Presidentin puhe – Putinille lähti terveisiä, että etupiiriajattelu ei ole enää tätä päivää

Tasavallan presidentin puhe oli jämäkkä, kuten presidentiltä sopii odottaakin. Aivan eri luokkaa, mitä parilta edeltäjätä totuttiin kuulemaan.

Kohtalaisen tyytyväinen pitää olla presidentin puheen ulkopoliittiseen ja kansainväliseen osuuteen. Sisäpolitiikkaan koronaa lukuun ottamatta hän keskittyi tällä kertaa vähemmän. Puheeseen oli toki sisällytetty koronapandemian ympärillä somessa käydyt erimielisyyskeskustelut, joita hän piti paitsi oikeutettuina kuin myös demokratiaan kuuluvana, eikä niitä pidä kavahtaa. Mutta syvenevästä repivästä eripurasta hän oli huolissaan.

Putinille lähti terveisiä, että etupiiriajattelu ei ole enää tätä päivää. Presidentti totesi myös, jos ei suoraan niin rivien välissä, että suurvallat keskustelevat keskenään, Eurooppaa ei kuunnella. Keskustelut käydään korkealla tasolla maiden välillä. Hän tottakai haluaisi, että myös EU:ta yhteisönä enemmän näissä keskusteluissa kuunneltaisiin, mutta tosiasiassa näin ei tapahdu. Tämä tietysti presidenttiä EU:n kannattajana ja EU:lta jäsenilleen turvatakuita toivovana harmittaa, joka tuli rivien välissä esille.

Nyt olemme Euroopassa ja ehkä koko maailmassa, Suomikin mukaan lukien, Putinin Ukraina-uhkailujen vuoksi huolestuneessa tilassa. Tietojemme mukaan dialogia kuitenkin USA:n ja Venäjän välillä jatkuu jo tammikuun toisella viikolla. Tätä presidenttikin piti hyvänä.

Vaikka Amerikassa vaihtui presidentti, siellä tosiasiassa suhtautuminen EU:hun ei ole muuttunut. Tosipaikan edessä USA käy aina tärkeät keskustelut maiden välillä, ei yhteisöjen, niin natoliittolaismaidenkin välillä. Tämä tietysti sopii Putinille, jota hän on halunnutkin. Nytkin Putin yrittää varmistaa etupiirikseen halajavan Ukrainan USA:n kautta, ei EU:n, eikä EU-Nato-maiden.

Nyt vain täytyy toivoa, ettei Biden olisi liian heikko, kun vastassa on Putin. Tämä valitettavasti tapahtui toisen maailmansodan jälkeen 1945 Potsdamin (Berliinin) neuvotteluissa, kun Stalin vei USA:n presidentti Trumannin ja Englannin pääministeri Churchillin nenän edestä etupiirimaat Neuvostoliitolle.

Niinistö kyllä teki selväksi myös, että Suomi itse määrittelee ja päättää, liittyykö Natoon hakeakseen sieltä itselleen turvatakuita. Tämä oli myös jämäkästi sanottu presidentiltä, vaikka tosiasiassa olemme Kremlin vankeja Nato-asiassa.

Tämä on Suomessa sitä pysyvää Venäjä-politiikan kanssa taiteilua. Ulos julki on sanottava jämäkästi kantamme, mutta sisäpiiridialogiassa suurvallan kanssa on oltava kieli keskellä suuta. Sen on Niinistökin saanut tuntea. Siellä puhutut lupaukset ovat voimassa.

Joka tapauksessa, hyvä uuden vuoden puhe presidentiltä kokonaisuudessaan. Ne asiat tuli sanottua, mitkä tällä kertaa olivat tarpeellisia.

+3
PekkaSkkinen
Sitoutumaton Seinäjoki

Insinööri.
Työura johtavassa asemassa erityisasiantuntijana suunnittelu- ja konsulttialalla.
Erikois- ja päätoimialoja:
- Maan käyttö ja kaavoitus
- Rakennuttamis-, valvonta- ja ylläpitopalvelut
- Geotekniikka
- Tie-, katu- ja aluetekniikka
- Vesihuoltotekniikka
- Vesirakennustekniikka
- Ympäristösuunnittelu

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu