Turkki, vaiko sittenkin Unkari kovempi kanto kaskessa Suomen Nato-tiellä

Tilanne alkaa näyttää yhä huolestuttavammalta. Saattaa nimittäin Suomellakin tehdä tiukkaa päästä Naton jäseneksi?

Ei riitä, että Turkin kanssa päästään terroristien paapomisesta Pohjoismaissa yhteisymmärrykseen. Unkari voi osoittautua ainakin Suomen kohdalla vielä kovemmaksi kannoksi kaskessa?

Suomi on vuosia hoitanut ulkopolitiikkaansa Unkarin suhteen heikosti. Suomen poliittinen eliitti on haukkunut avoimesti Unkaria oikeusvaltioperiaatteesta, kun samaan aikaan Suomi itse ei noudata omassa lainsäädännössään oikeusvaltioperiaatetta, ihmisoikeuksia ja perustuslakiaan.

Olemme kansalaisryhmänä jo vuosikymmenen muistuttaneet valtionjohtoa pitämään ensin huolta oman perustuslaimme noudattamisesta, ja vasta sitten sekaantumaan muiden asioihin. Viesti ei ole mennyt perille.

Suomi räikeästi sortaa omaa kansaansa perustuslaille alisteisella lainsäädännöllään. Poronhoitolaki Suomessa, josta olen ja olemme kansalaisryhmänä muistuttaneet poliitikkoja, on yksi pahimpia oikeusvaltioperiaatteen rikkojia koko Euroopassa.

Poliittinen eliitti on asialle vuosikymmeniä ummistanut silmänsä. Siitäkin huolimatta, vaikka olemme verrokkimaita Ruotsia ja Norjaa pitäneet esimerkkinä, kuinka asia olisi Suomessakin mm. saamelaisten oikeudet huomioituna tullut hoitaa. Viimeksi tämän nostin esille kirjoittaessani pari päivää sitten blogikirjoituksen Uuteen Suomeen.

Suomen poliittisessa eliitissä ei selvästi osata erottaa asioita ja asioita toisistaan. Haukutaan muita, eikä nähdä millä tolalla omat asiat ovat.

Suomi toimii yksisilmäisesti Euroopan Unionissa. Ei jäsenyys missään tarkoita sitä, että kaikki pitäisi hyväksyä, mitä muut jäsenet sanovat. Suomi ja monet EU-maat eivät näe esim. Unkarin tilannetta relevanttina.

Unkari oli ensimmäisiä entisen Itä-blogin maita, jotka halusivat Neuvostoliiton hajottua päästä nopeasti pois lähes ikuisesta itäkuristuksesta läntiseen yhteisöön ja myös Natoon. Kuinka ollakaan, tuolloin vaatimuksen ensimmäisenä Unkarissa esitti nuori Viktor Orbán.

Kuinka Suomi on toiminut? Vielä 2020-luvullakin sillä oli suuria vaikeuksia hylätä itäkuristus ja vapauttaa itsensä lopullisesti läntiseen yhteisöön. Omassa arvomaailmassani vasta Nato tarkoittaa tätä. Siis turvallisuus, jota EU ei ole yksin meille antanut.

Unkarista puhutaan, tai Suomen ulkopolitiikkaa huonosti harkitseva poliittinen eliitti ja media täällä parkuvat jatkuvasti Unkarin toimista, mm. Putinin kaasuun sitomisesta. Yksisilmäistä. Miten Saksa ja monet muut maat ovat toimineet?

Kyllä, tietenkin olen ja meidän kaikkien tulee olla sitä mieltä, että kaikki riippuvuudet Putiniin tulee kaikilla EU-mailla katkaista niin nopeasti kuin se on mahdollista.

Mutta se ei auta Suomea yhtään, että yksisilmäisesti haukutaan Unkaria oikeusvaltioperiaatteesta, kun meillä itsellämme ei ole tässä suhteessa puhtaat jauhot pussissa.

Unkari hoitakoon omat asiansa. Ja jos keskustellaan Unkarinkin kanssa EU:n yhteisistä asioista, nämä keskustelut tulee hoitaa sivistyneesti.

Ensimmäinen tehtävä Suomella on laittaa omat lait, mm. poronhoitolaki oikeusvaltioperiaatteen mukaiseen kuntoon. Lopettaa irvistely Unkarillekin ja terroristien paapominen täällä. Näin Naton tieltäkin esteet raivautuvat.

Politiikassakin paras lääke on rehellisyys.

PekkaSkkinen
Sitoutumaton Seinäjoki

Kirjoitan ja luen varsin paljon. Myös puhun silloin kun on puhuttavaa. Olen harkitseva, näen ongelmat ja ratkon niitä mielelläni. Enimmäkseen ratkon muiden aiheuttamia, usein monikeskeisiä ongelmia. Ratkaisen asiat harkiten, mutta nopeasti. Olen seurallinen ja viihdyn mielelläni ihmisten keskuudessa. Pitkä elämänkokemus, kouluttautuminen ja monivaiheinen työura merkittävissä vastuullisissa tehtävissä ja yrittäjänä on tuonut osaamista ja varmuutta. Työura insinöörinä johtavissa tehtävissä on takana, mutta olen yhä utelias näkemään myös monien muiden alojen sisälle ja näkemään yhteiskunnan kokonaisena. Oikeudenmukaisuus-, tasavertaiauus- ja laillisuusasiat ovat tulleet entistä tärkeimmiksi seuratessani yhteiskunnallista keskustelua. Positiivisen ajattelun voima, innovatiivisuus ja idealistisuus kannattelevat elämääni. Asioiden hoidossa pyrin yhteiseen sovittelevaan ratkaisuun, mutta jos asiat eivät etene, teen ne sitten omalla tavallani, tai en tee ollenkaan. "Its my way or no way".

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu