Kurdit, katalaanit, juutalaiset

Keitä ovat Kurdit, joita asuu eniten Turkissa, mutta myös Syyriassa, Irakissa ja Iranissa?

Jos Turkki ei heitä hyväksy maahansa, niin missä kuuluisi olla heidän kotinsa?

Ovatko noin laajalla alueella asuvat kurdit kaikki terroristeja? Ovatko ne kaikki kurdit terroristeja, jotka ovat muuttaneet muualle asumaan, kuten Euroopan eri maihin ja esimerkiksi Ruotsiin ja Suomeenkin?

Eikö terroristit tulisi erotella kansoista, olivatpa kansat missä päin maailmaa hyvänsä, ja se toiminta kieltää ympäri maailman? Myös terroristipesäkkeet ja terroristihautomot tulisi kieltää ja tehdä niiden olemassaolo mahdottomaksi.

Tuskin kokonaiset kansat ovat alunalkaen terroristeja? Terrorismia saattaa syntyä kaukaisuudesta lähtien kansojen keskellä vainon kohteena olemisesta ja toinen syy voivat olla uskonnolliset tekijät?

Mikä on Turkin nykyjohdon perimmäinen tavoite kurdikysymyksessä? Hipooko ajatus Hitlerin Saksan mallia juutalaisvainojen aikakaudella? Entäpä, mitä pitää ajatella totalitärismistä Turkinkin kohdalla, kuten oli Neuvostoliitossa ja nyt Venäjällä? Ei sallita toisinajattelijoita, olivatpa nämä terroristeja tai eivät.

Terrorismi, terrorismipesäkkeet ja terrorismihautomot tulee aina kitkeä kaikkialta pois. Terrorismin erilaisia muotoja on kaikkialla maapallolla ja kaikissa kansoissa. Näiden ongelmien ja juurisyiden poistamiseen tulisi kaikki tarmo keskittää, kun etsitään ratkaisuja kansakuntien turvallisuuden parantamiseksi terrorismin näkökulmasta.

Yritän tähän kurdien rinnalle löytää jotakin muutakin verrokkia, kuin juutalaiset.

Espanjan katalaanit, joka on ollut kuuma aihe keskellä Eurooppaa jo pitkään. Sielläkään ilmiö ei ole ollenkaan uusi asia, sillä viimeisin vuoden 2017 itsenäisyysjulistus oli jo peräti viides kerta, kun Katalonia ilmoittautui itsenäiseksi. Ensimmäisen kerran Katalonia antoi itsenäisyysjulistuksen jo vuonna 1640. Katalonian itsenäisyyspyrkimysten juuret ulottuvat siis aikaan kauan ennen kansallisvaltioajattelun ja nationalismin syntyä.

Kansallisvaltio- ja nationalismiajattelu on myrkkyä Euroopan Unionille. Miksi? Tämä on kysymys, jota tietäisi pohtia paljon laajemmin, kuin vain heitellä poliittisissa manöövereissä tai suoralta kädeltä torjua kaikki itsenäisten kansallisvaltioiden olemassaolopuheet.

Kurdikysymys, kataloniakysymys ja juutalaiskysymys – kaikki tavalla tai toisella kytkeytyvät yhteen. Israelia sanotaan juutalaisvaltioksi, silläkö sitä lähes kaikkialla maailmassa vainotaan, kun ei haluta sille kansalle omaa maata tai ei ylipäätään haluta hyvässäkään mielessä nationalismia?

Juutalaiset perustivat vainottuna kapeaan rakoon oman maan, ja joutuvat jatkuvasti jopa voimakeinoin puolustamaan olemassaoloaan.

Entäpä kurdit, eikö heille löydy rauhanomaisesti omaa maata esimerkiksi itäisestä Turkista?

Saman kysymyksen voisi tehdä, että miksi venäjämieliset ukrainalaiset eivät muuta mahtavan kokoiseen Venäjän maahan, ja jätä ukrainalaisia omaan maahansa rauhaan? Miksi Venäjän pitää vielä laajentua, kun sillä itsellään on maata jo liikaa niin paljon, ettei se kykene kaikesta nykyisestä pinta-alastaankaan huolehtimaan?

Nämä kaikki kysymykset ovat ihmiskunnassa ikuisia kysymyksiä. Peruskysymyksissä ihmiskunta ei ole tuhansissakaan vuosissa oppinut yhtään mitään, vaikka muuten teknologian kehittämisessä on menty eteen päin. Ennen maita ja omaisuuksia ryösteltiin sekä valtaa hamuttiin keihäillä ja miekoilla, nyt räjähtävillä-, kemiallisilla- ja ydinaseilla.

Kuvassa voi olla kartta ja tekstissä sanotaan ROMANIA 50 Black Sea Lake Balkhash Aral Ankara .Tbilisi Konya. SOVIET UNION Caspian Sea Frunze® TURKEY! Diyarbakır Baku CYPRUS Nicasia Tashkent Tabriz SYRIA Mediterranean Beirut LEBANON SRAEL Aviv-Ya CHINA Ashkhabad Dushanbe Damascus *Amman Mashhad *Tehrăn GYPT ORDAN IRAQ Kabul IRAN AFGHANISTAN IRAQ-SAUDI ARABIA NEUTRAL ZONE KUWAIT Kuwait Shiráz Zahedán* Red Sea Persian Gulf PAKISTAN _Admin. Boundary SUDAN BAHRAIN QATAR Deha Riyadh SAUDI ARABIA INDIA Admin. ineTOMÀN Gulf Oman UNITED ARAB Muscat defined boundary Arabian Sea OMAN Kilometers Miles

Kurdien asuinalueet Lähi-Idässä:

 

+2
PekkaSkkinen
Sitoutumaton Seinäjoki

Kirjoitan ja luen varsin paljon. Myös puhun silloin kun on puhuttavaa. Olen harkitseva, näen ongelmat ja ratkon niitä mielelläni. Enimmäkseen ratkon muiden aiheuttamia, usein monikeskeisiä ongelmia. Ratkaisen asiat harkiten, mutta nopeasti. Olen seurallinen ja viihdyn mielelläni ihmisten keskuudessa. Pitkä elämänkokemus, kouluttautuminen ja monivaiheinen työura merkittävissä vastuullisissa tehtävissä ja yrittäjänä on tuonut osaamista ja varmuutta. Työura insinöörinä johtavissa tehtävissä on takana, mutta olen yhä utelias näkemään myös monien muiden alojen sisälle ja näkemään yhteiskunnan kokonaisena. Oikeudenmukaisuus-, tasavertaiauus- ja laillisuusasiat ovat tulleet entistä tärkeimmiksi seuratessani yhteiskunnallista keskustelua. Positiivisen ajattelun voima, innovatiivisuus ja idealistisuus kannattelevat elämääni. Asioiden hoidossa pyrin yhteiseen sovittelevaan ratkaisuun, mutta jos asiat eivät etene, teen ne sitten omalla tavallani, tai en tee ollenkaan. "Its my way or no way".

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu