Kuntien ja kaupunkien järjestyssäännöt kuntoon
Valtiovalta ei omalla lainsäädännöllään piittaa Pohjois-Suomessa poronhoitoalueella kansalaisten hyvinvoinnista eikä kuntien ja kaupunkien yleisestä järjestyksestä ja turvallisuudesta laiduntamalla tuotantoeläimiä (poroja) holtittomasti kirkonkylien ja kaupunkien keskustoissa sekä vilkkaasti liikennöidyillä valta- ja maanteillä.
Kuntavaalit ovat tulossa, ja suuri määrä ehdokkaita on jälleen pyrkimässä vallankahvaan kunnissa ja kaupungeissa. Valtaan siis halutaan, mutta mitä vallalla tehdään, jos sitä ei osata tai haluta käyttää kansalaisten, kuntalaisten parhaaksi?
Yhteisten asioiden hoitaminen tarkoittaa kaikkien kansalaisten asioiden hoitamista, ei pelkästään vallanpitäjien omien asioiden hoitamista tai jatkopaikan varmistamista olla puuttumatta konkreettisiin epäkohtiin mielistelemällä vähän joka suuntaan. Aratkin asiat on uskallettava ottaa käsittelyyn, ja vaatia kestävien ratkaisujen aikaan saamista. Poroharrastaminen saattaa olla monille paikallistason vallanpitäjille arka asia, mutta sitä se ei enää 2020-luvun yhteiskunnassa saisi missään tapauksessa olla. Mitään ikiaikaisuutta ei ole olemassakaan, eikä sen myötä erillisoikeuksia joille kuille voida pitää voimassa ikuisesti.
Kansalaisilla on oikeutettua vaatia kuntapäättäjiä ottamaan ohjakset omiin käsiin paikallistasolla kunnissa ja kaupungeissa, jos valtiovalta ei kykene paikallistasolla toimimaan sivistyneesti ja huolehtimaan yleisestä turvallisuudesta ja järjestyksestä.
Rehottava poroharrastaminen on asia, jossa ensinnäkin valtiovalta on säätänyt väärän lain, ja toiseksi sitäkään väärää lakia ei poroharrastelijoiden keskuudessa kunnioiteta ja noudateta. Se on tullut kaikille täysin selväksi. Eikä valtiovallan pienet vastikään tehdyt lakipykälämuutokset perusasiaa muuta yhtään mihinkään.
Rehottava harrastelu jatkuu entiseen malliin. Harrastelijoiden eläimet vaeltelevat pitkin kuntataajamien ja kaupunkien keskustoja ja paskovat ja sotkevat paikkoja sekä aiheuttavat turvattomuutta ihmisten keskuudessa, kuten myös aiheuttavat suurta turvallisuusriskiä valta- ja maanteillä ruuhkaisen liikenteen keskellä.
Kun valtiovalta on kykenemätön huolehtimaan yleisestä järjestyksestä ja turvallisuudesta poronhoitoalueella, meillä kansalaisilla, veronmaksajilla on todellakin oikeus vaatia, että kuntien ja kaupunkien virkamiesjohto ja poliittinen johto ottavat vastuun asiassa ja laittavat järjestyssääntönsä kuntoon niin, että rehottava poroharrastaminen omassa kunnassaan tai kaupungissaan ei ole enää mahdollista.
Poliittiset liikkeet valtakunnan tasolla puhuvat kuorossa, että valtaa ja vastuuta pitää siirtää enemmän paikallistasolle. Nyt Pohjois-Suomessa tähän olisi erinomainen tilaisuus. Kunnat ja kaupungit yksi toisensa jälkeen kun ottavat ohjat omiin käsiinsä, valtiovallan on sen jälkeen pakko tulla perässä ja säätää lait kuntoon rehottavan poroharrastamisenkin kohdalla.
Esittämäni malli on normaalin järjestyksen malliin nähden käänteinen. Normaalisti valtio säätää toimivat lait ja paikallistasolla niitä noudatetaan, mutta nyt poronhoitoalueella tämä ei toimi. Siksi tuleville kuntapäättäjille ehdotan vastuunottoa asiassa, ja aivan erillisen järjestyssäännön ottamista työkalupakkiin rehottavan poroharrastamisen kuriin saamiseksi.
Blogisi on sikäli virheellinen, että kunnilla ei ole enää omia järjestyssääntöjä 2003 voimaantullut Järjestyslaki kumosi ja korvasi ne.
Ilmoita asiaton viesti
”Säännöt ja ohjeet
Kunnallinen päätöksenteko perustuu kuntalakiin. Kuntalain 12 luku sisältää säännökset kunnan päätöksenteko- ja hallintomenettelystä. Toimintaa ohjataan valtuuston hyväksymillä säännöillä ja ohjeilla.”
Valtuusto voi tarvittaessa ottaa työkalupakkiinsa omaan kuntaansa soveltuvia sääntöjä ja ohjeita. Kunta siis voi yhä omilla päätöksillä ja omalla hallintomenettelyllään päättää esimerkiksi taajaman järjestyksestä, yleisestä siisteydestä ja turvallisuudesta. Mahdollisuuksia on, jos on poliittista tahtotilaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kuntalain 12. luku ei käsittele lainkaan ’taajaman järjestykseen’ tms. liittyviä asioita, vaan päätöksenteon ja hallinnon järjestämistä ja toteuttamista.
Kunta ei voi tehdä mitään omia järjestyssääntöjään, koska järjestyslaki on ylemmän tason säädös kuin valtuuston päätös.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikeaahan se tietenkin on. Mutta politiikassa kaikki on mahdollista. Huomasit varmaan, että minun sanoma on filosofinen. Siksi pyydän, että ei takerruttaisi niin pieneen kuntalaki-inttoon, vaan keskityttäisiin asioiden kuntoon panoon. Kunnatkin voivat poliittista ääntä pitämällä saada paikallistasolla asioita valtiovallan kuuroille korville kuulutettua, että esimerkiksi tuotantoeläimiä ei kuulu 2020-luvulla laiduntaa taajamien keskustoissa, kuten nyt tehdään. Haen asiassa laajempaa huomiota, se piti blogissani kyllä käydä selväksi. Mitkään asiat eivät yhteiskunnassa korjaannu, jos ei ole tahtoa, eikä oikeanlaista vastuunottoa korjata niitä. Olen yhä sitä mieltä, että kunnatkin voivat esittämäni asian suhteen tehdä aloitteita valtiovallalle, jos nimenomaan sitä tahtoa olisi. Ei näperrellä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei. Kuntien pitää noudattaa, mitä valtiotasolla on tehty.
Olisi äärimmäisen vaikeaa sukkuloida kotimaassa, jossa jokaisella on tehty erit säännöt.
Tekemällä lainvastaisia päätöksiä syyllistyy näihin:
https://www.minilex.fi/a/rikoslaki-ja-virkarikos
Ilmoita asiaton viesti
Jos eivät kunnat pysty tekemään suoranaisia päätöksiä, niin kyllä ääntä kuuluviin valtiovallalle. Tämä on joka tapauksessa poliittinen tahtotila niin valtion kuin kuntatasolla. Keskustapuolue pitää maakunnissa ja sydänmailla valtaa näpeissäänn, ja vallankin kunnissa ainakin vielä kevään kuntavaaleihin saakka. Kevään jälkeen saattavat voimasuhteet olla aivan toisenlaiset, keskustapuolueen hegemonia ja poroterrorin tukeminen voi saada näpeilleen kunnolla.
En yritäkään ajatella niin, kuten annat ymmärtää, että jokaisella tulisi olla omat sääntönsä. Perään kuulutan yhteiskunnallista vastuuta siitä, että tuotantoeläimiä ei saa laiduntaa kaupunkien ja kirkonkylien keskustoissa ja uimarannoilla ym. julkisilla paikoilla, kuten esim. Kuusamon lentokentällä ja terminaalissa.
Tämäkin keskustelu kuvastaa asennevammaisuutta. Ei haluta nähdä, että asiat yhteiskunnassa voisivat hyvällä poliittisella päätöksenteolla ja yleisellä sivistyksellä olla paljon paremmin, mitä ovat. Räikeän poroterrorin, joka syö yhteiskunnan varoja hirveästi, halutaan jatkuvan.
Ilmoita asiaton viesti
Nimittelet siis asennevammaisiksi minua ja Topi Rantakiveä, kun vain huomautimme sinulle, mikä on lainsäädännön nykytila?
Poroista me kumpikaan emme sanoneet mitään. Voit tarkistaa sen lukemalla kommenttimme huolella, niin ei tarvitse kuvitella.
Ilmoita asiaton viesti
Minun pääsanoma olivat porot ja lainsäädäntö sen suhteen. Jännä, että ette itse asiaan halunneet ottaa kantaa? Mieluummin keskustelua veitte epäolennaisuuksiin. Varsinainen poliittinen tahtotilanne jäi sivuosaan. Itse tässäkin puheenvuorossa halusin keskustelua synnyttää poroterrorin pois kytkemiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kunnathan tekivät näitä järjestyssääntöjään holtittomasti ennen järjestyslain voimaantuloa ja poliisi jopa sakotti niiden rikkomisesta, vaikka olivat laittomia.
Ei taida järjestyslaissa olla vieläkään mitään muista eläimistä kuin koirista.
Kun järjestyslaki tuli, siellä sanottiin koirakurista seuraavaa:
Koiraa ei saa pitää kytkemättä tiheäänasutuilla alueilla eikä torilla toriaikana.
Tästä jopa eräs ylikomissariokaan ei saanut selvää, että saako torilla pitää kytkettynä vai ei ollenkaan. Hän jopa ehdotti, että asiaa pitää kysyä kyseisen ministeriön kansliapäälliköltä. Liekö ollut linjat kuumina tuon jälkeen?
Minusta tuossa lauseessa ei ole mitään epäselvää, mutta olisihan sen vieläkin selvemmin voinut sanoa.
Ilmoita asiaton viesti
Todellakin koirat ovat järjestyslain keskiössä, vaikka esim. eläimiä on runsaasti muitakin, jotka irti päästettynä voivat rikkoa lakia ja tehdä häiriöitä. Porot esimerkiksi Pohjois-Suomessa. Mutta porot ovatkin poliittisessa suojeluksessa olevia pyhiä tuotantoeläimiä, joista ei saisi edes puhua mitään. Se on puhtaasti terroritoimintaa, ja poliittisen järjestelmän ylläpitämää. Poliittinen eliitti ei luovu KORRUPTIOGOURMETLIHASTA.
Loppuun voisin sanoa:
Jotta paha voittaa, riittää ainoastaan, että hyvät eivät tee mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Huonoin tilanne lienee käsivarren päässä, Mallan luonnonpuistossa, missä ei ole mitään rotia porojen laidunnuksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Varmaan sielläkin, mutta kaikkein pahin tilanne on eteläisellä poronhoitoalueella, mikä alue kaupunkien, taajamien, ihmisasutuksen, mökkiasutuksen ja tiheämmän tieverkon vuoksi ei sovellu poronhoitoon laisinkaan. porot talviruokinnalla on kesytetty, ja ne eivät saa ja osaa saada luonnosta enää ruokaa laisinkaan ja majailevat pelkästään viljelyksillä ja ihmisasutuksen keskella pihoilla, puutarhoissa ja kaikkialla muualla paitsi poronomistajien omilla mailla. Poronomistajat ajavat poronsa toisten maille ja niitä pedot tappavat runsain mitopin ja liikenteessä tapahtuu vuosittain noin 5000 porokolaria. Hommassa ei ole tippaakaan järkeä. Poroharrastus on suomalainen mafia ja korruptiolinnake, ja poliitikot pahimpia korruptiolihan syöjiä, ja sen vastapainoksi pitävät järjetöntä lakia yllä.
Ilmoita asiaton viesti