutta tahtoa heillä ei ole.

    Tuon jälleen esille, että näin nimenomaan totesi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen tapaamisessamme Seinäjoella elokuussa 2019. Luotin silloin vahvasti Antti Kurvisen sanaan, mutta edelleen ollaan asian suhteen lähtökuopissa. Onko Antillakaan lopulta mitään valtaa puolueessa, tai oikeasti tahtoa?

    Entäpä sitten keskustan paikalliset poronhoitoalueen napamiehet ja -naiset? Jos heitä menisi bussilastillinen Helsinkiin keskustan eduskuntaryhmään vaatimaan todellista lakimuutosta, muutos tulisi. Onko myös heilläkään oikeasti tahtoa ratkaista ikuista ongelmaa? Tämän asian ympärillä on paljon kysymysmerkkejä, joihin sietäisi saada oikeita vastauksia. Tahto tässä asiassa on varmaan se oikea sana.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu