Missä ovat Jenni Haukio ja Elisa Aaltola?

Lintuinfluenssa, joka on levinnyt turkistarhoille, jyllää Suomessakin voimallisesti, ja Jenni Haukio ja Elisa Aaltola ovat hiljaa.

Tohtori Jenni Haukio on jo vuosia vaatinut turkistarhauksen lopettamista Suomessa perustellen asiaa eläinrääkkäyksellä. Eläinten kasvatus ja pito vangittuna pienissä verkkohäkeissä hänen mukaansa ei ole eettisesti kestävällä pohjalla. Kun asiaa tarkastellaan eläinrääkkäyksen ja eettisen kestävyyden näkökulmasta, tuohon Haikion näkemykseen on helppo yhtyä. Turkistarhaus nykymuodossaan eläinsuojelulain ja perustuslainkaan mukaan ei ole kestävållä pohjalla.

Lintuinfluenssa on levinnyt jo turkistarhoihin, ja on vaarassa, että se jatkaa leviämistään myös muihin nisäkäslajeihin ja edelleen myös ihmisiin, joten ei puhuta vähäpätöisestä asiasta. Pahimmillaan lintuinfluenssa voi synnyttää maailman laajuisen pandemian, kuten korona, jonka on tunnustettu lähtevän Kiinan nisäkästoreilta. Lähteekö uusi pandemia liikkeelle turkistarhoilta? Toivomme tietysti, että uutta pandemiaa ei lähtisi liikkeelle ollenkaan.

Missä ovat nyt Jenni Haukion relevantit mielipiteet mahdollisen uuden pandemian alla? Vaatimukset epäeettisen turkistarhauksen lopettamiseksi luulisivat nyt olevan ajankohtaisempia kuin koskaan? Sama on eläinrääkkäyksen tunnusmerkit täyttävän epäeettisen ylilaajalle alueelle levitetyn vapaan laidunnuksen poronpidon kohdalla, joka kaiken tämän lisäksi vielä loukkaa syvästi ihmisten perus- ja ihmisoikeuksia. Ihmisillä poronhoitoalueella ei ole yksityiselämän suojaa ja omaisuuden suojaa (PL:n pykälät 10 ja 15).

Nyt keskustellaan yhteiskunnassa yhdenvertaisuudesta, tasa-arvosta ja syrjimättömyydestä, mistä hallitus antaa jopa tiedonannon eduskunnalle. Koskeeko keskustelu ja tiedonanto joidenkin vaatimuksesta vain kansainvälistä osuutta näiden arvojen ja etiikoiden kohdalla? Eivätkö kotimaan arjen tapahtumat ja elävä elämä täällä liikuta keskustelijoita ja vallan käyttäjiä samassa suhteessa tai todellisuudessa lainkaan?

Tasavallan presidentti Sauli Niinistöä pidetään arvojohtajana ja meidän kaikkien esikuvana. Hän sattuu olemaan Jenni Haukion puoliso, ja luulisi, että heidän välillä käydään hyvinkin keskusteluja myös näistä kipeistä kotimaan eläinrääkkäys- ja epäeettisistä kysymyksistä? Tätäkin vasten moni odottaa Jenni Haukion tulevan julkisuuteen erityisesti näiden turkistarhauksen ja poronpidon kysymyksissä.

Eläinten eettisiä kysymyksiä tutkiva eläinfilosofi Elisa Aaltola otti taannoin tiukasti kantaa ja nostatti somejulkisuusvyöryn rallitähti Kalle Rovanperän törmätessä lehmään ulkomailla tapahtuvassa rallikilpailussa. Joutuu kysymään, ovatko Elisa Aaltolalle suurempia kysymyksiä yksittäiset ulkomailla tapahtuvat tapaturmat, joista hän eläinaktivistina itse saa rutkasti julkisuutta, vai täällä kotimaassa pysyvät vuosikymmeniä tai jopa sata vuotta kestäneet epäeettiset eläinkysymykset tai joukkoeläinrääkkäykset, jotka ovat kaiken lisäksi vielä perustuslain ja eläinsuojelulain vastaisia?

Molemmat, turkistarhaus ja poronpito, ovat valinkauhassa Suomessa. Ovat itseasiassa olleet jo kauan. Nyt ei luulisi eettisistä- ja eläinrääkkäyskysymyksistä kiinnostuneiden olevan hiljaa? Saattaa pahimmassa tapauksessa olla vain ajan kysymys, milloin lintuinfluenssa on levinnyt nisäkäslajistossa ensimmäiseen ihmiseen, ja pandemian siemen on kylvetty.

Mikä on kidutettujen turkiseläinten nahan arvo jonkun maailman ihmisen kauluksilla? Minun mielestäni ei mitään arvoa, vaan päinvastoin suuri häpeä kantajalleen. Silloin, kun ihminen nousi luolistaan, se otti luonnosta turkiksia vain tarpeeseensa, ei kiduttamalla eläimiä häkeissä, vaan tappamalla eläinyksilön kerrallaan. Ihmisen aito luontosuhde on kadonnut, nyt ei oteta luonnosta tarpeeseen, vaan huvikseen palvellakseen ylellisyyttä.

Nyt metsästystäkin harrastetaan ei tarpeeseen, vaan palvellakseen omaa ylellisyyttä, mielihyvää, tyydytystä ja omahyväisyyttä. Sama koskee poronpitoa. Tarpeeseen alunperin tarkoitettu saamelaisten paimentolaisporonhoito on kadotettu ajat sitten, ja tilalle on tuotu luonnottoman laajalle alueelle levitetty ahneus, joka on muuttunut ajan saatossa entistä lainvastaisemmaksi toisten omaisuutta hyväksi käyttäväksi valtion tukien varassa eläväksi harrastukseksi. Laittomuus on liikenne- ja petokorvausten ahneuden myötä vain koko ajan kasvanut.

Voidaan yhtä hyvin kysyä, kuten turkistarhauksessa, kuka tarvitsee ylellisyysturkkeja kauluksilleen – samoin laittomassa poronpidossa, kuka tarvitsee laittomasti kasvatettua gourmet-lihaa lautaselleen? Ketkä näitä kehtaavat ottaa ja maksaa niistä?

Ensimmäisessä vaakakupuissa ovat sivistymättömyys, epäeettisyys, eläinrääkkäys, hyväksi käyttö, laittomuus ja moraalittomuus ja toisessa vaakakupissa ovat sivistys, eettisyys, laillisuus, ihmisyys, yhdenvertaisuus, tasa-arvo, syrjimättömyys ja korkea moraali.

Yhtä kaikki – hävittääkö luonto influenssojen ja pandemioiden kautta Suomesta epäeettiset, eläinrääkkäystä aiheuttavat ja laittomat toimet, kun siihen eivät lainsäätäjät kykene, jotka pelaavat ensimmäisen vaakakupin säännöin?

 

 

 

 

PekkaSkkinen
Sitoutumaton Seinäjoki

Kirjoitan ja luen varsin paljon. Myös puhun silloin kun on puhuttavaa. Olen harkitseva, näen ongelmat ja ratkon niitä mielelläni. Enimmäkseen ratkon muiden aiheuttamia, usein monikeskeisiä ongelmia. Ratkaisen asiat harkiten, mutta nopeasti. Olen seurallinen ja viihdyn mielelläni ihmisten keskuudessa. Pitkä elämänkokemus, kouluttautuminen ja monivaiheinen työura merkittävissä vastuullisissa tehtävissä ja yrittäjänä on tuonut osaamista ja varmuutta. Työura insinöörinä johtavissa tehtävissä on takana, mutta olen yhä utelias näkemään myös monien muiden alojen sisälle ja näkemään yhteiskunnan kokonaisena. Oikeudenmukaisuus-, tasavertaiauus- ja laillisuusasiat ovat tulleet entistä tärkeimmiksi seuratessani yhteiskunnallista keskustelua. Positiivisen ajattelun voima, innovatiivisuus ja idealistisuus kannattelevat elämääni. Asioiden hoidossa pyrin yhteiseen sovittelevaan ratkaisuun, mutta jos asiat eivät etene, teen ne sitten omalla tavallani, tai en tee ollenkaan. "Its my Way or not".

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu