Oikeusmurha kansanryhmää vastaan

MINISTERI LEPPÄ JA HALLITUS AJAVAT OIKEUSMURHAA KOKONAISTA KANSANRYHMÄÄ VASTAAN

Tuo kansanryhmä on poronhoitoalueen poroton kansa.

Ministeri Lepän johdolla valmistelema hallituksen lakiesitys poronhoitolain muuttamiseksi on perustuslain ja ihmisoikeuksien vastainen. Lakiesitys loukkaa kansalaisten perusoikeuksia – yhdenvertaisuutta PL 6 §, yksityiselämän suojaa PL 10 §, omaisuuden suojaa PL 15 § sekä laillisuusvalvonnan osalta perustuslain etusijaa PL 106 §.

Lakiesitys on parhaillaan perustuslakivaliokunnan käsittelyssä ennen eduskuntaan menoa. Oikeusmurhaa emme voi emmekä saa hyväksyä suomalaisessa yhteiskunnassa. Olemme EU:n jäsen, miksi unioni hyssyttää hiljaa tässä asiassa, vaikka siellä suomalaistenkin suulla jatkuvasti toistellaan oikeusvaltioperiaatetta ja sitä, ettei jäsenmaissa voida hyväksyä oikeusvaltioperiaatteen loukkauksia? Ministeri Tytti Tuppurainen pitää suurinta ääntä oikeusvaltioperiaatteesta. Miksi häntä eivät kiinnosta kotimaansa oikeusvaltioloukkaukset?

Perustuslakivaliokunta on kovan paikan edessä, hyväksyykö se jälleen perustuslain ja ihmisoikeuksien vastaisen lakiesityksen ja siten rajoittaa kansalaisten perusoikeuksia ilman erityisen painavaa yhteiskunnallista syytä.

Nyt korona-aikana on voimakkaasti oikeusoppineiden ja myös poliitikkojenkin taholta painotettu, ettei valtiovallalla ole oikeutta rajoitaa kansalaisten perusoikeuksia kuin vain erityisen painavasta yhteiskunnallisesta syystä. Viimeksi eilen illalla A-studiossa juristikansanedustajat Antti Kurvinen ja Antti Häkkänen.

Antti Häkkänen on perustusvaliokunnan varapuheenjohtaja, ja hän korosti asiaa useaan kertaan. Myös Kurvinen painotti kahteen kertaan, että mm. omaisuuden suojaa ei voida rajoittaa.

Valtion varoja rutkasti syövä ja suurelta osalta peto- ja liikennekorvauskeinotteluun perustuva poroharrastaminen Saamen ulkopuolisella alueella ei ole kansalaisten turvallisuuden kannalta, taloudellisesti tai oikeudellisesti sellainen erityisen painava yhteiskunnallinen syy rajoittaa pysyvästi kansalaisten perusoikeuksia. Tämän on Kurvinenkin keskusteluissamme yksiselitteisesti todennut.

Kehotan poronhoitoalueen kansalaisia ja kansalaisia laajemminkin muistuttamaan perustuslakivaliokunnan jäseniä ja varajäseniä siitä, että nimenomaan perustuslakivaliokunta on avainasemassa siinä, miten kansalaisten oikeusturva toteutuu suomalaisessa yhteiskunnassa. Kansalaisilla on sekä oikeus että velvollisuus vahtia edustajiensa toimia. 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu